Forum.Over.Net

Starševski čvek

moj polom

Default avatar

moram napisati

Sedaj je približno tri mesece odkar sem začela omejevati prehrano. Res sem se trudila, da nisem presegla zaužitih kalorij, se veliko gibala.
Rezultati so vidni, izgubila sem deset kilogramov.
A sedaj je počilo. Vse kar vidim in kar si samo predstavljam. Vse bi pojedla. Testenine, omake, sladice in kruh , slastni kruh.
Moja želja je neustavljiva.
Ima kdo podobno izkušnjo ?
Default avatar

imaš pač krizo

Imaš pač krizo, to je normalno. Jaz sem bila na dieti zaradi zdravstvenih težav in se mi je vsake toliko časa zgodilo isto. Vendar je trik prav v tem, da se naučiš obvladovati te neobvladljive želje. Če misliš, da se ne da, se motiš. Gre za moč volje, psiho. Kupi si pač neke polnozrnate testenine v čisto majhni količini in si jih privošči, potem pa pojdi na sprehod, telovadbo, na hrib. Moraš si urediti življenje in dieto tako, da jo boš sposobna držati na dolgi rok!
Default avatar

dan za prekršitev

Problem večine diet je, da omejujejo tudi normalno prehrano, po kateri se nam nato stoži. Če bi skozi te mesece vsak teden vsaj en dan jedla "normalno" ali si nekaj privoščila, te potrebe najbrž zdaj ne bi čutila. Pretirano omejevanje ni dobro tudi zato, ker ima potem dieta jojo efekt.

Predlagam ti, da namesto obsesije lepo skuhaš testenine z omako in jih poješ brez kakršnekoli slabe vesti. Potem za vikend pa si privošči neko sladico.

Pa počasi bo jesen in zima. Mogoče je poleti šlo brez OH, ampak v hladnejših mesecih pa znaš potrebovati energijo tudi iz bolj kalorične hrane. Bolje, da jo uvajaš postopoma (po takšni dieti) kot da potem naenkrat napadeš hladilnik kot lev antilopo.
Default avatar

Enatakasemjaz

Taka sem jaz. Hujsam, jem vse a v malih kolicinah, se gibam... Potem pa (po moje pms) in dobesedno pozrem vse kar vidim. Na sreco se zredim cca 2 ali 3 kile in se potem ustavim in spet to dol sklatim. Sem pa ves cas v tem krogu prenaziranja in hujsanja.
Default avatar

štejem kalorije

dan za prekršitev je napisal/a:
Jaz si štejem kalorije, a jem vse v mejah kalorij, s tem, da nisem začela drastično, ampak zmanjševala počasi.
Včasih par dni jem res malo in potem imam par dni volčjo lakoto, ampak se to lepo izenači, ker tudi ob neustavljivi lakoti ne presegam limita kalorij.

Zdaj sem bolj kot ne na vzdrževanju teže in oblikovanju telesa, nimam težav z nekimi željami po kakšni hrani.
Res pa je, da se nisem šla nekih diet, ampak namenoma jedla vse, le z omejevanjem kalorij in z načrtom, da hujšam tako, da bom potem lahko vse življenje jedla enako.
Default avatar

Dietmeister

lepo skuhaš testenine z omako

Ne s takimi. Testenine so v pretežni meri hidrati, ti so pa najbolj zaslužni za dodatne kile. Edini način je ta, da nekaj malega poje, za povrh še majhen kos temne čokolade zaradi občutka sitosti, potem se pa z nečim zamoti. Najhuje je, če nimaš kaj pametnega počet, potem misli avtomatsko gravitirajo na hladilnik. Če tud to ne pomaga, pa stradat in se matrat. Telo se bo prej ali slej navadilo na nov režim. Ne pa basat s testeninami, ker potem bo kot Pavarotti...
Default avatar

štejem kalorije

Dietmeister je napisal/a:
Ni šans, da stradam! Ko sem lačna, sem živčna in zmešana! Sploh me občutek lakote ne moti, ampak mi glava ne dela, ko sem lačna!
Jem vse, tudi testenine, ampak namesto 80g pojem 50g testenin.
Default avatar

konjak testenine

Poskusi konjak testenine. Meni so prav všeč, same po sebi so nevtralnega okusa, navzamejo se okusa omake v kateri jih zgotoviš. So zelo nasitne a imajo zelo malo kalorij.
Default avatar

Dietmeister

Ja, poznam občutek. Ni da ne bi nič jedla, pojej nekaj, potem pa počakaj, ker sitost in občutek sitosti sta dve različni stvari, zadnja pride z zamikom. Pomaga tudi če se naliješ z vodo in gibaš. Važno je predvsem, da se potem ko že poješ dovolj, ne nažiraš samo zaradi občutka lakote.

