Recepti.Over.Net

Prehrana in varnost živil

Odgovarjajo: mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh.

Kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Kako kombinirati živila glede na posebne prehranske zahteve, dietno prehrano in zdravilne vplive? Vse o HACCP standardu in alternativnih načinih prehranjevanja.

mag. Iva Verbnik , univ. dipl. ing. živ. teh.

iva verbnik

Konzervirane ribe in toplotna obdelava

Default avatar

Limonca2019

Lepo pozdravljeni!

Nimam vedno dovolj časa za pripravo svežih rib, zato včasih posežem tudi po kakšni tunini, skušah, sardelah ipd. iz konzerve. V času nosečnosti in za našega malčka uporabljam predvsem male ribice, ker naj bi večje vsebovale večjo količino težkih kovin. Me pa zanima, če so konzervirane ribe toplotno obdelane in varne za prehrano nosečnic in malčkov? Skrbi me namreč okužba s toksoplazmozo, listerijo ipd.

Že v naprej hvala za nasvet. Lepo poletje vam želim!
Default avatar

iva verbnik

Ribe v konzervi so načeloma varne za uživanje, saj so termično obdelane. Živila v konzervi so sterilizirana zato tudi dlje obstojna.
Proizvajalec mora s sistemom HACCP zagotavljati, da je živilo varno za uporabo. Vsaka proizvodna šarža je pred sprostitvijo na tržišče tudi pregledana in odobrena.
Možnost, da bi bilo kaj narobe je tako izredno majhna.
mag. Iva Verbnik

Svetovanje, izobraževanje, poslovne storitve Ivica Verbnik s.p.
[email protected]

Moderatorji

mag. Iva Verbnik , univ. dipl. ing. živ. teh.
iva verbnik