Starševski čvek

Delitev premoženja - stanovanje na kredit

Default avatar
Pet leti nazaj sem imela dovolj privarčevanega, da sem šla iz najemniškega stanovanja in si kupila svoje. 1/4 vrednosti stanovanja sem pokrila s prihranki, za preostanek pa vzela kredit (na 15 let). Leto nazaj sem spoznala partnerja s katerim sva se odločila, da gre iz najemniškega stanovanja in pride živet k meni. Zmenila sva se, da kredit še naprej odplačujem jaz, on pa skrbi za redne mesečne stroške obeh (elektrika, voda, internet, spo,...). Stroške za sprotne nakupe (hrana, čistila,...) in razne večje investicije (pralni stroj, dodatne omare, obnova, ...) si deliva na pol. Ker je ravno odprta podobna tema, s sicer nedvoumnim lastništvom stanovanja, me zanima kakšna bi bila situacija z deljenjem premoženja v mojem primeru, kjer stanovanje še naslednjih 10 let odplačevanja kredita ne bo dejansko "moje"? Bi me lahko po več letih skupnega življenja terjal za delež? Priznam da sem še "v rožcah" in do danes o kakšnem črnem scenariju še nisem razmišljala. Bi se pa bilo smiselno pripraviti tudi na to, ker si ne predstavljam kako bi pri odplačevanju kredita in stroških stanovanja zmogla še izplačevanje deleža, v kolikor bi ga izterjal.
Default avatar
V tvojem primeru bi se lahko zapletlo saj bi se ugotavljalo ustvarjeno premoženje v skupnosti. Ker se kredit še odplačuje... Je prijavljen na naslovu?
Default avatar
Če oba zaslužitia približno enako, se ti ne zdi, da je pošteno, da bo del stanovanja tudi njegov? Ti je to čudno? Ni problem, ukini svoj kredit, pa naj on vzame nov krediti in on odplačuje po 200€ al kok že maš kredita, ti pa plačuj za stroške... tko pač je, sta skupaj, vse gre na 50%. Torej, če si odplačala okoli 50% stanovanja predno si spoznala novega j.ebača, potem si bosta pač naslednjih 50% stanovanja delila pol pol. Na koncu bo tvojega 75% stanovanja, od tipa 25%. Če si zdaj v ZK vpisana le ti, to ne spremeni ničesar. Če bosta šla narazen, bo sodišče odločilo njemu v prid, ker je tko pač pošteno, se ti ne zdi? Tko pač je. There si no such a thing as a free lunch. Naročila si klobaso. Dobila si klobaso in ta klobasa je povezana s stroški.
Default avatar
Jp. Polovico od takrat, odkar sta skupaj.
Default avatar
Predvidevam, da so mesečni stroški - elektrika itd. manjši od obroka za kredit, torej ga bilahko izplačala manj kot polovico, seveda za obdobje, odkar je on v stanovanju. Pametno bi se bilo take zadeve že prej dogovorit.
Default avatar
Glede na to, da so od letoa tudi v Sloveniji dovoljene predporocne pogodbe, ti priporocam, da stopis do kaksnega strokovnjaka in se pozanimas o tem.

Drugace velja, da je premozenje, pridobljeno v zvezi z delom, skupno premozenje. Zakonska domneva je 50-50, lahko se dokazujejo drugacni prispevki partnerjev, ne samo denarni, temvec tudi ostala dela (gospodinjstvo, otroci, ipd).

Pri tebi je torej tako, da bi se stelo, da on prispeva k placilu kredita, ker skupno premozenje pomeni tudi dolg v casu zveze. Dejansko pa je tako, da on pri tebi res prispeva vec kot klasicno, ker placuje vse stroske, ti pa kredit.

