Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Fizioterapija po poškodbi, bolečinah v kolenu (otrok, 11 let)

Default avatar
Vljudno prosim za pomoč, oz. mnenje. Sin, star 11 let, relativno visok, športno aktiven, se sooča s poškodbo, oz. zdravstvenimi težavami v kolenu.

Bolečine so prvotno nastopile po treningu nogometa (3x tedensko trenira nogomet). Fizioterapevt je prvotno posumil na preobremenitev, oz. vnetje. Sin navaja, da posebne poškodbe, padca ali udarca tisti dan ni utrpel, oz. se ga ne spomni... Po kakšnem tednu, dveh se je spodaj pod kolenom (leva noga) pojavila kar izrazita oteklina. to se je zgodilo po masiranju, oz. vtiranju kreme in po izvajanju vaj za krepitev mišic nog. Po večdnevnem mirovanju in izogibanju športnim aktivnostim, masiranju, uporabi mazila Naklofen in Traumeel, je večina bolečine izginila. Tožil je, da boli "le še zelo malo", tek po travnati površini mu bolečine ni povečeval, niti kolesarjenje. Hodil je (in hodi še sedaj!) normalno. V takšnem stanju je sodeloval na šolskem teku in bolečine so se ponovno izrazile v večji meri. znova je šepal. Boleče mesto smo hladili z ledom, mazali s protivnetnimi kremami. Večje bolečine so ponovno v nekaj dneh izginile. Vsled tega smo, po cca 14-ih dneh od nastopa težav, obiskali zdravnika (bili napoteni na travmatologijo), kjer so opravili RTG, ki ni pokazal "svežih poškodb skeleta"; povili so mu koleno, predlagan mu je bil počitek, v primeru vztrajanja težav pa kontrola...

Ker bolečine niso povsem izginile, je po cca 14-ih dneh opravil kontrolni pregled, bil napoten na slikanje z magnetno resonanco (MR) odvzem krvi zaradi suma na borelizo (negtiven test) in pregled pri ortopedu.

Izvid slikanja, MR:
"..brez izliva...na spodnjem delu pogačine je vidna prečna frisura, brez večjega edema okolne kostnine. verjetno gre za bipartitno pogačico....
hrustančnih defektov ne vidim.
v mehkih tkivih ne vidim posebnosti...."

Z izvidom-sliko MR smo opravili samoplačniško pregled pri travmatologu, ki je na podlagi izvidov, slik in pregleda otroka - postavil diagnozo "stresni prelom pogačice". Svetoval je počitek, minimalno obremenjevanje kolena, izvajanje določenih vaj in opraviti če cca 3 mesece ponovno slikanje z MR.

čez cca 14 dni smo opravili še pregled pri ortopedu. ta je na podlagi pregleda, razgovora in izvedbe UZ diagnosticial, "juvenilno osteohondrozo". Svetoval je ponovno slikanje z RTG + MR, čez cca 2. meseca in nas v primeru vztrajanja težav napotil na Ortopedsko kliniko LJ. Posebnih drugih napotkov nam ni dal.

Sin je trenutno brez težav, bolečina je izginila že pred več kot 14-imi dnevi. Večjim obremenitvam kolena se izogiba, zgolj hodi, plava in občasno izvaja vaje. Gibljivost kolena je normalna.

Glede na opisano, "drugačne" diagnoze dveh strokovnjakov, smo zmedeni in predvsem zaskrbljeni - sedaj me zanima vaše mnenje glede na situacijo in zdravstveno stanje otroka. Menite, da bi bila smiselna kakšna fizioterapija, kakšni posebni pripomočki-opornice...ali zgolj mirovanje, počitek...?
Kdaj bi bila primerna prilagojena vrnitev k športnim aktivnostim (po, upajmo boljših izvidih preiskav (MR+RTG) čez cca. 2-3 meseca?

Za vsakršno dodatno razlago stanja in pojasnilo se vam že vnaprej iskreno in lepo zahvaljujem.

S prijaznimi pozdravi!
Default avatar
Pozdravljeni!

Juvenilna osteohondroza in stres fraktura sta po mojem poznavanju precej različno vidni na MR... eno gre za poko v kosti - pogačici, drugo gre pa za stanjšan hrustanec... no, kakorkoli s pogačico nekaj ni v redu in ne razumem tiste otekline pod pogačico... le ta ne nastane niti pri zlomu niti pri osteohondrozi - ne na tem mestu... tako da ne vem kaj naj si mislim - ne gre pa za rastno bolečino ali Mb. Schlatter (ki se kaže z oteklino pod pogačico in se hitro umiri s počivanjem), kar je precej pogosto v tem obdobju? Težko vam kaj konkretnega svetujem, saj zadeva kot kaže ni tako jasna... vsekakor se ne sme provocirati nikakršne bolečine. Nogomet je kar precej zahteven kar se tiče kolen, saj gre za hitro, nenadno spreminjanje smeri, udarce žoge in še udarce nasprotnikov... Ne verjamem, da potrebuje kakšne opornice; od fizioterapije bi mu priporočila morda trigger point terapijo za sproščanje predvsem sprednje stegenske mišice - če je morda le ta kriva za zlom pogačice... od vaj pa predvsem za zadnje stegenske in stabilizacijo trupo, dokler se zadeva povsem ne umiri.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar
Iskrena in najlepša HVALA vam za zapisano!
Default avatar
Z veseljem ☺️
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66

Moderatorji

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt
Barbara Purkart