Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek A lahko svetovalka takole obravnava nekoga?

A lahko svetovalka takole obravnava nekoga?

Pozdravljeni,

Imam kolegico ki je v svojih 30 letih in je na zavodu prijavljena že nekje 1.5+ let. Ženska ni veliko delala, večinoma honorarna dela kjer pa ¨nima veliko za pokazat, ker uradno nima delovne dobe¨ tako da ima uradno morda mesec in pol dela.

Zdaj pa jo je svetovalka začela poniževati, da kaj si pa misli, da naj gre delat karkoli, magari v kuhinjo. Čeprav ima 5. stopnjo izobrazbe.

Ona ima kronično bolezen dihal in jemlje zdravila, mislim da za astmo. Zaradi tega ima posledićno zelo hripav glas, pa ni kadilka.
No in zadnjič sva se pogovarjali in mi je povedala, da ji je svetovalka rekla, da kaj se ima za prijavljat na delovna mesta kjer je delo z ljudmi, da kaj se ne zaveda da je ¨noben ne bo zaposlil s takim glasom¨.

Zdaj pa vi meni povejte, ali se lahko svetovalka takole pogovarja z njo ali jo lahko kam prijavi? Sama sicer ni videla velikega problema, ampak jaz pa mislim da se noben ne more tako pogovarjati z nekom in ga poniževati zaradi glasu, ki je posledica kronićne bolezni.

Poleg tega kaj ta svetovalka res misli, da delodajalci zaposlujejo na podlagi kakšen ima nekdo glas? Res mi je dvignilo pokrov in mi ni vseeno za kolegico in ji želim nekako dopovedati, da bi se morala resno pritožiti na tole svetovalko.

Kaj vi mislite? Kako bi vi reagirali?

Zelo neprofesionalna svetovalka, ki tudi kot človek ni kaj prida, očitno. Če misliš, da se kolegica iskreno ne sekira, pusti. Če pa misliš da se samo dela, da ji je vseeno, pa ji stoj ob strani. Ne pa ji vsiljevati pomoči.

Jaz sem bila delezna eno leto mobinga s strani rehabilitacijske svetovalke. Kaj je delala? Posiljala me je na napacne naslove, me ponizevala, ni zelela izdajat nekih potrdil itd. Jaz sem pisala direktorici in opisala kako se je izzivljala nad mano. Nato je direktorica imela sestanek z njo, meni pa so nasli novo svetovalko.

nova
Uredništvo priporoča

meni se zdi da v sebi drži, da ji ni vseeno, ampak vem da mi tega ne bo priznala. Zato pa me zanima kam se lahko pritoži

Kdo bi vedel, saj nismo bili zraven.
Sicer pa, zakaj bi se pritoževala.Če ji ni bilo kaj všeč, naj bi svetovalki povedala na licu mesta.
In zakaj prijateljica ni delala? Od končane srednje šole je minilo že debelih 10 let!
Svetovalka je ni prav nič poniževala, ko ji je rekla, naj gre delat karkoli.
V desetih letih bi že zdavnaj napredovala.Res ni normalno, da ima pri tridesetih mesec in pol delovne dobe.

Ampak to verjetno ne morejo tako delat, nekam se mora biti možno pritožit, kam ste se vi?

Sama ne poznam njihovih pravil, ampak meni se zdi da izvaja velik pritisk nad njo. ne samo s poniževanjem, ampak ker ji je rekla da bo morala dol z zavoda, ker so lahko tam samo stari ljudje. Potem ji pa v isti sapi izjavi, da je tako ne bo noben zaposlil za delo z ljudmi, ker ima ¨tak¨glas, mislim, halo?!

