Starševski čvek

Koliko za hrano na mesec?

Default avatar
Nanašam se na spodnjo temo o pika kartici... Kjer sem napisala da vsako obdobje naberemo 3500 pik! Pa se čudite, če smo debeli, zgražate kaj jemo, kako lahko toliko damo za hrano?

Iskreno za hrano na mesečni ravni zapravimo od 500-1000€! Smo 5 članska družina + pes... A se vam to res zdi veliko?

Koliko pa vi daste za hrano na mesec? Od oka, vem da kakšen več, kakšen manj!
Default avatar
500 malo, 1000 kar nekaj.
Default avatar
skupaj s čistili bi rekla, da naša 4 članska družina brez psa porabi okrog 500 do 600 evrov mesečno.
Default avatar
Zapomnite si te številke o porabi za hrano, ko bo naslednjič tema o preživnini in boste isti ljudje trdili, da je 150 eur preživnine dovolj za otroka.
Default avatar
Mesečni Pika račun je cca med 400-500 EUR za DVE osebi. Vključuje tudi čistila ipd, občasno kak nakup v Modiani ali Parfumeriji Maxi. Za večjega psa kupujemo kvalitetno hrano drugje. Predvidevam, da vi za psa kupujete meso, ker če tisto hrano, ki jo ponuja Mercator, prosim zamenjajte.

Če vas je 5, se seveda nabere. Poglejte samo, če kupujete preveč predelane hrane, piškotov, sokov, ipd.

Pa tukaj bo vedno tako, vsi bodo jedli travo in zapravili 8 EUR/teden na osebo za 5 zdravih obrokov dnevno. Če vam ni treba varčevati, je čisto vseeno, kje in koliko zapravite. Če pa prihodkov nimate takšnih, je pač treba malo stisniti.
Default avatar
Čisto odvisno, samo hrane nikoli nisem računal. Recimo temu "špecerija", se pravi vse, kar kupiš v Mercator, Spar, Lidl, Hofer ipd. Smo štirje člani, mesečno gre nekje 400-500 eur, včasih manj, včasih več. Pride tudi obdobje, ko več jemo zunaj, takrat za hrano še kakih 200-300 zraven.
Default avatar
okrog 500 je napisal/a:
Tudi jaz tako. Brez razmetavanja s čimerkoli. Zelo draga je hrana.
Default avatar
Zapomnite si te številke je napisal/a:
!
Default avatar
Še ena pomembna stvar je. Nekateri dobijo hrano od familije, sosedov, ki imajo vrt ali mogoče kakšno kravo in svinjo. Ali pa živijo v isti hiši s starši in imajo tam glavni obrok. Ali pa jim kuhajo starši.

Meni se vaš račun ne zdi previsok, verjamem pa, da se da kje privarčevati. Ampak kot rečeno, če vam ni treba in vam ta režim ustreza, zakaj pa bi.
Default avatar
grg je napisal/a:
V restavracijah se zapravi 300 eur mimogrede, redko si to lahko privoščimo.
Default avatar
Če bi bila sama in bi jedla samo doma, bi mi bilo dovolj nekje 150-180€, skupaj z vsemi čistili, kozmetiko ipd.

S partnerjem porabiva skupaj vsak 200-250€/mesec, torej 400-500€, za hrano, čistila in kozmetiko, kavice in občasna kosila.
Default avatar
Se pravi, da so preživnine občutno prenizke, če samo za hrano in higieno date 200 eur na osebo. Kje je še vse ostalo?
Default avatar
Sestrelite me, ampak mi zapravimo verjetno pod 400eur na mesec za striclansko druzino. Ne kupujem pripravljenih jedi, zamrznjene hrane. Cez teden ne kuham kosil na tri hode, no da ne lazem tud cez vikend jih ne. Skuham nekaj na hitro, ali pa naredim samo solato. Ce je se kdo zvecer lacen, si lahko kaj namaze, vzame sadje, naredi toast. Zajtrkujemo ne. Tako da prakticno jemo doma zgolj en obrok. Aja, pa nismo lacni, hrano pa stran redko vrzemo. Ja, pa vrt imamo. Za rekreacijo.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Če znaš življenje izkoristiti, je dovolj dolgo. (Seneka)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Default avatar
Zapomnite si te številke je napisal/a:
Ja, jaz sem v tisti temi napisala hrana in stanovanjski stroški na osebo 200 evrov in so to označili za luksuz, preseravanje, nabijanje stroškov (sem poročena in nimam komu nabijat stroškov) ... Če hočem otroku dati nekaj zelenjave, sadja vsak dan, dobre mlečne izdelke, ne najcenejše zvarke, tu in tam meso, ribe, da ga ne futram z najcenejšimi sladkarijami in prigrizki, potem se tega kar nabere. 150 evrov na enega za hrano je 5 evrov na dan.
Jaz sicer seveda pojem bistveno manj, ampak vseeno za hrano in sprotne gospodinjske potrebščine (WC papir, kako čistilo ali če ravno pride prašek spet na vrsto) nikoli ne gre manj kot 400 evrov na mesec, smo pa trije.
Default avatar
Zapomnite si te številke je napisal/a:
Nah, vedno pravim, da se vloge lahko zamenjajo, če ni ok.
Default avatar
Na osebo sigurno vsaj 150 evrov na mesec skupaj s čistili in vsem, kar se pač kupi hkrati s hrano. Ne kupujem predpripravljene hrane, 95 procentov kuham iz nule. Pojemo veliko sadja in zelenjave, kupujem malo dražji sir, bio jogurt in kislo smetano, precej oreškov gre pri nas, dražja moka, kokosov sladkor in med namesto sladkorja ... ne kupujem navadne bele moke in tako naprej.
Default avatar
kolikoza je napisal/a:
Ce vse kupujete v M in zapravite 3500 na pol leta, to ni niti 600e na mesec!
Mi smo trije odrasli in mini pes, za hrano, psa, kaksno mojo kavico in se kako malenkost mimo hrane in cistil, ki jo kupis v zivilski trgivini, zapravim mesecno 600e!

