Forum.Over.Net

Starševski čvek

Vsaj na pogrebih bi lahko pustili nabirko v zakristiji

Default avatar

Nespoštljivo

To se mi pa zdi skrajno neprimerna in podla poteza cerkve, da se niti pri pogrebih ne brzdajo s svojim pobiranjem denarja. Nespoštljivo do pokojnika, nespoštljivo do svojcev, ki so se že tako ali drugače iztrošili za samo mašo zadušnico in pogreb, nespoštljivo do ljudi, ki so se prišli poslovit. Že tako so s stroški pogreba zaslužili veliko, nato pa še med žalostne še živeče duše rinejo s tisto nabirko?! A je to normalno, no?!
Default avatar

da-da-da

Nespoštljivo je napisal/a:
Ni normalno. Moti, zelo moti.
Default avatar

se strinjam

Spomnim se, da me je taka izkušnja povsem iztirila na pogrebu moje stare mame. V vrsti smo sedeli vnuki in prav pred vsakim je pomolil puščico in ker nisem dala notri mi je dobesedno pred nosom še enkrat pomahal z njo. Kot da pogreb ni bil plačan?!!!!
Default avatar

skrajna ohrnija

vsaj na pogrebu, ko se zaveš minljivosti, bi lahko malo odprla svoj mošnjiček in se ločila od kakšnega evrčka. Tako pa še bo neposrednem dokazu minljivosti vsega materialnega, želiš le grebsti in grebsti.
Default avatar

stormy008

Se zelo strinjam. Zlasti, ker na cerkvene pogrebe pride veliko svojcev, ki niso verni in nimajo nobenega opravka z dotično faro ...
Default avatar

Replika

Pač ne dam. Če so oni toliko freh, da mi mahajo s tistim pred nosom ko žalujem, sem še jaz toliko freh, da ga pogledam direkt v oči in ne dam nič. Itak na pogrebih pri mašah ne sedem v klop, ampak stojim v ozadju, spremljam obred, ampak ne sodelujem. Če je pa iz širšega kroga, znanec, sosed, starš sodelavna in podobno, pa tudi samo počakam pred cerkvijo.
Default avatar

da-da-da

skrajna ohrnija je napisal/a:
Kdo je po tvoje ohrn in si grebe? Ker pogreb je že plačan, zato nabirka ni potrebna. Sorodniki oziroma naročniki maše in pogreba plačajo cel obred. Včasih jim je tudi nerodno, ko morajo pogrebci še v pušico metat.
Default avatar

ja pa saj

da-da-da je napisal/a:
Ja pa saj jim ni treba če nočejo, a jim kdo pištolo v glavo drži?

Je pa to nizkotno, sorodniki se takrat ukvarjajo s svojo izgubo in malo verjetno je da bo kdo protestiral, cerkev pa pač izkoristi gužvo. Jim mora pa že ornk za nohte it, da se poslužujejo takih bednih for.
Default avatar

Cerkevf

Nespoštljivo je napisal/a:
Cerkev ni zato tam, da bo ljudi spoštovala, ampak za pobiranje denarja in fukanje otrok.
Default avatar

WMR

Imam identično izkušnjo. Pogreb, stojim tam, presenečen opazim, da pobira denar. Pride do mene, niti denarnice nisem imel s sabo, čudno gledam kaj pobira, saj so že svojci pokojnika vse plačali. Ker nisem nič dal je kar suval s pušco proti meni in zelo grdo gledal. Se mi je zdelo, da me bo kar po glavi mahnil.

Zgleda, da jim zmanjkuje ovčic, ki bi jih lahko strigli in so vedno bolj agresivni.
Default avatar

še nisem

Tega pri nas na pogrebih še nisem opazil, nazadnje sem bil na dveh 2017, ampak verjamem, da to kje počnejo, me grabežljivost čisto nič ne preseneča. K maši pa nikoli več ne grem, tam so pa itak vedno pobirali, kolikor se spomnim.
Default avatar

mabel

Jaz se sprašujem, zakaj imamo sploh cerkvene pogrebe, če v večini nismo verni.
Default avatar

zato ker

mabel je napisal/a:
...civilni pogreb izgleda samo malo bolje kot če te komunala na odpad pelje.
Default avatar

cerkveni pa po novem

zato ker je napisal/a:
cerkveni pa po novem kot komunala z beračenjem.
Default avatar

zato ker

cerkveni pa po novem je napisal/a:
No ja, ene par ritualov pa le opravijo. To namreč manjka civilnemu, ni nobenega rituala, ljudje pa to rabimo ob takih prelomnicah, tudi če ne verjamemo v nič.
Default avatar

Absurdno

Meni se je zelodec obrnil, ko sem to videla.
2 leti nazaj je v nesreci umrl dober prijatelj, se ne star 30. In najprej je pušco pomolil pred mamo in brata pokojnega. Skoraj me je kap, takrat so se mi tako zamerili, da sem rekla da ne zelim da me pokopljejo cerkveno
Default avatar

cerkveni pa po novem

zato ker je napisal/a:
Ja, beračenje in pravljico za lahko noč. Sej si lahk človek zmisl neke boljše rituale, pametni si itak jih, te zlajnani so itak za tiste brez žilice.
Default avatar

zato ker

cerkveni pa po novem je napisal/a:
Ja ne vem. Meni ko sem pokopavalo svojca že ni bilo za neke silne scenarije si izmišljat.
Default avatar

cerkveni pa po novem

to je meni tako fascinantno, da žalujoči ne znajo ali nočejo kaj o pokojniku povedat, raje za denar povabijo enega neznanca. Sem bil na enem pogrebu 3 leta nazaj, pa je župnik bral z lista o pokojniku, ena imena sorodnikov je narobe prebral, pa bi itak lahko katerikoli navzoč lepše, več in manj robotsko povedal o pokojniku. Bilo je bedno.
Default avatar

cerkveni pa po novem

zato ker je napisal/a:
Razumljivo, ampak nerazumljivo, da če hočeš rituale, nočeš originalnih, osebnih, lepih, ampak stari štanc. Saj se konec koncev večini tud na pogrebe sploh ne da.