Starševski čvek

Nesamostojni in nesposobni odrasli otroci

Default avatar
Krog prijateljic, vse še zaposlene, poročene, starost med 50 in 60 let, večina ima odrasle otroke (od teh pa večina družine).
Te na videz sposobne ženske po večini niso zmogle jot matere storiti najpomembnejšega - vzgojiti samostojnih otrok.
Človek kar ne verjame, kaj vse mladim staršem (vnuki prijateljic so stari od 0 do 14 let) predstavlja težavo, za reševanje katere potrebujejo pomoč, čas, prostor in denar svojih staršev:
- priprava prtljage za dopust (babica gre po 4-letnega vnuka in ga gosti cel vikend; da starša (od katerih je eden brezposeln) "v miru" pripravita prtljago za 14 dni počitnic
- praznovanje otrokovega rojstnega dne (babica vse nakupi, skuha, pripravi in okrasi svoje stanovanje za njegovo zabavo)
- čas "zase" - babica vsak konec tedna 2 dni gosti vnuke, katerih starša sta "utrujena po celem tednu" (babica očitno ne) in potrebujeta čas zase (izleti, koncerti, smučanje, restavracije...)
- dopustovanje z družino - babica je klicana, da se za vikend pridruži mladim na dopustu, da bo prevzela skrb za otroke, ker "je za starša prenaporno")
- kuhanje in pospravljanje - nekaterim priprava toplega obroka predstavlja izziv vreden možganske operacije in se vsak konec tedna sami povabijo na kosilo k starim staršem.
- nakupovanje - očitno je s 5-letnikom v uri ali dveh nemogoče opraviti tedenski nakup hrane, zato obremenjena starša otroka v petek popoldan pripeljeta k bsbici in ga dvigneta v soboto, ko se obenem še povabita na kosilo ("ko sva že tukaj...")
Podonnih zgodb je še veliko.
Zakaj so te ženske tako servilne, brez hrbtenice, zalaj otrok niso naučilr odgovornosti in skrbi zase?


-
Priponke

MotherDaughter_SteveDebenport-1549611212-5700246d3df78c7d9e5cff88.jpg
(65.77 KiB)

Default avatar
kot, da bi mi misli brala.
Default avatar
Če babice ne bi bile tako servilne, bi marsikatero razmerje v trenutku razpadlo, ko bi se rodil otrok. Tole, kar si opisala, je čisto običajno in zelo pogosto. Pri nas dela ena, ki se še celo hvali s tem, da jo povabita na morje zato, da bi tam čuvala otroka.
Default avatar
Gre se za kolektivno soodvisnost od odnosov. Danes je vrednota biti nesamostojen in neodgovoren.
Default avatar
Ker zahteva kar nekaj časa, potrpljenja in vztrajnosti, da se otrok doma uči opravil in tega, da že od malega opravi svoje dolžnosti, ki se z leti pač večajo. Hitreje in v danem trenutku je lažje biti učinkovita mama, ki v treh minutah pospravi igrače, namesto da otroku vztrajno in neomajno dopoveduje, da je to NJEGOVO delo. Potem se naslednjič otrok zaveda, da bo itak to naredila mama...
Vzorec pospravljanja igrač se ponavlja pri vsem ostalem in to kar se Janezek nauči, Janez zna. Veliki otroci z mamo, ki zmore vse. Najbolj žalostno je to, da se tudi vnuki ne bodo naučili svojih odgovornosti...
Enostavno si ne vzamemo časa naučiti otrok odgovornosti in kar se ne naučijo otroci, tudi odrasli na znajo, ego pomembnosti mam pa dobiva vsakodnevno podporo. Do točke, ko zmorejo. Potem pa?
Default avatar
Pa kje srečate takšne prijateljice. S kom se družiš takšen si oz. Isti ptiči skupaj letajo. Verjetno si tudi sama takšna babica, ki se nič ne upaš reči svojim odraslim otrokom. Sama takšnih družin ne poznam.

- priprava prtljage za dopust
V soboto grem na morje. Babica bo verjetno na svojo željo odpeljala za kakšno uro malo k sebi, da se družita. Sama bom to izkoristila za pakiranje.
- praznovanje otrokovega rojstnega dne
Imamo jutri rojstni dan in babici imata samo nalogo, da prideta na torto.
- čas "zase"
Kam greva s partnerjem gre tudi mala. Najlepše je v troje.
- dopustovanje z družino
Ko sem bila nazadnje za en dan na kopanju in je malo prevzela sestra mi je nakaj kar manjkalo. Hotela sem, da je mala vesela s staršema.
- kuhanje in pospravljanje
Kuham in pospravljam kar sama
- nakupovanje
Ponavadi gremo vsi 3, ta teden ko nimam časa pač še nisem bila v trgovini, pač jemo kar imamo na zalogi.
Default avatar
Spandau je napisal/a:
Odgovornost in skrb zase je eno, skrb za druge in pomoč je pa drugo. Jaz tudi pockrljam svojo mamo in jo peljem do trgovine ali k zdravniku, čeprav bi šla lahko sama. Ona pa meni kdaj pomerka otroke. Logično, da lahko spakiraš tudi v prisotnosti otroka, a veliko lažje in hitreje je, če otroka ni zraven. Enako velja za obisk trgovine. Tudi ne vem, kaj ima otrok od obiska neke trgovine, medtem ko pri babici uživa v peskovniku, valja testo, posluša pravljice, ob tem pa uživa tudi babica. Gre za dvostranski odnos, babice in dedki običajno obožujejo svoje vnuke in pri nas je tako, da če jih nekaj dni ne vidijo, že sprašujejo, kdaj se bodo spet lahko kaj videli. Zelo radi so skupaj in zato ne gre vedno za varstvo, ampak druženje. Kaj pa delata starša v tem času, je pa njuna stvar.