In NE, nismo debeli, tudi jemo ne nic fensi bio ali natur, pac vse normalno, junk fooda ne kupujemo, pojemo pa veliko mesa, sadja in zelenjave.
Default avatar
1raglja je napisal/a:
Nimamo vrta.
Kupim vse od A do ZNJ.
Zajtrkujemo vsi trije.
Vecino obrokov imamo doma, magari si nesemo malico.
Kuham vsak dan.

Ce bi jedli samo solate za kosilo, bi se v dveh mesecih presusili.
Default avatar
1raglja je napisal/a:
Znano mi je tole. 😜
Pri nas tudi ne kompliciramo. Skuham en obrok na dan (kosilo), priznam, da mi je še to odveč,
ampak se potrudim.
Za zajtrk in večerjo se morajo pa sami znajti (mož in dva študenta), če naj bodo pa lačni.
Tako kot jaz. 😉

Nikoli nisem razumela ljudi, ki cel ljubi dan samo kuhajo. Kuhajo. In kuhajo.
In ko preberem kaj vse naredijo pri enem obroku, jih ... priznam kar malce občudujem.
Pri nas damo samo za hrano, brez zobne paste in WC papirja ... okrog 500 €.
Default avatar
Moji mesečni stroški so približno takšni:

do 250€ za hrano, kozmetiko, čistila, kavice in kakšno kosilo zunaj
cca. 120€ stanovanjski stroški (letno povprečje)
30€ dodatno zdr. zavarovanje
0€ mobitel – uporabljam službenega (neomejeno minut po SLO in EU, tako da je vseeno)
100-150€ izleti: bencin, kakšna nočitev...
50-100€ drugo: obleka, čevlji, rekreacija, kakšna zdravila ipd.

Avta nimam (samo partner), zavarovanje stanovanja je pač enkratni strošek (150€), ki ga skompenziram z nižjimi stanovanjskimi stroški spomladi in jeseni. Ostanejo še kakšni extra stroški, ki pridejo nenapovedano: kakšno popravilo, recimo.

S partnerjem si stroške za stanovanje, hrano, izlete deliva na ½ oz. vsak plača enkrat, ne gledava do centa, ampak sva poštena drug do drugega.

Glede hrane: kupujeva samo tisto, kar nama je resnično dobro. Ne kupujeva najcenejših stvari, pa tudi preseravava se ne. Določene stvari kupujeva v Italiji – Muggia (oljčno olje, kava, sir, mehčalec, tudi peciva za novo leto in veliko noč (panettone, colomba), ki so pri nas 3x dražja kot tam; mimogrede tudi alkohol je cenejši, ampak mene to ne gane preveč). Ko greva na Hrvaško, se ustaviva v Plodinah (mlečni izdelki 'Z bregov zame nimajo konkurence) itd. Nimam vrta, kuhava večinoma doma „from scratch“, po afinitetah: dragi - ribe, meso, divjačino; oba - zelenjavne jedi, testenine, rižote ipd. - tisti, ki se mu zljubi; jaz – peciva, solate, jutranji čaj in/ali kavico...

Ni mi treba paziti na vsak cent, to je moja standardna mesečna poraba in mi vsak mesec še precej ostane na računu. Bi se pa dalo kje prišparat, če bi bilo res kriza.