Najprej bi se vprašala, koliko je v tej pripovedi resnice in koliko samo igranja žrtve.
Imam kolegico, ki mi je zatrjevala, da jo tako boli križ, da ne cuti več kdaj lula in ji urin uhaja. Boga. Pa na ortopeda mora čakat en mesec. Pa na pragu samomora je.
In letim k njej. Da jo odpeljem na urgenco. Pridem do nje… 40 km. Tipica se je ravno vrnila iz trgovine. Prinesla 2 vrečki. Hitim k njej, ji vzamem vrecke iz rok in nesem v vrhnje nadstropje bloka. Po stopnicah je hodila kot srnica. O inkontinenci več ne duha ne sluha. Ja vse je ozdravilo ravno v tej pol ure kolikor sem potrebovala do nje. Celo varstvo za otroke sem si uredila. Rekla sem ji, da me več nič ne briga, da jo takoj odpeljem na urgenco. Seveda ni hotela. Obrnila sem se in sla domov, na telefon pa se več nisem oglasala.
Premisli malo o svoji prijateljici. Kajti veš, jaz bi pucala javne vcje, ce drugega ne bi dobila. Toliko.

Pritoži naj se k svoji mami in očetu, ki jo nista brcnila v rit, da bi punca končno začela delat in si začela služit svoj denar in kruh!

Pritoži naj se k svoji mami in očetu, ki jo nista brcnila v rit, da bi punca končno začela delat in si začela služit svoj denar in kruh!
[/quote]
No lepo prosim, nisem rekla da kolegico preživljajo starši. Je poročena in živi na svojem

Ampak to verjetno ne morejo tako delat, nekam se mora biti možno pritožit, kam ste se vi?

Sama ne poznam njihovih pravil, ampak meni se zdi da izvaja velik pritisk nad njo. ne samo s poniževanjem, ampak ker ji je rekla da bo morala dol z zavoda, ker so lahko tam samo stari ljudje. Potem ji pa v isti sapi izjavi, da je tako ne bo noben zaposlil za delo z ljudmi, ker ima ¨tak¨glas, mislim, halo?!
[/quote]

Namesto da hodi k svetovalki, naj si ta tvoja kolegica končno že sama poišče službo. Visi na drugih in čaka, kje se bo pritožila.
Ti pa take bedarije še podpiraš? In kaj bosta imeli od pritožb?


No lepo prosim, nisem rekla da kolegico preživljajo starši. Je poročena in živi na svojem
[/quote]

Od česa živi na svojem, če nič ne dela? Se pravi, da jo mora preživljati mož.Prav fino, res.

Od česa živi na svojem, če nič ne dela? Se pravi, da jo mora preživljati mož.Prav fino, res.
[/quote]

V njene finance se ne vtikam, ampak vem da občasno dela honorarno…kakorkoli poanta je v tem odnosu svetovalke

Svetovalka si je res malo preveč drznila, ampak je hkrati povedala resnico. Jaz imam 6. stopnjo, pa sem za prvo službo vzela delo, kjer bi potrebovala le tretjo. Pa kaj. Plača je bila redna, delovna doba je tekla in izkušnje so se nabirale. Kasneje sem v tem podjetju napredovala in nato nekje druge dobila službo ustrezno moji izobrazbi. Čeprav jih na razgovoru ni toliko zanimala izobrazba, kot predhodhe izkušnje, te pa sem si nabrala v prejšnjem podjetju. Zdaj sem se ob delu vpisala na nadaljni študij in obeta se mi novo napredovanje. In tako počasi lezem navzgor.
Malo pa je tudi že čas, da kolegica začne razmišljat o pokojnini. Če ima pri 30 en mesec delovne dobe, bo morala delati do 70. leta. In kako visoka bo njena penzija?
Mislim, da jo je svetovalka predvsem želela postaviti na realna tla in ji dati rahlo brco v rit. Žal je to storila na napačen način. Pa saj verjetno imajo tudi svetovalci takšnileh “kolegic” že vrh glave.

LOL :-)))))))))))


No lepo prosim, nisem rekla da kolegico preživljajo starši. Je poročena in živi na svojem
[/quote]
A samo delat se ji ne da? Pa naj jo mož živi. V čem je problem? Mimozica, ki je silno občutljiva, ker ji je svetovalka rekla, naj sprejme delo, čeprav se zanj ne zahteva 4. stopnja izobrazbe. Joj, to je pa dandanes res za zjokat se, mar ne?