V vsakem primeru se ogibaj testenin. To s kalorijami je bedarija. Če bi bilo odvisno od kalorij bi si zračunal kalorije in jedel samo kremšnite in bi bilo v redu. Pa ni. Jej meso, oreščke, sadje, zelenjavo ipd., kakšen krompir, predvsem pa stran od belega kruha in testenin. Važno, da dobiš dovolj beljakovin in vitaminov, za ogljikove hidrate se ni za bat, da bi jih bilo premalo.
Default avatar

m ribca

Največji problem je v tem, ker se ljudje ne znamo zorganizirati s prehrano. Po zajtrku bi si morali pripraviti že sadje in zdravo zelenjavno kosilo, da ko te zgrabi lakota samo ješ, ješ in ješ... zdrave stvari do sitega. To pomeni vstajanje ob 5ih,zajtrk banana z breskovo in nato kavica. Potem pa akcija: pranje solate in peka piščančjwga mesa, pranje sadja, pakiranje v posodico za v službo. In tako dan za dnem... Ko je vse pripravljeno, pa še s psom na sprehod, pod tuš in potem v službo. Pa kak km prej parkirati avto in iti peš. Po službi pa spet za štedilnik, kuhat kosilo, ampak zdravo! Vmes piješ limonado. Jej veliko, ampak imej na krožniku 1/4 oh, 1/4 beljakovin in 1/2 zelenjave z olivnim oljem. Pa skledo solate zraven. V trgovino v nabavo pojdi sita, planiraj vse obroke vsaj 4 dni naprej. Srečno!!!
Default avatar

dan za prekršitev

Dietmeister je napisal/a:
Ja, res je super po nevem kolikih desetletjih "normalne" prehrane iti na dieto brez Oh. Saj kile gredo dol in vse, ampak ti resno misliš, da bo avtorica ostala na tej prehrani nedoločen čas? Z dieto je pričela poleti, torej v najbolj ugodnem letnem času. Prihajata jesen in zima, kjer bo marsikaj drugače. In definitivno ne bo do konca življenja na otrobih in zelenjavi ter mesu. Takrat ji bodo kile poskočile in se bo napihnila. Zato je bolje, da če se ji lušta takšne hrane, pač to poje in je normalno, torej ne v neke drastične spremembe, ki jih potem ne vodiš naprej.

Tudi ljudje in situacije v življenju so različne.
Default avatar

ah ja

moram napisati je napisal/a:
Za začetek takoj spremeni svoje mišljenje oz. percepcijo. Fokusiraj se na to, da si shujšala 10 kg in temu pač ne moreš reči polom. Gre za občudovanja vreden dosežek. To, da bi sedaj jedla, s tvojim dosežkom nima veze. Glavo gor in čestitke.

Zdaj, kako točno si omejevala prehrano? Si se samo držala nastavljenih kalorij ali si iz svoje prehrane izločila cel kup živil oz. hrane, ki ti je ljuba? Izločevalne diete nikoli niso uspešne na dolgi rok, če ni za njih nekega zdravsvenega motiva. Ker so preveč izključujoče.

Tvoj naslednji cilj naj bo, da vso hrano, ki si se je sedaj izogibala in jo pogrešaš nekako smiselno vključiš nazaj v svoj jedilnik. V manjših porcijah, manj pogosto, v bolj zdravih različicah ... izbira je tvoja.

Kruh in testenine niso noben bavbav, da bi se jim morala do konca življenja sedaj izogibati. Reci Italijanom, da tega ne smejo jesti :) In če lahko jedo Italijani, lahko tudi ti. Samo po pameti.

Sama ne zagovarjam oz. priporočam takoimenovanih goljufivih dni. Ampak, če res ne gre drugače, si vzemi en dan in jej vse kar bi rada, kruh, testenine, sladoled, slaščice ...

Potem pa naslednji dan naprej, kot da se ni nič zgodilo. Ampak to naj bo sedaj res izhod v sili. Cilj naj ti bo, da vse te jedi postanejo del tvojega zdravega jedilnika.

Prvo poskrbi, da zaužiješ dovolj beljakovin (njihov vnos lahko tudi precej povečaš, če si lačna), potem da ješ dovolj zelenjave in nekaj sadja. Kar pa še ostane (kalorij) pa razdeli med ogljikove hidrate in maščobe, odvisno kaj imaš raje. Če se ti sedaj bolj jedo testenine in kruh, potem si tega privošči več in zmanjšaj količino maščobe. Če pa raje ješ slanino in solato oz. zelenjavo bogato zabeliš z oljem ali smetano, potam pa zmanjšaj OHje.

Predvsem pa glavo gor, shujšala si 10 kg, kar je čudovit dosežek.
Default avatar

ah ja

m ribca je napisal/a:
Gre tudi precej bolj preprosto. Res ne vem, kaj imate nekateri od tega, da želite zdravo prehrano prikazati kot neko hudo zakomplicirano zadevo, za katero je treba porabiti najmanj 6 ur na dan, vstati ob petih in ne vem, kaj še vse.