Ampak kot receno, ce te skrbi, kaj bi lahko bilo, pojdi do strokovnjaka in preucita moznosti.
Default avatar
w934 je napisal/a:
Pojdi raje ti k njemu v najem in tam plačuj polovico stroškov. Med tem časom daj svoje stanovanje v najem, in iz najemnine odplačuj stanovanje.
Ko in če zdržita 3 leta skupaj v najemu... razmišljaj o tem, da se vselita v tvoje stanovanje. To imej za testno dobo, da vidiš kako funkcionirata pod isto streho. Nasvet zato, ker si v dilemi, če ne bo šlo. :-)))

Na ostale tvoje dileme so ti že odgovorili drugi.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
There are only five things we need in life:
- good friends, good job, good food, good sleep & good _UCK
(whatever you thinking is right)

Great minds discuss Ideas; Average minds discuss Events; Small minds discuss People.
Default avatar
Ajja, on le plačuje najemnino brez najemnine, le z delnimi stroški. Pri njej se šlepa.
Za nove aparate je pa enako. Lastnik je on, kurita jih oba.
Torej pol, pol.
A hrano se tudi izmeri? Seks? Kaj še?
Če bi stanovanje kupila v času, ko sta bila že skupaj, gre potem pol pol.
Default avatar
njaninn je napisal/a:
Neumnosti. To da oba zaslužita približno enako ni noben razlog, da bo del stanovanja njegov. Ko in če se bosta zmenila, da bosta odplačevala kredit skupaj 50:50 ali pa v nekem drugem razmerju potem bo tudi pošteno, da se deli lastništvo.
Default avatar
Predporocna pogodba je napisal/a:
Ah, daj nehaj, plačuje kredit? Najem?
Ne. Kupuje stroje. Torej so njegovi. Edino ti. Šlepa se na njej, jasno.
Ostane mu ves keš za najemnino drugje, svoje stanovanje lahko ta čas trži, ga oddaja, ima le del stroškov, ker sta dva in enako je s hrano. Avtorica si v bistvu ****** mora plačati. Tip služi na njej.
Enako kot Špelca na Gregorju. Tako pač je. Babe smo prtegnjene. Slovenke.
Druge si najdejo vedno obratno.
Default avatar
Predporocna pogodba je napisal/a:
Super stvarta predporočna , kopačka in komiji so v zakonu določili da se vse predporočne pogodbe morajo javno objaviti z imeni in naslovi, HALO ! prekleti kurci komunistični zmešani, z vsemi podatki !
Default avatar
jaka 31 je napisal/a:
A tle pa debelorita musarca ne bo nč čivknla?
Default avatar
pujso pepo misliš, ne ne bo najbrž je prav ona pisala ta člen.
Default avatar
jakak31 je napisal/a:
a pepa? Ona je pa ja prsrčna. Bl je na uno, od žapca... Ta je in tatinska, in deščja in mafijska. Uuuuuubbbbbriš!
Default avatar
Alo je napisal/a:
Ja, zaradi povračila stroškov prevoza na delo je pri meni prijavil začasno bivališče.
njaninn je napisal/a:
Ne, ne zdi se mi pošteno, da bi od mene zahteval delež stanovanja. Leta sem se odrekala stvarem, da sem prihranila dovolj za polog (kljub še dodatni hkratni najemnini), plus odplačevanje preostale vrednosti stanovanja naslednjih 15 let, plus obresti. Vse v zvezi s kreditom je na meni. V ta"projekt" sem se vrgla sama, še preden sem ga spoznala, in tako ga želim tudi speljati do konca. Za adaptacijo in opremo sem poskrbela, tekom teh petih let kar živim v njem, sama, tako da praktično kakšnih večjih vlaganj vsaj nadaljnjih 10 let ne bo. Bi mu bila pripravljena vrniti vse kar je prispeval v stanovanje in bi po njegovem odhodu ostalo v stanovanju, ne pa deleža. Niti ne vem zakaj bi višina moje in njegove plače kakorkoli odločala o njegovi pravici do deleža, glede na to da nimava skupnih financ. Kredit je moj, mesečni obratovalni stroški so njegovi, hrana, gospodinjska opravila, sprotne potrebščine in morebitni nakupi opreme in aparatov/bele tehnike so v deležu 50:50.
v prihodnosti je napisal/a:
Predporocna pogodba je napisal/a:
Obratovalni mesečni stroški, za oba skupaj, nanesejo mesečno povprečno 200 €. Obrok kredita je 400 €. Kljub temu da plačuje stroške elektrike, vode, itd. še zame, ga pride približno isto kot je za njih plačeval prej, ko je bil sam v najemniškem stanovanju (s tem da je bilo tam še najemnine 350 €).
Watamaro je napisal/a:
Testna doba ja... zakaj nisem že prej na kaj takega pomislila :) Hec na stran. Zaenkrat je vse super in odlično funkcionira... do momenta ko mogoče ne bo več. Še po desetih letih ne poznaš človeka, kaj šele po enem.

