Prehrana in kulinarika

Kako naredite domačo paradižnikovo omako - Dober recept?

Default avatar
Delala bom prvič, na netu je kar nekaj receptov,pa vendar,izkušene prosim za njihovega.

Je nujno paradižnik lupit za omako (a ni olupek fajn za prebavo?), če že, kako najlažje?

Hvala!
Default avatar
bistveno je, da paradajž dovolj dolgo kuhaš, minimalno 4 ure. v tem času bo razpadlo vse, zato ga ne lupiš in ne razsemenjaš.
Default avatar
bistveno je, da paradajž dovolj dolgo kuhaš, minimalno 4 ure. v tem času bo razpadlo vse, zato ga ne lupiš in ne razsemenjaš.
Default avatar
kuhat in kuhat je napisal/a:
In v štirih urah boš tudi uničila vse vitamine, minerale in vse kar koristnega še vsebuje paradižnik :)))

Jaz sicer ne delam paradižnikove mezge pač pa omako, ki jo naredim takole:
6 kg paradižnika narežem in dam v lonec kuhat. Ko začne razpadat (po cca. pol ure) dodam 3 kg olupljene pečene paprike, sol, sladkor, origano. Zmeljem s paličnim mešalnikom. Vrelo dam v kozarce, ki jih pasteriziram v pečici.
Taka omaka je uporabna kot samostojna omaka za testenine, pizzo, kot osnova za kup drugih omak, ali kot "paradižnikova mezga" pri kuhanju marsičesa.
Default avatar
Najbolj enostavno je, da zrele paradižnike opereš in narežeš na kose-koščke in daš na plato. Med vrenjem večkrat premešaš, Odstaviš in z paličnim mešalnikom spasiraš kolikor želiš (lahko čisto ali pa pustiš manjše koščke). Daš nazaj na ogenj in kuhaš do želene gostote. Naliješ v pogrete (110 stopinj) kozarce in zapreš. Ne dodam nič začimb, ker omako potrebujem za različne stvari in jih takrat dodam.
Default avatar
takole je napisal/a:
to boš tudi ti v pol ure uničila, pa še zanič omako boš imela.
za okusno omako pač pri paradajzu ni druge kot čas.
če pa si zadovoljna z rdečo polivko pa navali.
Default avatar
Jaz si mislim, da v 4 urah kuhanja res ostane skoraj nič od paradižnika.

Kaj pa začimbe - bazilika, poper, sol,origano, čebula,česen,zelena,... - to dodajate pri kuhanju?
Default avatar
Pri shranjenem paradižniku je najbolj koristen likopen, temu pa kuhanje ne škodi. Celo priporoča se dolgo, počasno kuhanje.

Jaz ga narežem na koščke, malo potenstam na olivnem olju, malo soli in popra in potem cmarim na nizki temperaturi 3-4 ure. Po porcijah zmrznem v steklenih posodicah. Drugih sestavin ali začimb ne dodajam, mi tako odgovarja, ker lahko potem različno začinim glede na recept, ko jed izgotavljam.
Default avatar
Ja kr izgine. Če še za uro podaljšaš lahko še brez posode ostaneš.
Default avatar
paradajzovovprašanje je napisal/a:
kaj ti misliš, je čisto nepomembno, dokler ne poizkusiš.
Dobiš fino gosto okusno omako. Dodatki po želji.
Default avatar
Jaz si mislim, da v 4 urah kuhanja res ostane skoraj nič od paradižnika.

Kaj pa začimbe - bazilika, poper, sol,origano, čebula,česen,zelena,... - to dodajate pri kuhanju?
Default avatar
Jaz paradižnik narežem na večje kocke in ga dam kuhat. Na 3 kg paradižnika dodam nasekljano večjo čebulo, 5 strokov česna (tudi nasekljanega), 1 žlico soli, 2 žlici sladkorja in žličko nasekljane bazilike. Dodam tudi kanček popra. Malo pokuham, vmes seveda premešam. Ko začne paradižnik razpadati, ga spasiram s paličnim mešalnikom in kuham še ene 3 minute.
Odstavim in nalijem v tople kozarčke, ki jih nato tesno zaprem. Kozarčke obrnem na glavo in jih polagam na prt. Pokrijem z drugim prtom. Čez dve uri (ne vem zakaj sta to dve uri...tako je pisalo v receptu) kozarce obrnem v pravi položaj in pustim pokrito do naslednjega dne. Nato pospravim v shrambo in to je to...
Default avatar
da narediš dobro, GOSTO omako mora voda iz paradižnika izpareti in to potrebuje čas
Default avatar
Seveda je potrebno kuhati tam do 4 ure, če hočeš meti kaj od omake. Potrebno je, da voda izpari in omaka postane bolj gosta. Seveda naj vre minimalno in ne pozabi večkrat premešat. Dodaja se ne ni, ker se dodaja pri uporabi. Učinek je isti.
Default avatar
Jaz, če sem dobre voljein če je veliko paradižnika, naredim omako na zalogo. Če sem zelo dobre volje, paradižnike olupim in spasiram (imam strojček poverban od primorske žlahte), če ne, samo olupim in narežem.
Mejčkeno rdeče čebule, lističe zelene , sol in malo sladkorja, pa dolgo na brboč brboč - - definitivno ne štiri ure, ampak vsaj uro pa. Dokler ni primerno gosta. Potem jo nalijem kar v steklenice z širokim vratom in gor pokrovček. Dam v klet in potem nosim gor samo eno steklenico naenkrat v hladilnik za sprotno uporabo.
Default avatar
Jaz sem ga kuhala prvič letos, v največji lonec sem dala opran paradižnik, ga zmiksala s paličnim m. in kuhala 3 ure počasi in mešala, na koncu dodala sol, sladkor ,česen ,baziliko po okusu in še enkrat z paličnim m.pomešala in dala v vroče kozarčke.
Default avatar
Jaz nič ne kompliciram. Paradižnike operem, stisnem seme ven in zrežem na koščke. Dam kuhat, dodam žličko soli, žličko sladkorja, vejico bazilike in majarona. Ko je paradižnik skuhan, ga zmeljem s paličnim mešalnikom in nato še precedim skozi posebno sito, tako da vsi olupki ostanejo na vrhu. Ohlajeno omako zlijem v plastične kozarčke in dam v zamrzovalno skrinjo.
Zelo enostavno!
Tako omako uporabljam za golaže, za omake - polivke za testenine, za rižote, za na pico itd.
Default avatar
Paradajz narežeš na večje kose, dodaš grobo narezano čebulo, cele olupljene stroke česna, začimbe po želji, olivno olje (ne šparat), daš na pekač in spečeš v pečici cca 2-3 ure, da površina karamelizira. Potem prepasiraš, najbolje v pasirki in soliš. Če dodajaš svežo baziliko jo dodaš zdaj. Potem zmrzneš ali daš v kozarce. Božansko.
Default avatar
Nihče ni omenil kako olupi paradižnik.
Jaz ga dam v velik lonec z vodo do vretja in izklopim. Ko lupina poči ga poberem na pladenj in dam v lonec naslednjega in tako do konca. Ko se ohladi se ga super hitro olupi.
Naprej pa delajte kot ste navajene.