Banana z breskvo in kava ni noben zajtrk, še najmanj pa zdrav.
Default avatar

ah ja

Dietmeister je napisal/a:
Naša teža je odvisna praktično samo od zaužitih kalorij. Žal. Ja tudi, če bi jedli samo kremšnite bi lahko hujšali ali pa se redili, odvisno od tega koliko bi jih pojedli. Sicer bi se najverjetneje počutili totalno zanič in si v tem procesu dobro načeli zdravje, ampak na težo pa to ne bi imelo nekega vpliva.

Se strinjam, da je količina beljakovin pomembna, ampak, človek zelo težko dobi vse potrebne kalorije samo iz beljakovin, kar pomeni, da jih še kar nekaj ostane. In te se potem porazdeli med OHje in maščobe. Koliko česa, je pa odvisno od posameznikovega okusa in seveda tudi od njegovega zdravstvenega stanja. Če imaš rad testenine in kruh, je dosti bolj učinkovito, če najdeš sistem, kako jih pametno vključiš v svoj jedilnik (lahko tudi vsak dan), kot pa, da se jim do konca življenja odpoveduješ.
Default avatar

Ohjej

Ja, izi je ne jesti takrat, ko nimas obcutka lakote. Takrat je pri meni lahko cel dan okoli pa ne bi pojedla omembe vrednega, ce seevda ne bi ravno zato, ker vem, da je treba...
Ko pa pridejo dnevi pred m, 3-4, takrat je pa lahko precej kriticno: ves dan meljem, tudi po obroku spet misel na hrano.. pa spet grizljaj tega pa onega ... Ne zaleze skoraj nic, dokler ne minejo 'usodni dnevi', tako da ...
(Ne pomagajo enormne kolicine tekocine, zelenjava ...)
Default avatar

zbrk

Pa kaj ste vsi tako napaljeni proti testeninam, to je malo moke in vode, še manj sestavin kot v kruhu. In če jih poješ normalno porcijo za odraslega z ne ravno ultra kalorično omako, je to lahko čisto uravnotežen, ne preveč kaloričen obrok.

100 g testenin, kar je itak preveč, ima 130 kalorij, za kosilo torej cca 100 kalorij. Kozarček kupljene paradižnikove omake ima (cel kozarček, 300 g), 90 kalorij (ne da se mi računat kalorij za doma pripravljeno omako, zato sem vzela industrijsko), porabiš ga pol, 45 kalorij. Dve žlici parmezana 50 kalorij. Zelena solata, velika glava, cca 60 do 70 kalorij, jajce 60 kalorij, žlica olja 120 kalorij ...
Skupaj 450 kalorij. Ampak to je ornk kosilo, da se napokaš.
Default avatar

En nasvet od bivše debeluške

Shujšala sem 30 kg v enem letu in pol. Kako? VSE SEM JEDLA, AMPAK SEM OBROKE PREPOLOVILA!

Nisem se odrekala niti kremšniti, niti špagetom carbonara, ki so mi najljubši. Sem jih pa pojedla pol, ne zvrhan krožnik kot vsega. Vedno sem bila sladkosneda. Ampak zdaj dam vsako tortico na pol. Ali štrudelj ali kremšnito ali kos pite ali gibanice, vse gre na pol (in nič repetejev). Pa seveda je najbolj fino, če se da vzdržati, da se z nečem sladkim pocrkljaš le 1x na teden, ne vsak dan;)

Gibala sem se bolj na izi, ker sem imela operacijo kolena in nisem mogla noreti v hrib, ampak sem sla vsak dan, če se je le dalo, 30 do 40 minutni sprehod. To je bilo od gibanja vse.

Drugače pa predlagam vsakemu, ki hujša, naj poskusi s polovičnimi porcijami vsega.
Default avatar

350kcal na 100g

zbrk je napisal/a:
Testenine imajo 350kcal na 100g!
Ce mislis 100g kuhanih, je pa to zelo malo, komaj 35g suhih!
Default avatar

zbrk

350kcal na 100g je napisal/a:
Pa res - pa kdo sploh navaja kalorije za kuhane testenine, joooooj.

No, rabiš jih za najest okoli 60 do 70 gramov suhih, če nisi ravno rudar. Se pravi popravljam podatek za 200 kalorij, na 650 kalorij (nič čudnega potem, da sem tako sita, ha ha). Hja, olje ali parmezan stran vzet potem, da prideš na normalno kalorično kosilo.
Default avatar

Podobno pri meni

Jaz podobno. Sem shujšala 8 kg. Veš mogoče si se preveč odrekala vsemu in bila med dieto prestroga do sebe. Jaz sem tudi, kadar sem prejšnji dan pojedla cca 600, 700 kcal, bila drugi dan bolj lačna in si bolj želela kaloričnih jedi in sladic!

Poskusi ne biti tako stroga do sebe in si malo popusti. Jaz sedaj pojem med 1100 in 1200 kcal in vseeno hujšam, želje po sladkem pa ne opažam več.

Koliko pa imaš stopnjo bazalnega metabolizma?