Je pa res, da so prav babice marsikdaj preveč servilne, a jim prav mladi največkrat postavljamo meje - one bi nam še kuhale, prale, šle v trgovino, z nami na morje in podobno. V resnici pa jih zato ne rabimo, ker smo pač samostojni. Problem je po moje v tem, da marsikateri starši svoje odrasle otroke dojemajo kot nesamostojne, ne pa, da bi oni res bili nesamostojni.
Default avatar
Kolegica z druzino zivi v enem stanovanju, njena mama v sosednjem. Mama ima seveda kljuce, pospravlja stanovanje, naredi nakup, skuha kosilo, opere perilo, poskrbi za vnuka (iz vrtca, šole, med pocitnicami, med boleznijo), seveda jo vzamejo s seboj tudi na dopust. Možu je to dopizdilo že nekaj časa nazaj, saj nimajo nobene zasebnosti, kolegica pa tega ne razume, saj ji mama le pomaga pri njenem napornem tempu. Aja, zaposlena v JU :-))
Brez mame bo žal ena velika reva.
Default avatar
Karenana je napisal/a:
Moja sodelavka fizično, psihično in finančno vzdržuje svoje in gospodinjstvo svoje odrasle in nesposobne hčere, ki ima dva otroka.
Letos je odšla na težjo operacijo in hči je, ko je izvedela za ta namen, menda najprej vprašala: "Ja, kako bomo pa mi?"
Nesposobne otroke so ustvarili nesposobni starši, ki se jim ni dalo truditi, ko so bili otroci manjši, se morajo (če že ne želijo pustiti, da propadejo) pa zato toliko bolj truditi z delom zanje zdaj...
Default avatar
Spandau je napisal/a:


Niso na videz sposobne, so sposobne in mocne zenske, ki so v svojem casu lahko naredile vse zase, za moza in za otroke, vse so speljale brez tezav.
Zato pa so zdaj otroci nesposobni, ker so odrascali ob sposobnih mamah in jim niso dorasli!

Edina napak, ki so jo naredile, je ta, da so bile nespametne in niso otrok naucile tega, kar same znajo.
Default avatar
Pri nas je napisal/a:
In če pride do ločitve v takšnih primerih, bo seveda kriv moški, ker je uničeval družinsko idilo.
Default avatar
Sem enkrat mlajši sodelavki, ki ji je mama kuhala kosila, pogosto pazila vnuke, jih vozila k zdravniku, rekla, da živi na življenjski kredit. Kako bo lahko starejša to vrnila svojim otrokom in vnukom, če ne zmore sedaj, ko je polna moči. Nepozabne široko odprte oči in čez nekaj dni hvala, sem razmislila.
Ena od tisočih...
Default avatar
"namesto da otroku vztrajno in neomajno dopoveduje, "

Še ena norica, ki ji nikoli ne bo treba doumeti, da vzgoje narava ni namenila materam.

No, upanje pa vendarle je, migranti so pravo zdravila za take norice.
Default avatar
Robi... je napisal/a:
Sta že bila tik pred tem, pa je bila kriva tajnica v službi in možev karakter, s katerim mama ni kompatibilna :-))..... Kolegica resnično ne prepozna svoje odvisnosti in razmerja, ki ga ima s svojo mamo. Tudi krog kolegic se oži, saj gre mama tudi na kavo in čvek z njo, če pa je že ni poleg, pa tako ali tako vse izve in za vse ve.
Pogojno normalno pri 15ih letih, čudno pri 25ih, da pa se to dogaja pri 40ih pa...nimam prave besede.
Default avatar
Miki miško je napisal/a:
Se strinjam, da nisem poudarila vloge očeta, ne strinjam pa se, da ženska ne bi mogla vzgajati. Kaj pa otroci vdov, očetov na delu v tujini..., so po tvoje vsi nevzgojeni. Seveda pa je idealno, če to vlogo vzgoje v družini opravlja moški, oče, potem je lahko mama bolj mili pol.
Default avatar
Invalidi! Tega naše generacije nismo poznale.
Default avatar
Pri nas ena babica VEDNO vpraša kaj skuha ko pridemo in vedno hoče podtakniti kakšno hrano za domov. In to je VEDNO na NJENO zeljo. Nikoli ne rečem, da mora nekaj skuhat.

In potem ima vedno dolgi nos, ker nič ne vzamem s seboj.

In še eno vprašanje babice pomagajo snaham/hčeram....kje pa so moški? Babice pomagajo tudi svoji moški populacije. Ampak izpade pa vedno, da so ženske lene in nesposobne. Kaj pa moški? Aha, oni imajo odgovorno službo in so 24/7 v službi.
Kot da ženske pa niso v službi + družina.
Default avatar
Karenana je napisal/a:
Nikjer nisem napisal, da ženska ne bi mogla vzgajati. Trdim ravno obratno, danes večinoma ženske vzgajate. Logične posledice so nedvoumno dokazljive...

Razen, če se gremo temo/debato o razliki med vzgajanjem in zavajanjem...
Default avatar
Miki miško je napisal/a:
No, ne se ne grem, ker že celo jutro poslušam dretje mamice večih otrok, ki me je pred parimi leti proglasila za norega. Sončka in princeska jo obvladujejo u pikce pa vejce... ;-)))

Grem mal v naravo, kjer velja naravno prav(o).
Default avatar
Spandau je napisal/a:
Tu gre bolj za potrebo babice, da je del, da se vtika v življenja tamladih, ker sama nima lastnega življenja niti zadovoljujočega odnosa s svojim partnerjem