Ne poznam situacije, ker ne vem kako tvoja kolegica reagira tudi sicer na pripombe in ne poznam svetovalke. Morda gre za neprijetno svetovalko ali pa je samo sita večnega stokanja teh dolgo prijavljenih.
Ampak očitno se je svetovalki zdelo, da iz tvoje kolegice ni nič, da je trenutno neuporabna za neko bolj pametno delo in ji ponuja dela, ki bi jih zmogla. Ker če ima 5. stopnjo, je šolanje končala okoli 20. leta in v tem času bi našla primerno delo, če bi se res potrudila.

Vsak naj gre prvo delati karkoli samo da nekaj zasluži in je na trgu dela, če pa misli da bo kar v naslanjač padla ker ji to pač pripada se krepko moti !
naj dela in išče nekaj boljšega, ampak je kot so danes vsi, ne da se ji delat !

In kaj je narobe z delom v kuhinji? Aja, se ji ne da. En dan se boste že naučili, da včasih stopnja izobrazbe ni pomembna.

V njene finance se ne vtikam, ampak vem da občasno dela honorarno...kakorkoli poanta je v tem odnosu svetovalke
[/quote]

Saj ji je prav povedala.Ta tvoja prijateljica dela občasno honorarno…lepo te prosim! 10 let je šlo pa že v luft in živeti jo morajo drugi.
Na žalost se ženska ne zna obrniti, ni delovna, niti nima delovnih navad.
Če bi bila normalna, bi že od 20.leta delala.Zjutraj vstala in šla.Zato dobila denar in leta bi ji tekla za penzijo.
Poleg tega je neodgovorna.Mar jo bodo drugi preživljali do 90.leta?
Mož , otroci in družba?

Kaj sploh dela pri svetovalki? Poišče naj si službo.Sama!
Popolnoma razumem , da so pri svetovalki starejši, ki imajo do penzije še par let in so težko zaposljivi.
Mlada punca pa…
Ja, najbolje je gledati v zrak in čakati , da ti bo nekdo na pladnju prinesel vse, kar potrebuješ.Ne bo šlo.Treba bo migniti.Z glavo in z obema rokama…

Pa še to : tvoja prijateljica je že zamudila čas, ko se iz šolanja spustiš v delovno razmerje.In v praktično delo.
To so leta od 16.naprej , oziroma takoj po osemnajstem, devetnajstem letu.Ko se še učiš, ko ti izkušeni radi dajejo napotke in te usmerjajo, če ga kje pokronaš.
Pri tridesetih moraš pa že marsikaj obvladati.Če ne – potem izpadeš butasto in neuko.
In če sediš doma – potem se ne brusiš ne ob delu , ne ob ljudeh in odnosih .Kar pa je močno potrebno, da obstaneš na trgu dela.
Sama priznaš, da prijateljica nima ne vem koliko prakse v delu – kako naj si kdorkoli potem pomaga z njo, če mora opravljati svoje delo, potem naj pa še njo uči.
Učiš rade volje enega osemnajstletnika .
Tridesetletnik mora pa že znati.Vse to, kar znajo ta stari in še vse novitete.

Vidiš, zato jo ima svetovalka poln kufer.Ker nič ne zna in ker se ne oprime dela.
Vsi smo bili na začetku “zadnje metle” v službi”.
Šele z leti z znanjem, delom in sposobnostjo napreduješ.

Ni profesionalno, ampak koliko svetovalk na zavodih je profesionalnih? One se samo birokratsko držijo nekih pravil in hodijo v službo samo zato, da dobijo plačo, da niso še same brezposelne. Koristi od njihovega dela ni. ne samo da niso profesionalne in v milijon primerih ponižujejo ljudi, one enostavno nimajo pojma o ničemer, nimajo realnega pogleda na svet in razmere na trgu delovne sile. Potem pa postanejo nesramne in težijo, da lahko folk zbrišejo iz evidence, kar na statistični ravni zmanjšuje brezposelnost.
Upam, da bodo te zavode čim prej ukinili, ker od njih ni nobene koristi. Komot bi se lahko vodila neka centralna evidenca brezposelnosti za celo Slovenijo in se poeenotili neki vzorci. služb pa že leta in leta ne pomagajo najti, tako da res ne vem kaj je njihov namen.
Če bi se z mano ena tako pogovarjala, bi jo prijavil. Pa nja potem še ona ostane brez službe in hodi an pogovore k njej podobnim tetkam.

