Starševski čvek

Vitamin D

Default avatar
Ali je jemanje vitamina D, vsak dan eno kapljico skodljiva
Default avatar
Abolutno škodljiv. Zato ga predpisujejo pediatri otrokom od 12 leta dalje.
Default avatar
Vitamin D je napisal/a:
Ne. Vse do 5000 IU dnevno je okay.
Default avatar
DBX je napisal/a:
Kapsule so po 500, ali 1000IU ? Povsod piše 1 dnevno.
Default avatar
koliko je povpr je napisal/a:
Kapsule so razlicne. V multivitaminih je doza D3 nizja. Tu nekje kot pises. Samostojno pa se dobijo tudi 5000 IU. Jaz jih ze leta uzivam. In vzdrzujem zdrav nivo vitamina D3, ki ga ima vecina premalo, kar vodi do cuda zdravstvenih problemov.
Default avatar
koliko je povpr je napisal/a:
Jamieson premium D, 1,000IU. Jemljem 1 dnevno, po navodilih.
Default avatar
D3 jemljem v kapljicah, ob dneh, ko ni sonca oz. ko me sonce ne doseže.
Sploh pozimi opazim boljše razpoloženje.
Default avatar
Od jesenskih počitnic pa do Velike noči jemljem redno.
Trenutno pa je še vedno dosti sonca in dan je še dolg.
Torej pol leta jemljem,pol leta pa ne.
Default avatar
enemu od mojih otrok se je zmanjšala, praktično izginila avtoimuna bolezen - vitiligo. Je znano, da se to lahko zgodi s povišanjem doze vitamina D.... vse z "žegnom" stroke, dermatologa, povišane doze kapljic vitamina D, da ne bo pomote.....

Tudi meni, ker sem nagnjena k avtoimunim boleznim, je pomagala povišana doza vitamina D v primeru perioralnega dermatitisa.... izginil. Veliko strokovnih tujih člankov na tematiko koristnosti dodajanja vitamina D je napisnih za določena stanja in bolezni - in tudi naša stroka že odobrava koriščenje v te posebne namene.
Default avatar
Fajn je, da prvo narediš test krvi, koliko vitamina D sploh imaš.

Če ga imaš ful premalo, potem lahko jemlješ tudi do 10.000 IU dnevno, toliko časa, da ga spraviš na neko normalno vrednost.

Potem pa po 1000 IU naprej, da vzdržuješ.

Pa fajn ga je jemat v kombinaciji z vitaminom K.
Default avatar
Jaz imam tudi vitiligo. Bom poskusila z jemanjem d vitamina 1 kapljica dnevno.
Default avatar
Imam vitiligo in bom poskusila je napisal/a:
Ne vem, če boš z eno kapljico dnevno kaj dosegla. Meni so namerili manjko d vitamina, predpisali so mi 35 kapljic tedensko, torej 5 na dan. Poleti jih ne jemljem, jeseni spet začnem
Default avatar
je kar nekaj na tem je napisal/a:
Smem vprašati kakšne doze jemljete? Imam zaradi AI bolezni predpisanih 4000 enot dnevno.
Default avatar
4 kapljice dnevno, od jeseni do pomladi.
Default avatar
Jaz ga bom tudi zacela jemati.
Default avatar
Premisljujem, da imam tudi jaz kbalitetnejse zivljenje poleti, kar se tiče alergij in netipičnega refluksa. Ko sem vec na soncu, sploh na morju, ko sem par ur na plazi, bolj v senci sicer. Ampak. zdajle, ko ni bilo vec veliko sonca, so se mi tezave spet zacele. In sem nekje brala ,ja, da je to lahko povezano z vitaminom d. Tko da sem ravno zacela jemati.. tudi v povezavi glede zascite pred rakom sem enkrat nekje zasledila clanek.
Default avatar
Stellen Sie sicher, dass Sie zusammen mit Ihrem Vitamin D3 Magnesium einnehmen, und zwar zwischen 600 und 1.000 mg pro Tag. Denn wenn Sie viel Vitamin D3 zu sich nehmen, kann der Magnesium-Spiegel fallen.

Če jemljete veliko vitamina D3, lahko upade slika Magnezija, zato je potrebno občasno uživati tudi Mg oz. piti mi nerealno vodo.
Default avatar
Tudi jaz sem zacela jemati vitamin D. Glede na izredno nizek nivo v krvi, mi je kapljice predpisal zdravnik. Kar nekaj mojih kolegov ga jemlje ze kar nekaj let , vsi po 10.000 I.U. enot dnevno, vsi polni energije (starost okoli 50), vsi zdravi, tidi viroz in prehladov nimajo vec. In ko sem omenila zdravniku, da sem narocila ta D vitamin prek neta, sem za prehodno obdobje (dokler ga ne dobim) dobila predpisane kapljice. Mi je rekel, da je moj organizem tako izcrpan (kljub vsakodnevni zdravi prehrani) zaradi vsakodnevnega hudega stresnega zivljenja, da je enostavno sel v blokado vsrkavanja vitaminov in mineralov - zelo nizek Hb, dalec prenizek nivo zeleza, enako B12 in D vitamin.
Poleg zdravnika mi je vitamin D priporocila tudi dermatologinja (zaradi pojava vitiliga), ki je poudarila, da ima jemanje D vitamina samo pozitivne ucinke in ne negativnih. Pozdravi marsikatero avtoimuno bolezen.

Prej vedno zdrava, polna energije, z zelo visokim nivojem Hb, v zadnjih dveh letih me je sesulo - nova vodja, hud vsakodnevni mobing, sem samo se senca sama sebe - da povem kje delam: v drzavni upravi, kjer se " cedita med in mleko". Se strinjam - za nekatere resnicno (pri nas jih ocenjujem na 1/3), ostali pa predihavamo dan za dnem, teden za tednom, mesec za mescem... in upamo na boljse case... da se vodstvo zamenja, ker potem vsaj zasveti zarek upanja, da bo mogoce drugace, mogoce pa se celo bolje...
Default avatar
jaz imam je napisal/a:
Jaz tudi tako jemljem. Glede na prebrano, je to pravzaprav zelo nizka doza. Imam osteopenijo, nekaj časa sem imela kapljice D vitamina, sedaj sem si tega kupila.
Default avatar
Zanima me, kje si lahko dam zmerit D vitamin v krvi? Kar tako si ne upam jemat dopolnil,zaradi predoziranja.