Starševski čvek

Bi živeli recimo s 150 € na mesec, pa da vam ni treba v službo?

Default avatar

Minimalistka

Dobivali bi rento, nekih 150 eur iz investicij, toliko da bi zadoščalo za neko skromno življenje. Imeli bi rešen stanovanjski problem, skromno hišico na deželi z nekaj vrta in sadovnjakom. Če bi nujno rabili še nekaj denarja, bi malo pofušali in to bi bilo to. Vozili bi se s kolesom, ker ne bi bili vezani na službo, bi se lahko vozili na potovanja s kolesom tudi na večje razdalje.

Bi vam bil tak življenjski slog všeč?
Default avatar

od jutra do noči

Ne.
Stanovanjskega problema nimaš rešenega, dokler sama ne plačuješ položnic, nepremičninskega davka (v prihodnje) ali najemnine in vseh popravil na hiši in v njej. Na mesec samo to znaša več kot 150. Tudi če boš živela ob svečah, jih je treba plačati. Boš prala na roke? Kje boš shranjevala živila?
Boš sama pridelala sladkor, olje, meso ali vsaj zadosti zelenjave za vse leto? Kam boš nesla mlet žito? Kaj boš naredila ob slabi letini? Boš šla na divji lov za zajci, polhi in srnami? Boš v potoku lovila rake, ribe? Kje boš dobila puško in denar za eventuelno kazen?
Kaj boš naredila, ko se ti kolo pokvari ali predre guma? Ni velik strošek, ampak ga je treba plačat, tudi če sama flikaš in pri 150/ mesec se pozna vsak cent.
Kaj boš oblekla čez 5 let, ker današnja oblačila bodo do takrat povečini že razpadla. Jih boš krpala? Boš imela denar za šivanko in sukanec? S čim boš kupila nova?
Default avatar

ooppaa

Seveda ne.
Takšna svoboda se mi zdi zapor.
Da ničesar novega, razen v okolici, ne moreš videti, da se ničesar novega ne moreš naučiti, ker si omejen samo na bajto da še enega evra ne moreš stisnit klošarju, kaj šele kupit knjige. Ne.
Default avatar

pa kaj naj s stopedesetimi

Da sem skoz pod stresom? Da nic ne morem,ker vse stane? Res mi je minimum 500 ampak bi rabla, da moz zasluzi zato toliko vec.
Default avatar

Marko

150€ je ravno za kurjavo pozimi.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345
Default avatar

Karenana

Ko si zdrava in mlada in ni zime, bi bil takšen tri ali štiri mesečni odklop super.
Ves čas pa NE in NE in NE.
Samo dodatno zdravstveno zavarovanje je petino tvojega zneska. Kje je kurjava, elektrika, telefonska naročnina z mobilnimi podatki, če se že TV in priklopu interneta odpoveš.
Naivno do konca. In namesto miru in sprostitve bi dobila popolnoma stresno življenje v borbi za preživetje.
Default avatar

m ribca

Jaz ne bi, ker imam družino. Če bi bila sama, pa tudi verjetno ne bi tako živela, ker imam službo, v katero grem rada in sodelavce, s katerimi se dobro razumem. Odvisno, kaj je to, da malo pofušaš? Je razlika, če pofuša računalničar, negovalka ali pa zidar.Če bi imela prihodka iz zraka 1500 evrov, potem pa ja. Ali če bi živela na visokogorski kmetiji z možnostjo turizma in ne bi imela družinskih obveznosti v dolini. Ampak v tem primeru bi tudi želela konkreten prihodek, če bi lupila krompir, čistila wcje in prala rjuhe za turiste. Pa gotovo bi želela obnoviti bajtico, urediti okolico, kar pa stane. Pei oblekah in hrani nisem razsipna, ampak 150 je pa živitarjenje, četudi imaš nekaj domačih pridelkov.
Default avatar

jaz bi

Jaz pa bi živela tako, vendar pod pogojem, da vsak mesec zafušam še za kakšnih 300 eur zraven. 150 je res bolj malo.
Default avatar

jaz bi

Jaz bi oz. sem, računam, da sem pol socialne pomoči dala za obrok kredita.. Je pa res, da nisem imela nobenih drugih omembe vrednih položnic, razen komunalnih odpadkov za 7,52 eur. :)

Moja prijateljica preživi s 300 evri, nima nobenih kreditov, ima pa elektriko in mestni vodovod, ki ju jaz nimam, pa še zdravstveno zavarovanje si plačuje sama. Če se naju vpraša ni to nobena posebna umetnost.
Default avatar

Dolan

no, ko bi poleg ostalih stroskov prisla se streha, okna za zamenjat, bi se vam malo kolcnilo.
Default avatar

MIHAc

Tudi če predpostavljam da je stanovanjski problem rešen (torej 0 najemnine, 0 za stroške, 0 če se kaj pokvari/je treba obnovit).. je 150€ komaj za hrano in čistila. Pozabiš lahko na kosila zunaj, kak koncert ali dopust.