Cisto tako, z možem sva se odlocila, da do desetega leta svojih otrok ne bom delala. Do 35 leta sem imela manj kot tri leta delovne dobe. Vzdrževal me je mož, nobena socialna. Da do mene nastopi svetovalka na zavodu na tak način, sva takoj pri direktorju. Obe. Sicer si službe nisem iskala s pomočjo zavoda, ampak tudi če bi, si žaljivega odnosa ne bi dopustila.

Kdo bi vedel, saj nismo bili zraven.
Sicer pa, zakaj bi se pritoževala.Če ji ni bilo kaj všeč, naj bi svetovalki povedala na licu mesta.
In zakaj prijateljica ni delala? Od končane srednje šole je minilo že debelih 10 let!
Svetovalka je ni prav nič poniževala, ko ji je rekla, naj gre delat karkoli.
V desetih letih bi že zdavnaj napredovala.Res ni normalno, da ima pri tridesetih mesec in pol delovne dobe.
[/quote]

Pride takšna celo delati nekoč. Ti vmes že čez 25 let delovne dobe. Najbolj glasna je s teorijo ravno slednja, s skoraj nič delovne dobe, ker jo je dedc živel. Nekatere so čez 40 pri tem, kar navajaš.
In tale je tudi preveč glasna kot avtorica posta. 😂
Sploh si avtorica svetovna, da imate jajca zauoanje sploh v kali zatreti. Majke mi, da ste taboljše.
To si mislim kot slednje. 🤷‍♀️Bruh🤣😂😂😂

Daj pomisli še na to, da tej njeni kolegici sploh ne bi bilo potrebno hoditi k svetovalki!
Trg dela je odprt in če bi se ženska oprijela kakega pametnega dela in bi bila sposobna, bi že zdavnaj dobila delo!

Daj pomisli še na to, da tej njeni kolegici sploh ne bi bilo potrebno hoditi k svetovalki!
Trg dela je odprt in če bi se ženska oprijela kakega pametnega dela in bi bila sposobna, bi že zdavnaj dobila delo!
[/quote]
Včasih je kdo prijavljen na zavodu tudi ker jih tja napoti delodajalec, da potem pokasirajo državno subvencijo, sicer nočejo zaposlovat. Več razlogov je, zakaj so ljudje na zavodu. Ni pa nobenega pametnega razloga zakaj imamo v Sloveniji toliko zavodov za zaposlovanje, ki so sami sebi namen. Za zaposlovanje? Ja, nesposobnih birokratk, ki postanejo nekakšne “svetovalke”. Je pa tako, one so tam v službi, v državni službi. In če od ljudi, ki hodijo tja, pričakujejo, da se bodo držali nekih birokratskih pravil, potem naj se tudi one držijo profesionalne etike sicer lahko mirno sklepamo, da so za delo, ki ga opravljajo totalno nesposobne in nekompetentne in jih lahko mirno zamenjamo s kom, ki bo pri svojem delu bolj profesionalen. Verjetno se jih že v njihovih evidencah brezposelnih najde vsaj 50 z visoko izobrazbo in bolj realnim pogledom na problem brezposelnosti! Verjemi, da nihče od prijavljenih na zavodu nima nekega interesa hodit na pogovore k svetovalkam, ker že vnaprej vedo, da od teh pogovorov ni nobene koristi, so totalno neproduktivni in ne vem, da bi kdaj komu katera kaj pametnega svetovala. Edini razlog, da tja hodijo, je ta, da MORAJO, ker bi jih sicer brisali iz evidence. In one jih naročajo, da potem lahko rečejo, da nekaj delajo. to je vse eno sizifovo delo in totalna izguba časa. To lahko takoj ukinemo in svetovalke, ki imajo toliko znanja o tem, kako dobiš delo na prostem delovnem trgu, bodo zagotovo dobile službo v tednu dni! Če drugače ne, pa tako, kot jih je večina dobila na zavodu – prek zvez in ne po sposobnostih! In kaj bodo napisale v CV? da so svetovale ljudem, kako pisati prošnje in kako iskati službo? Jako delo!

New Report

Close