Nega, ličenje in style

Odgovarjajo: Anja CajhenLaura Sardinšek, mag. kozm., dipl. m. s.

Gre res po 40. letu vse v maščobo? Se je tudi to vam zgodilo?

Default avatar
Ko sem bila pod 40, sem lahko jedla sladkarije, glavni obroki sicer bolj majhni in sem bila vitka. Zdaj proti sredini 40 pa se mi vse pozna, 13 kg več, obroki približno enaki, sladkarija pa je prisotna kot prej, nič manj je ni, ker sem mahnjena na sladko. Je pa res, da več migam kot prej, ampak vse se pozna na teži. Sicer ne gre zmeraj bolj gor, ampak že to mi je preveč.
Se je to še kateri zgodilo? Da je bila prej suha, po 40. pa samo še gor.

Ste popolnoma ukinile sladkor, tiste ki ste prej jedle sladko??
Priponke

eat-3.jpg
(20.57 KiB)

Default avatar
Jaz sem tako lahko jedla do 30. Vse, kolikor sem hotela. Če sem hotela izgubiti kako kilo, sem samo par dni popazila, da sem pojedla kako žlico manj, pa je bilo takoj -3 kg. Po 30 z enakim jedilnikom pa kile gor. Moram kar pazit, kaj jem, pa tudi za izgubit tist kilogram ali dva moram dobesedno stradat in telovadit kot norec. Ja, z leti se spremeni. Če ti je uspevalo do 40, si lahko še srečna. Priznam, sem ti fouš.
Default avatar
Postavi si uro 17.00 kot mejo, ko več ne ješ, pa ne bo panike.
Default avatar
Aja, ne, nisem ukinila sladkorja. Malo sem ga omejila, prav ukinila pa ne. Ker kot prvo, samo vprašanje časa, kdaj bi se zlomila in se ga nažrla. Doživljenjsko itak ne bi zdržala. Kot drugo, da si pa tu in tam ne bi malo privoščila, pa hvala lepa. Zaradi tistih treh kg viška se pa tudi ne bo svet podrl.
Default avatar
Metabolizem se že po 30 upočasnjuje, po 40 še hitreje. Je pa logično, če na mišični masi pridobiš, je kakšna kila več, ampak ne 13. Pa tudi če odštejemo variacijo do 3 kile, ki ni ne hujšanje ne rejenje.
Zamenjaj glavne obroke s pregrehami in si pregtehe privošči za dušo, ne za težo.
Tisti, ki ima +15 In naprej, naj tudi vago upošteva, ostali pa po cunje.
Pa ne pozabit na hidracija, ki jo premnogokrat zamenjate z lakoto. Če je lakota po hidracija še prisotna, pol ste lačni. In jejte, ko ste lačni in ne zato, ker nekje nekaj piše. Organizem mnogokrat pove, kaj bi rad. Če pa nekontrolirano govori, kaj vse bi zbasal vase, je potrebna pa samodisciplina. Na dolgi rok.
Navsezadnje je pomembno tudi samo počutje, ne zgolj št. na vagi.
Default avatar
Po prvem porodu sem ostala taka kot prej, po drugem porodu sem pridobila par kilc, prav tako po tretjem, ampak vseeno še ni bilo panike. Dodatno pa sem se napihnila po 50. letu, torej po koncu menopavze. Če sem prej kakšen dan spustila večerjo, sem bila naslednji dan kot ploh, sedaj pa tudi če ne jem, če sem lačna, imam napihnjen trebuh. Prav danes sem od žalosti kar nekaj preozkih oblačil spravila v vrečo, da jo odnesem v kontejner.
Sedaj sem 60 +, elegantna žal nikoli ne bom več, da bi bila vsaj zdrava.
Default avatar
Lenobam res gre vse v maščobo. Aktivnim pa gre v mišice. Seveda ne sladkor, ampak beljakovine.
Default avatar
3x rodila in sklatila kg v pol leta na normalno predporodno težo.
Sedaj po 38 pa samo gor gor gor.
o b u p
Default avatar
Jep, po 50-em so pa res ta pravi problemi s težo. Kaj težo, vse (no, je nekaj izjem) se zaokroglimo v nekaj sodčkastega.
Default avatar
Robi... je napisal/a:
Posluš Robotek, jaz živim v glavnem od sladkorja (sadje), pa nimam maščobe :)) no ja, vsaj ne take omembe vredne :)
Default avatar
Robi... je napisal/a:
Drži. Vedno in v vsakem obdobju v življenju, ne glede na starost. Pogovarjamo se samo o tem, da se z leti vedno bolj, tudi če obdržimo enak jedilnik in enake aktivnosti. Starejši kot smo, prej gre v maščobe in težje spravimo kilograme nazaj dol.
Default avatar
Ja, in prej nisem imela nobenega trebuha, zdaj pa kar trebuh.
Default avatar
Še ena taka. Priznam, da nikoli nisem bila vitka kot breza, sem imela pa zelo izrazit pas in če sem se zredila je šlo v rit in v joške. Zdaj gre pa vse v šlaufe okrog trebuha in ko se poskušam tega znebit je bistveno težje kot prej. Tako kot so ene rekle - včasih sem samo dva dni spustila večerjo, pa sem imela plosk trebuh, danes pa to ne deluje več. Je pa tudi res, da se zdaj sploh ne sekiram. Dokler sem samo malo bolj okrogla ni panike, ne bom pa pustila, da se razlezem kot Mischelinko.
Default avatar
kaj-res je napisal/a:
Niti ne, po 40 sem celo precej shujšala, ker sem spremenila način prehranjevanja: OMAD.
Default avatar
ker imam težo pri 60+ tako, da lahko oblečem še moje gimnazijske kavbojke. Danes praznim omare :), pa sem si rekla, da te so pa res že za stran, no niso še, so mi prav.

