Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

ateroskleroza

Default avatar

Manjaa86

Pozdravljeni,

kako lahko izključiš aterosklerozo? Pred 3 leti sem imela opravljeno ct angiografijo zaradi suma na pljučno embolijo, strdka ni bilo videti. Ali bi se tam videle zožitve žil?

Krvna slika je normalna. Opažam pa tiščanje v trikotu kot da te za sekundo ali dve nekdo stisne in imaš posledično čuden občutek pri dihanju. Tudi, če takrat zajamem zrak, imam občutek kot da mi nekaj blokira vdih. Seveda se ustrašim zelo.
To se sedaj dogaja nekje 3 leta.

Jemljem tudi omega3, ne vem pa ali je to ok, ker sem brala, da lahko te maščobe tudi oksidirajo, kar lahko vodi do zlepljenja žil?

Prosim za odgovor.
Aja, pred enim letom sem imela tudi obremenitveni test, pri tem me ni nič tiščalo v prsih, le konstantno sem imela malo povišan tlak in pulz, ker sem bila znervirana.
Uz in ekg srca je vse bp. Vse to sem šla samoplačniško.

Prosim svetujte mi, skrbi me, da gre za aterosklerozo, angino pektoris itd?

Kaj bi lahko bil vzrok tega stiska v trikotu … dogaja se mi lahko en teden skupaj večkrat na dan, lahko je mir 2 meseca. Je pa res, da v mirovanju je to prisotno.
Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

Če je bilo obremenitveno testiranje normalno, brez jasne dinamike v EKG, ob dodatno izključeni strukturni ali funkcionalni bolezni srca, potem pri Vas ne gre za ogrožujoče stanje.

Ateroskleroza je sicer običajen proces staranja žil, ko z leti na notranji strani nastanejo sprva mehke naplastitve (plaki), ki sčasoma otrdijo (poapnijo, kalcinirajo). Proces se prične praktično z rojstvom, je pa pomembno pospešen ob raznih boleznih ali razvadah (genetskih, neurejen krvni tlak, hiperlipidemija, sladkorna bolezen, kajenje, ...). Vkolikor opisanih dejavnikov tveganja nimate in ste še mladi, potem ni strahu, sploh ženski spol je do menopavze dodatno “ščiten” z ženskimi hormoni.
CT, opravljen po protokolu za izključitev pljučne embolije, naplastitev koronarnih žil ne prikaže jasno, tudi odčitovalec takšne urgentne preiskave pomembne pozornosti koronarnim žilam načeloma ne posveča.

V primeru večih dejavnikov tveganja, ki sem jih opisal, je dobra preiskava za okvirno oceno ateroskleroze v telesu Doppler vratnih arterij, saj so omenjene arterije najbližje površja kože in je resolucija dobra.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar