Starševski čvek

Dve službi na izbiro

Default avatar

kaj bi

Imam več kot 10 let delovne dobe, sicer redno službo, kjer pa mi ni ok. Diplomo imam iz družboslovne smeri, končujem še naravoslovni faks.
Na izbiro imam dve službi:
1. v Sloveniji, na svojem področju, za 710€ (1 let kot pripravnica potem adijo, ker je nadomeščanje porodniške). Prednost: končno v svoji stroki, možnost mreženja. Zahtevajo pa univ. dipl. moje smeri (obeh mojih smeri) in veliko izkušenj z EU projekti, čeprav gre za začetniško delovno mesto.

2. v Avstriji, delo v turizumu, nobenih diplom, samo pridnost, neto 1300€. Slabost: trdo delo kot fizikalc, daleč od moje stroke. Prednost: večja plača, možnost iskanja boljše službe v Avstriji.

Jaz sploh kaj v prid prvi službi?
Default avatar

kaj bi

Aja, pri nas intenzivno iščem že dalj časa, so bili razpisi tudi za bolje plačane službe, samo nisem bila uspešna. Te bolje plačane službe bi bile pa tam okrog 1000€ neto. Če bi seveda uspela pa še nisem.
Default avatar

prva prva prava

jaz bi izbrala prvo. konec koncev lahko vmes iščeš boljšo službo v Avstriji ali kjerkoli v EU.
Če boš kelnarila v Avstriji boš tako zmatrana, da ne boš imela ne časa ne volje iskat drugega dela.
Default avatar

kaj bi

prva prva prava je napisal/a:
K prvi naj dodam, da bi me samo najem stanovanja stal še 400€, brez stroškov.
Default avatar

kaj bi

Pa obe službi sta 40 ur na teden. In nobena ni kelnarjenje.
Default avatar

Borna izbira

Žal imaš izbiro bolj slabo. Izbereš lahko le manjše zlo. Imaš možnost zdržati še malo v trenutni službi, da se ti odpre kaj boljšega?
Default avatar

mnenje13

Ko sem se po študiju zaposlila, smo si prvih nekaj let s kolegi in kolegicami delili stanovanje in najemnino. Nekaj časa pa sem se vozila (1,5 ure v eno smer).
Službo podobno drugi bi v tvojem primeru vzela le, če bi lahko ob njej lahko res veliko privarčevala, kar pa ob navedenem znesku dvomim.
Default avatar

prva prva prava

kaj bi je napisal/a:
v Avstriji pa ne bi rabila stanovanja?
Razmisli o tem, kaj ti prinašata ti dve službi v prihodnosti. V končni fazi je prva služba le za eno leto, fizikalit v Avstrijo greš lahko tudi naslednje leto, saj je teh služb vedno dovolj.
Imaš družino, stara si najbrž čez 30?
Default avatar

kaj bi

Vem ja, da je bolj slaba izbira.
Ampak iskanje traja že več let. V Sloveniji je to najbolje, kar mi je uspelo najti (na kupe vlog, več let iskanja, kup razgovorov). V sedanji službi že več let trpim tako, da res ne vzdržim več.
Razmišljam v smer, če sprejmem slabo službo v Avstriji, da je priložnost, da se super naučim jezika in da potem lahko iščem kaj boljšega.
Default avatar

kaj bi

prva prva prava je napisal/a:
V Avs. je stanovanje brezplačno, dobim v okviru službe.
Default avatar

kaj bi

mnenje13 je napisal/a:
V prvi službi ne bi niti skozi mesec prišla. 400€ najemnine, potem še položnice, stroški. Mislim, da ne bi šlo s 700€ skoz, bi morala dodajat prihranke zraven.
Default avatar

kaj hočeš

Kaj točno hočeš od nas? Ker sama si si že odgovorila, da prva ni OK, da je nizka plača, da je samo za 1 leto, da boš pripravnica, da ne boš preživela skozi mesec. Sama se nagibaš k drugi službi in hočeš našo potrditev.

Ampak jaz se strinjam z onimi, da je prva služba boljša, da pridobiš nekaj izkušenj na svojem področju. Če si pač že doštudirala iz tega. Tam se lahko potem marsikaj odpre, če se pa ne, pač greš potem v Avstrijo. Sicer se pa vprašaj, zakaj si to študirala in nisi že prej šla delat v Avstrijo, ker si s tem študijem izgubila 5 let.

Najemnina se dobi ceneje, samo bo treba pač prilagoditi standard svojim prihodkom. Saj v Avstriji tudi ne bo tako oh in sploh, razen če se boš vozila iz Slo in doma pri starših.
Default avatar

gapštz

Najprej 1. Če se kasneje nič ne pokaže, imaš 2. lahko kadarkoli kasneje.
Default avatar

kaj bi

He, he, v bistvu sem presenečena, da ste vsi za prvo. Sem bila prepričana, da boste vsi za drugo.
Jaz sem se v bistvu skoraj odločila za drugo varianto. Se mi pa seveda porajajo dvomi.
Če ne drugega, s prvo varianto ne bi prišla niti skozi mesec. Je sicer ok delo, ampak plača pa zanič. Pa tako mimogrede, imam že skoraj 15 let delovne dobe.
Default avatar

kaj bi

Ker ste vsi za prvo varianto, sem radovedna zakaj ste za prvo varianto? Res, da je fajn delo, ampak plača pa za zjokat, pripravništvo kljub skoraj 15 let delovne dobe.
1. varianta: 710€ plače, najem stanovanja 400€+ stroški, ni možnosti NDČ, samo za 1 leto
2. varianta: 1300€ plače, najem stanovanja 0€. možnost NDČ, možnost napredovanja
Default avatar

jaz bi tako

1., če želiš še kdaj delati v svojem fohu.
Default avatar

Borna izbira

kaj bi je napisal/a:
Če že moraš na vrat na nos zamenjati, se strinjam s tabo. Izbrala bi Avstrijo.
Default avatar

kaj bi

Borna izbira je napisal/a:
NI ravno hitro, že več let iščem. Res pa je, da sem več let iskala samo v Slo. V Avs. pa zadnjih par mesecev.
Default avatar

Borna izbira

kaj bi je napisal/a:
Verjamem. Ampak imaš praktično dve diplomi v žepu in kar nekaj let izkušenj. 700 Eur je absolutno razvrednotenje, žal. Če nimaš majhnih otrok, absolutno tujina. Če sprejmeš v Avstriji, se boš hitro naučila dobro jezika, potem pa ni več ovir za nadaljnje iskanje v Avstriji.
Default avatar

gapštz

Za prvo varianto zato, ker imaš odskočno desko za naprej, znanje v fohu, ki te veseli in torej možnosti bolj odpre za naprej. Če se izkažeš, morda celo v istem podjetju.

Druga varianta je pa samo delo za denar.

Zakaj ne poskusiš najti cenejšega najema?