Bom upoštevala vaše nasvete in se pozanimala pri strokovnjaku kakšne so moje možnosti in na kaj paziti, da se ne opečem. Hvala vam za mnenja.
Default avatar
Watamaro je napisal/a:
mi je všeč ta zgornji predlog zelo !
In pravzaprav je prav, da razmišljaš danes in ne, ko se bog ne daj kaj zalomi čez x let, takrat bo vse prepozno.
Ja tako kot si rekla, pozanimaj se. Ta predpročna pogodba sploh ni slaba rešitev ! tudi v primeru, če se komu od vaju karkoli zgodi, žal danes sem, jutri me ni. in ker sta sama, uletijo še dediči starši, če so in če ne, bratje in sestre in imaš štalo na2 in 15 let sodišč in 20k stroškov + izplačilo (moja izkušnja), tako, da pogumno deluj v svojo korist! In imejta se rada, naj vama uspe ! materialno ni pogoj za to, kljub MON provokatorjem, ki trdijo, drugače.
Default avatar
w934 je napisal/a:
Ce smem, bi te vprasala zakaj si cloveka sploh povabila ziveti k tebi?
Zivela bi vsak na svojem in vse bi ostalo tvoje nedotaknjeno s strani drugega.
Se ti ne zdi, da zdaj ti sluzis na njemu, saj tebi placuje tvoje stroske? Se ti to ne zdi okoriscanje s tvoje strani, da si prudibivas fino korist in si sama sebi manjsas stroske bivanja na ta racun.
Upaj, da ne bere tega foruma, ker bi znala hitro zakljuciti po vsem kar si napisala. Vsaj ce je pameten bi sel cimprej. Ni ga cez ljubi mir v lastnem domu.
Default avatar
w934 je napisal/a:
Prodaj stanovanje
Vrni kredit
Razliko pospravi na varno
Skupaj vzamita nov kredit
Kupita skupno stanovanje
Placujta vsak pol kredita
Placujta vsak pol stroskov
Default avatar
w934 je napisal/a:
Zate bi bilo najbolje, da ostaneš sama. Delež stanovanja bo njegov, pa če hočeš ali ne! Od kar sta skupaj, se šteje, da imata skupni proračun, vse si delita, tako finančno, kot opravljanje opravil, en dela nekaj, drug druga itd. itd. V "zakonu" pač pomagata deug drugemu in ker imaš ti npr. kredit, bo s tvoje strani prispevek v slupno blagajno manjši zato je pošteno, da za to dobi delež stanovanja. Tudi po zakonu je tako pa se lahko zmrduješ kolikor te je volja. Tudi avtomobili so skupni (če jih kupita z denarjem zasluženim tekom zakona) in vse ostalo. Ljubica moja cortkana, sprijazni se da stanovanje več ni in ne bo več le tvoje. Tako to pač je. Vprašanje pa je, če to tvoj tip ve. Če ne ve, mu to povej, ker ga boš s tem razveselila.
Default avatar
Do spremembe zakonodaje in sodne prakse bo prislo sele, ko bo dovolj odmevnih primerov, ki bodo ob locitvi financno nastradale.

Avtorica, ves koliko vec je primerov, ko varcen geekovski tip celo mladost spara, kupi stanovanje, ga opremi, polovico odplaca, potem pa spozna ljubezen zivljenja. Kak srecnez, a ne? :D

Komaj caka, da se mu nova partnerka vseli. To, da zasluzi pol manj in je brez vsakih prihrankov, ga niti malo ne moti. Saj gre za ljubezen zivljenja, a ne? :D
Se to, da zenska pride z dolgovi nekako pozre in jih ji pomaga odplacati.

On srecen. Ona srecna. Samo kaj ko tako rado ljubezni zmanjka. In kaj sedaj? :)