Starševski čvek

Zakaj Nizozemci vozijo slabše avte kot mi, čeprav imajo veliko višji bdp?

Default avatar
Letos spet gledam po naših cestah, ko je vse polno Nizozemcev ampak niti eden nima izjemno dragega avtomobila, čeprav zaslužijo ogromno. To mi je res smešno, ker smo Slovenci pravi reveži proti njim, pa se vozimo s takšnimi prestižnimi in novimi avtomobili. Zakaj imamo Slovenci takšno zagovedano in balkansko mentaliteto?

BDP na prebivalca Slovenije in Nizozemske:
12 Netherlands 56,383
36 Slovenia 36,746
Default avatar
to me zanima že od nekdaj je napisal/a:
simpl je to, nizozemc razmišlja v kako bo izboljšal kakovost življenja s tem denarjem (počitnice, dopusti, razvajanja, naložbe,..) slovenc pa razmišlja kako bo ta denar čimbolj izkoristil, da mu bodo drugi zavidali, kako je bogat in kako so oni nula
Default avatar
Tam so 3 x večji stroški kot tu.
Default avatar
Podobno je na Norveškem, Švedskem, ... bistveno večji standard, avti pa taki kot pri nas oz. celo slabši.
Pač butasta mentaliteta, da ni važna kvaliteta življenja, važen je samo avto.
Default avatar
Mushrooms je napisal/a:
Recimo v Nemčiji dobiš nov avto še ceneje kot pri nas. Zakaj se po tvoji logiki ne vozijo v Bosni samo s Ferrariji? Pač ljudem na severu so pomembe bolj pametne stvari kot nek brezvezen kos pleha.
Default avatar
Povsod v Skandinaviji je podobno. Pač peotestantska mentaliteta. Oni zelo poudarjajo skromnost, tudi njihove hiše niso tako razkošne kot drugje po Evropi. Je res da so tam zelo velike plače ampak tudi zelo visoki davki. Nizozemec ko kupi avto plača samo davka za polovico cene avta.
Default avatar
Ker so bolj pametni. No, pa tudi bolj gosto poseljeni, tam avta ne rabiš toliko kot v slovenskih vukojebinah in je javni transport veliko boljši.
Default avatar
Nizozemci so res ekstra ljudje. Niso snobi, niso mahnjeni na prestiž. Znajo živeti in denar porabijo za bolj vredne stvari, kot je pleh in cunjice. Za kulturo, druženja, potovanja... Skratka to so ljudje, ki so civilizacijsko na precej višji stopnji kot mi tukaj.
Do njih in njihovega razmišljanja imamo še kakšnih 400 let.
Default avatar
to me zanima že od nekdaj je napisal/a:
Manj je plehpisd.
Default avatar
Npr je napisal/a:
Ja, tam so bolj biciklpičke.
Default avatar
Bicikl je napisal/a:
ne, ne....v povprečju imajo slabe bicikle, no rezen tisti, ki imajo električne. smo slovenci veliko bolj bicikl pičke, ko te že postrani gledajo, če se voziš z biciklom za manj kot 2 jurja itd.
Že večkrat sem v kaki bicikl trgovini slišal gospo, ki kupuje bicikl, pa pravi, da rabi bicikl za v trgovino, malo po mestu ali vasi, pa vsake toliko za kak nedeljski kolesarski izlet do 30 km....pa ji vsi prodajlaci na vse pretege ponujajo najdražje amaterske zadeve tam od jurja navzgor, oprema ni da ni, tiste nižje range opreme pa šinfajo, da je čisti gnoj....
zadeva je popolnoma identična kot z avti...preko vseh razumnih meja. Samo poglej koliko idiotov ima bicikle za več kot 5 jurjev, pa se furajo manj kot jaz....ampak nek se vidi.
Default avatar
biciklist01 je napisal/a:
na nizozemskem se furajo z bajki za 100 ojrov večinoma, pač basic oprema za po cesti, medtem ko imaš pri nas napihovanje prav na vseh področjih. Slovenci smo res povsod profesionalci in premium klasa. Ti kolesarčki s bajki za 5 jurjev pa oblačili za jurja so pa tako smešni da se je za poscat...
Default avatar
Če bi bil pri nas višji, bi itak bil na račun slabo plačanih delavcev, ker imamo takšne delodajalce.

V Skandinaviji pa so davki na vozila precej visoki, tako da je tudi to razlog.
Default avatar
kaj ima bdp z voznim parkom je napisal/a:
Kako? A niso pri nas najvišji davki na svetu? A nismo pri nas zaradi davkov nekonkurenčni in vsi podjetni ven bežijo?
Default avatar
biciklist01 je napisal/a:
Ne nakladat! V Sloveniji je revščina in lakota zaradi korupcije, ropanja davkoplačevalcev in najvišjih davkov na svetu. Že Romunija nas prehiteva po levi in desni, še malo in bomo kot Afrika.
Default avatar
Romunija ima manjši bdp, je praktično ciganija. Raje vozim Audija A3 2.0 TDI, sexy avto.
Default avatar
Zato, ker ti vidiš samo tiste s slabimi avtomobili, ker si ne morejo privoščiti drugega kot Jadran. Bogataši potujejo po bolj prestižnih destinacijah.
Default avatar
Ja, itak: Mercedes, BMW in Audi samo od slovenskega in balkanskega trga živijo. Drugje po Evropi nikjer teh avtomobilov ne kupujejo.
Default avatar
nereferenca je napisal/a:
Ne govori mi tega. Poznam res bogate Nizozemce. Pa imajo star avto, majhno hišo in polno življenje :) Potujejo po običajnih destinacijah, ker niso puhli in naduti.
Default avatar
nereferenca je napisal/a:
Pa pojdi na Nizozemsko in se prepričaj na lastne oči, da nimajo takšnega voznega parka kot Slovenci. Še na Norveškem nimajo takega voznega parka kot Slovenci, pa imajo duplo 5x višje plače.