Fušanje tukaj ne bi smelo biti pod vprašanjem. Ker nekdo lahko nafuša tudi 1000€ na mesec. Tak bi živel ko bog. Torej predpostavljam brez fušanja.

Če ne bi imel družine, bi mogoče celo bil za kaj takega. Z družino pa ni šans.
Default avatar

jaz bi

jaz bi je napisal/a:
Pa naj še dodam, da gre človek z zelo malo denarja lahko tudi na dopust, na katerem lahko vidi več, kot marsikdo drug. Če greš peš od doma do morja, spiš v šotoru, imaš vse, kar potrebuješ, v nahrbtniku, je to enkratno dopustovanje, ki je zelo poceni. V resnici pa lahko takole človek pohajkuje več mesecev na leto.
Default avatar

ooppaa

jaz bi je napisal/a:
Hm, kdo ti pa plačuje net, in štrom, da si na netu?
Default avatar

ne se hecat

S 150 na mesec ne preživiš. Razen če je to samo za hrano in čistila .
In ti drugi plačujejo elektriko, kurjavo, vodo, odvoz smeti,obleko, obutev, zavarovanje, popravila hiške...
Treba je biti najprej vsaj par let popolnoma samostojen, da sploh veš koliko stane osnovno življenje.
Po tvojem postu sodeč, ti nisi. Ničesar še ne veš.
Default avatar

jaz bi

ne se hecat je napisal/a:

Z mano se ti res ne splača bost, ker sem živela brez elektrike 5 let, na okroglo. In bom kmalu spet, ker mi je tak način življenja totalno hud. Pa naj ti dokažem, da vem o čem govorim.
Svetila sem si s petrolejkami, 1 liter petroleja stane cca 1,30 eur, svetila sem si pa samo tam kjer je nujno in kadar je nujno. Spat sem hodila s kurami.
Prala sem si na roke - mimogrede, uporabljam milo na kilo, ki stane 10 eur / 1 kg, se na nariba in ga imaš za vse, za obleko, osebno higieno, pomivanje posode. (ekološko milo). Ne vem kakšna čistila vse vi to uporabljate, a očitno ste resno pritisnjeni, da zanje daste toliko denarja kot tu namigujete.
Oblačil imam zelo zelo malo, ker nisem nora, da bom prala vsak dan, je že enkrat na teden čisto dovolj.
Vodo si pogrejem na plinskem štedilniku, pozimi na štedilniku na drva.
Kar se tiče paketov nimam nobenega, imam pa mobitel na predplačniški sistem in kličem samo tja in takrat, ko je to nujno, sicer pa ne (lahko bi imela stacionarni telefon, a je to položnica, ki je ne rabim).
Skoraj samoumevno je, da nimam nobenih domačih živali, ker moram zanje imeti hrano in denar za morebitna zdravljenja.
Lahko bi imela velik zelenjavni vrt, a meni je ljubše konzumiranje divjih užitnih rastlin - plevela, ki raste v neomejenih količinah in zanj res ni treba skrbeti.
In kot rečeno, imam en kredit, ki je v podobnem znesku, tako da mi je po plačilu le tega od socialen pomoči ostalo še cca 150 eur.

Kar se pa tile dopusta, sem se pa ravno vrnila iz prvega dela, v katerem sem si ogledala del hribovja na zahodu. Peš, seveda. :)
Default avatar

ooppaa

jaz bi je napisal/a:
Malo nas nateguješ. Si na dopustu spala v šotoru? Kdo ti ga je kupil?
Enodnevni izlet pač ni dopust.
Iz prve roke vem, da je v zahodnem hribovju hudo treskalo in lilo.

Lej, mogoče ti uspe preživeti s tem, če pa želiš živeti, moraš pa ob takem znesku nekoga zažirati (še poleg delavcev).
Default avatar

žarka katarina

spet ponuja to svojo revščino na netu.
Kolikor jo poznam je zelo jezična in fehtanje je njen način življenja.
Default avatar

jaz bi

ooppaa je napisal/a:
V Dechatlonu imajo izvrstni šotor za dva po ceni 22 eur in nekaj centov. Res ga priporočam.
Doma sem teden dni, prej sem se pa klatila po Trnovskem gozdu, bila sem tudi na Javorniku, prečkala Snežniške gozdove in celo prespala v planinski koči za 9 eur.

Je pa res, da se navdušujem na Nordisk šotorom za cca 650 eur, ki pa tehta samo pol kilograma. S čim bi te lahko prepričala, da je res kar govorim? S karticami, ki sem si jih pošiljala? Če je tebi nekaj nemogoče še ne pomeni, da to res NI mogoče.
Default avatar

Nekoč ninan

jaz bi je napisal/a:
Lepo, da si se oglasila, Katarina. Želim ti, da si zdrava in da uživaš v svojem načinu življenja, ki pa nikakor ni moj. A vsak ima pravico do svojega načina bivanja, posebno potem, ko otroci odrastejo.
Default avatar

Replika

A 1500 si mislil? Malo na tesno, ampak bi šlo.