Res imam srečo :) s postavo. Se pa ne ukvarjam s športom (nikoli), samo res vsakodnevna hoja minimalno 30 minut, normalana prehrana (vse kar mi prija, večerjala pa res nisem nikoli), kakšno pivo preveč (dokaj redno :) ) in nobenega obremenjevanja kakšna bom :), če...... Skratka zdrava in vesela z življenjem :). To želim tudi vsem vam !
Default avatar
Sadjezelenjava je napisal/a:
Jaz tudi. :-)
Za dobro atletsko postavo se je pač treba truditi. Po 40-ih še toliko bolj.
Default avatar
ne vem čist je napisal/a:

...v bistvu se drzis pri hrani neke discipline (dvomim, da se cez dan najes namesto vecerje), zato imas obrok manj - to je pa tisto, kar drzi tezo. Vecina 'pozabi', da vec je - ja, vsak dan malo vrc, pa je pridelan visek.
Jap, ce pojem vec, kilce gor in obratno - z miganjem ne gre toliko dol, da bi se dalo na ta nacin kompezirat ...
Default avatar
kaj-res je napisal/a:
Pozabi kile, pa začni gledat delež telesne maščobe. Pa miganje tudi ni enako miganju, migat moraš tako, da ti mišice rasejo. Malo ti res hormoni nagajajo, tako kot vsakemu, ampak če imaš zgrešene poglede na osnove, ti bo v starosti samo še težje.
Default avatar
Oh še prej je napisal/a:
Če se samo tolažiš in "pogovarjaš samo o tem" da je z leti slabše, potem tudi ne moreš najti motivacije in znanja, da bi temu kontriral s pravilno telovadbo. Robi vas vodi v pravo smer. S tistim, česar ne moreš spremenit, se je brezveze ukvarjat. Raje se ukvarjaj s tistim, kar lahko spremeniš.
Default avatar
Robi... je napisal/a:
Ali pa jesti pravilno hrano.

Moderatorji

Anja Cajhen
AnjaCajhen
Laura Sardinšek , mag. kozm., dipl. m. s.
Laura Sardinšek