Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

pitje

Default avatar

dusidr

Pozdravljeni
Oče star 80 let ima srčno popuščanje, visok pritisk in težave z vodo, zaradi katere mu mama vsak drugi dan daje Lasix. Zanima me, koliko vode na dan lahko popije, saj je veliko žejen, mama pa vztraja, da ne sme pit. Zelo me skrbi, saj za vsako, ko se vidimo, mene prosi za kozarec vode.
Že v naprej najlepša hvala in lep pozdrav

Dušanka
Default avatar

ACerar

Zdravo,

seveda je pri srčnem popuščanju potrebna pozornost nad vnosom tekočin, saj bolno srce težje prečrpa vso tekočino. Osnovno priporočilo znaša 1,5 L tekočine dnevno, vključno s hrano (predvsem sadjem). Lasix pomaga odvečno vodo izločiti, vendar lahko škoduje ledvicam.

V primeru vašega očeta bi svetoval, da se preverja telesna teža in občasno odda kri pri svojem zdravniku za laboratorijske ledvične kazalce (sečnina in kreatinin). V primeru hude žeje je lahko Lasixa preveč in bi svetoval njegovo zmanjšanje na denimo 1/2 tbl na dva dni. V primeru, da bo žejen manj, telesna teža ne bo naraščala, spodnji okončini ne bosta otekali - potem vemo, da je bila žeja posledica izsušenosti.

Včasih pa je pri srčnem popuščanju res tako, da so osebe ves čas malo žejne, takrat svetujemo, da si usta večkrat omočijo, kar olajša občutek žeje. V nasprotnem primeru bo pogosto potreben obisk urgence ali celo hospitalizacija.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar
cron