Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ateroskleroza

Default avatar

Manjaa86

Pozdravljeni,

kako lahko izključiš aterosklerozo? Pred 3 leti sem imela opravljeno ct angiografijo zaradi suma na pljučno embolijo, strdka ni bilo videti. Ali bi se tam videle zožitve žil?

Krvna slika je normalna. Opažam pa tiščanje v trikotu kot da te za sekundo ali dve nekdo stisne in imaš posledično čuden občutek pri dihanju. Tudi, če takrat zajamem zrak, imam občutek kot da mi nekaj blokira vdih. Seveda se ustrašim zelo.
To se sedaj dogaja nekje 3 leta.

Jemljem tudi omega3, ne vem pa ali je to ok, ker sem brala, da lahko te maščobe tudi oksidirajo, kar lahko vodi do zlepljenja žil?

Prosim za odgovor.
Aja, pred enim letom sem imela tudi obremenitveni test, pri tem me ni nič tiščalo v prsih, le konstantno sem imela malo povišan tlak in pulz, ker sem bila znervirana.
Uz in ekg srca je vse bp. Vse to sem šla samoplačniško.

Prosim svetujte mi, skrbi me, da gre za aterosklerozo, angino pektoris itd?

Kaj bi lahko bil vzrok tega stiska v trikotu … dogaja se mi lahko en teden skupaj večkrat na dan, lahko je mir 2 meseca. Je pa res, da v mirovanju je to prisotno.
Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

Če je bilo obremenitveno testiranje normalno, brez jasne dinamike v EKG, ob dodatno izključeni strukturni ali funkcionalni bolezni srca, potem pri Vas ne gre za ogrožujoče stanje.

Ateroskleroza je sicer običajen proces staranja žil, ko z leti na notranji strani nastanejo sprva mehke naplastitve (plaki), ki sčasoma otrdijo (poapnijo, kalcinirajo). Proces se prične praktično z rojstvom, je pa pomembno pospešen ob raznih boleznih ali razvadah (genetskih, neurejen krvni tlak, hiperlipidemija, sladkorna bolezen, kajenje, ...). Vkolikor opisanih dejavnikov tveganja nimate in ste še mladi, potem ni strahu, sploh ženski spol je do menopavze dodatno “ščiten” z ženskimi hormoni.
CT, opravljen po protokolu za izključitev pljučne embolije, naplastitev koronarnih žil ne prikaže jasno, tudi odčitovalec takšne urgentne preiskave pomembne pozornosti koronarnim žilam načeloma ne posveča.

V primeru večih dejavnikov tveganja, ki sem jih opisal, je dobra preiskava za okvirno oceno ateroskleroze v telesu Doppler vratnih arterij, saj so omenjene arterije najbližje površja kože in je resolucija dobra.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

mikj

Pozdravljeni
Pišem vam v upanju, da mi svetujete kaj narediti. Osebna zdravnica ni podala nekega posebnega mnenja. Stara sem 56let in imam 54kg
Občasno imam občutek razbijanja v srcu- uz srca in obremenitveni test ni pokazal nič posebnega.
Že vrsto let imam povišan holesterol in sicer okrog 7,6. Zaradi tega sem opravila vratni doppler in bi prosila vas, da mi razložite izvid. Zelo me skrbi plak na desni strani. A lahko govorimo že o arterosklerozi? Bi morala jemati statine in aspirin redno? oz.kaj mi vi svetujete- obisk kardiologa? telesna aktivnost?omega3?
Leva stran: ACC meri v premeru 6,2mm.ACE meri 3,9mm. ACE meri 3,6m Kompleks intime in medije meri 0,4mm. Hemodinamskih pomembnih formiranih plakov ne definiram. V ACE je PSV 0,75 m/s. V ACI je PSV 0,45m/s. V ACE je PSV 0,65 m/s. V vertebralki je kranialna smer toka krvi. PSV je 0,30 m/s.
Desna stran: ACC meri v premeru 6,2mm.ACE meri 3,8mm. ACE meri 4,4m Kompleks intime in medije meri 0,6mm. V bulbusu na zadnji steni viden plak tipa 4, ki meri 1.2x3.1mm. Plak ni hemodinamsko pomemben. V ACE je PSV 0,50 m/s. V ACI je PSV 0,55m/s. V ACE je PSV 0,80 m/s. V vertebralki je kranialna smer toka krvi. PSV je 0,45 m/s.
S spoštovanjem
Najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

ACerar

Pozdravljena!

Pri vas gre zagotovo že za začetno aterosklerozo, ki pa pravzaprav ni "nepričakovana". Žile se ne glede na vse skupaj starajo, s slogom življenja (gibanje, prehrana, ...) lahko proces sicer nekoliko upočasnimo.
Žal je v ozadju vedno genetika, ki včasih "ponagaja". Sploh, če v družini so predniki, ki so prehitro imeli težave zaradi ateroskleroze (denimo srčne ali možganske kapi).

Plak pri Vas seveda pomeni, da morate biti nanj pozorni. Holesterol pri Vas je seveda močno povečan, še bolj pa je pomembno, kakšna je vrednost LDL, holesterola, ki je povezan s hitrim razvojem ateroskleroze.

Vkolikor ste kadilka, bi bil počasi že čas za zdravljenje s statini, sicer pa je možno poskusiti z nemedikamentnim ukrepanjem, torej - kolikor se da izogibanje stresu, pravilna prehrana, čimvečja telesna aktivnost. Nato je smiselna kontrola krvnih maščob pred poletjem in nato odločitev o morebitni terapiji.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar