Starševski čvek

Vračilo štipendije

Default avatar
Živjo, me zanima ce slucajno kdo ve, in bi mi znal pomagati.
V prejsnjem letu sem bila vpisana v prvi letnik faksa(uni) in ga žal nisem opravila. Kot najboljsa resitev v situaciji se mi je zdela ponavljanje letnika. Prejemala sem tudi državno štipendijo. Ko sem ponavljala letnik sem na centru za socialno delo vložila prošnjo za zamrznitev stipendije,ki je bila odobrena. V tem letu sem ugotovila,da je bila moja odlocitev o ponavljanju letnika prehitra, ter ugotovila da sem zgresila smer studija. Ugotovila sem, da bi zelela v naslednjem studijskem letu solanje nadaljevati na višji šoli(ekonomist) Obveznosti za dokoncanje prvega letnika na faksu ki ga obiskujem zdaj tudi nisem uspela narediti.

Zanima me ce ima kdo izkusnjo, kako je zdaj z vracilom stipendije. Verjetno jo bom morala vracati, ali lahko zaprosim se za eno leto "zamrznitve"? Ce jo moram vracati, ali lahko potem se vedno zaprosim za novo stipendijo in si tako krijem del stroškov odplačila?

Hvala za vsak odgovor
Default avatar
če spremeniš smer študija, moraš prijeto štipendijo vračat, ker si podpisala pogodbo za točno določen študij!
Poleg tega se lahko samo 2x vpišeš na faks (ponavljanje je drugi vpis)! Tako da si že izkoristila bonus, nov vpis je lahko samo s plačevanjem šolnine.
Mala tolažba ti je, da če nimaš prihodkov oziroma so majhni, te bodo pustili na miru, ker ti morajo pustiti nekaj za preživet, ti nimajo kaj vzeti. In če ti v petih letih ne težijo, zadeva zastara.
Default avatar
Ja, tako je. Enkrat se lahko prepišeš ali enkrat ponavljaš. Se pravi, eno ali drugo.
In ko to izkoristiš, je konec. Potem ostane samo še izredni študij.

Zanima pa tudi mene, v kolikor se prepišeš na drugo smer ti ne zamrznejo štipendije oziroma ti štipendija ne miruje?
Kaj pa, če nimaš možnosti vračati? Kako se lahko zmeniš na CSD?
Default avatar
na drugo smer v isti letnik (v bistvu ponavljaš letnik samo drug šrudij), moraš vrniti štipendijo za prvi študij. Ampak, ker nimaš dohodkov, ti ni potrebno vračat sedaj. Tudi ti ne dajo nove štipendije za drug študij (ker v bistvu ponavljaš) , za drugi letnik drugega študija pa spet lahko spet dobiš štipendijo. Prvi letnik prvega študija pa imaš na dolgu, ampak če končaš prvi študij in imaš nižje prihodke, ti ponavadi niti ne težijo z vračilom.
Default avatar
... ampak če končaš drugi študij in imaš nižje prihodke, ti ponavadi niti ne težijo z vračilom.
Default avatar
To vem, ampak fora je ker sem prej hodila in je bila 7 stopnja izobrazbe(univerzitetna), v naslednjem letu pa bom vpisala program, ki pa je 6 stopnja izobrazbe(višja). Torej ker ni ista stopnja se lahko vpisem normalno redno kajne?
Default avatar
zmedena102 je napisal/a:
Če se prepišeš boš štipendijo vračala. Lahko zaprosiš za odlog, koikor vem je 3 leta. Vendar sama ne kontaktiraj CSD. Za odlog zaprosi po tem, ko bodo oni kontaktirali tebe. Sedaj pa odvisno kje živiš. Lahko je to v 4 mesecih po tem, ko ne boš več vpisana na uni smer, lahko pa po več letih, kot se je to zgodilo kolegici iz LJ. Odvisno od CSDja.

Načeloma ti lahko nova štipendija krije stroške stare štipendije. Poznam dve osebi, ki sta bili v tej situaciji. Vendar se nista prepisali, le letnik sta opravljali dlje in potem nadaljevali študij na isti smeri (za vsak letnik si upravičena do štidepndije in če letnika ne opraviš, vračaš denar le za neopravljen letnik).
Kolikor vem pa do štipendije nisi upravičena, če se prepišeš, saj ti jo dajo le za en program. Lahko, da se motim. Še posebej, če greš na višjo šolo, sedaj pa si vpisana na fakulteto. Povprašaj študentsko svetovalnico, meni so v preteklosti že pomagali z nasvetom. Njihov mail imaš na spletu.
Vprašaj jih, če opraviš letnik in se potem izpišeš, če moraš vseeno vračati štipendijo. Načeloma si letnik opravila (v tem primeru se splača nabrati ECTS, ki so pogoj na fakulteti). Denar načeloma vračaš le za neopravljen letnik, ne pa za celoten študij, če si npr. že v višjem letniku. Morda je drugače, če se izpišeš. Kot sem rekla, piši študentski svetovalnici.
Default avatar
Ni tako enostavno je napisal/a:
Lahko vpiše na reden program višje šole, če na fakulteti (VS ali UNI) ni bila vpisana več kot tri leta.
Default avatar
Ni res. Skoraj vsi se motite. Če se prepišeš se ti šteje enako kot ponavljanje. Štipendijo ti zamrznejo v obeh primerih če zato zaprosiš. Naslednje leto potem moraš zadevo opravit, štipendijo potem spet lahko dobiš v 2. letniku. Avtorica bo morala vračat ker v 2 letih ni naredila 1. letnika, če gre na višjo šolo pa morda lahko zaprosi spet (nisem 100%)
Default avatar
zmedena102 je napisal/a:
Samo za info - UNI ni 7 stopnja. UNI in VS sta 6/2 stopnja, višja pa je 6/1. In ja, če si bila na uni vpisana manj kot 3 leta, se lahko vpišeš na reden študij višje.
Default avatar
Hvala vsem za odgovore, bom se pisala na studentsko svetlovalnico, kot je bilo predlagano!
Default avatar
Če se prepišeš je napisal/a:
Aha.
Recimo jaz se bom na fakulteti prepisala na drugo smer (iz UN na VSŠ), ampak ker nimam rednih prihodkov, se lahko zmenim, da bom vračala, ko bom imela denar, torej ko bom zaslužila?
Ali lahko zahtevajo, da štipendijo vračajo moji starši, ker živimo v skupnem gospodinjstvu?
Ali lahko od mene zahtevajo, da moram že takoj, ko mi poteče letnik, torej oktobra vračati štipendijo?
Ta teden grem na CSD, da jim povem o zamenjavi smeri na fakulteti in me je zelo strah, kaj se bomo zmenili.
Upam, da bodo razumevajoči. 😕
Default avatar
a1b2c3 je napisal/a:
Hm, da jih ne kontaktiram, ampak počakam?
Samo mene skrbi, da bom potem imela še večje probleme, ker jih ne bom obvestila.
Eni pa svetujejo, da jih sam obvestiš in so potem bolj razumevajoči.
Zdaj pa res ne vem, kaj naj?
Default avatar
Ce menjas program se zmenis da ti "zamrzejo" stipendijo. Tako naslednje leto ne bos dobivala stipendije. Ko pa bos naslednje leto naredila prvi letnik(vš) se ti bo dolg "izbrisal" ker si opravila letnik.

Denar nemorejo terjati od tvojih starsev saj si polnoletna in odgovarjas zase.

Tudi ce moras vracati ni treba vsega takoj. Lahko tudi po vec obrokih.
Default avatar
a1b2c3 je napisal/a:
A UNI in VS sta isto in če tukaj porabiš vse možnosti (prepis ali ponavljanje), potem se lahko nsalednje leto vpišeš na višjo šolo. Tam gre pa od začetka?
Samo na UNI in VS program ne smeš obiskovati več kot 3 leta?
Razumem pravilno?
Hvala.
Default avatar
8w82 je napisal/a:
Najlepša hvala za hiter in uporaben odgovor!
Default avatar
Študent naj bo je napisal/a:
Pri nas je bilo tako...sin je imel štipendijo v 1. letniku (UNI na FMF v LJ). Letnik je ponavljal in je bila štipendija zamrznjena eno leto. V tem letu je 1. letnik izdelal, vmes je naredil nekaj izpitov tudi za 2. letnik. Poslati je moral potrdilo o opravljenem 1. letniku. Ko se je vpisal v 2. letnik (torej tretje leto njegovega šolanja) štipendije ni dobil, čeprav je vlogo dal, ker so naši dohodki presegali tisto mejo, ko še dobiš štipendijo. Ker nekaj kolokvijev za 2. letnik ni bilo uspešno opravljenih in bi moral iti na izpite, je res izgubil vso voljo do študija, zato se je sredi leta prepisal na VSŠ program na isti smeri FMF. Priznali so mu vse izpite iz UNI programa, zato je lahko isto leto zaključil 2. letnik VSŠ.

Sedaj v 3. letniku VSŠ pa je spet dobil štipendijo, poslal je tudi dokazila o vpisu, kjer je razvidno, da je program drug, sicer pa na isti fakulteti in nihče iz CSD ni nič kompliciral, niti niso iskali nobenih pojasnil zakaj prepis na drug program študija...in upam, da niti ne bodo. Fant je tukaj vse opravil z 9 in 10, sedaj hodi na prakso in piše diplomo, ki jo bo, v to verjamem, opravil prav tako z odliko.
Default avatar
Uporabna informacija, razumes pravilno da.
Default avatar
Študent naj bo je napisal/a:
Odločitev je tvoja. Samo, če jih sama kontaktiraš, bo takrat stekel proces vračanja. Se pa lahko zmeniš za odlog, če nimaš prihodkov. Lahko plačuješ po obrokih, lahko se dogovoirš, da boš varčevala in potem vrnila v enem znesku. Kakor ti ustreza. Če nimaš prihodkov, ti tako ne morejo ničesar vzet.
Default avatar
uporabna informacija je napisal/a:
Seveda so neke razlike med VS in UNI, vendar če sprašuješ če imata isto stopnjo izobrazbe, potem je odgovor - da. Oba programa imata na koncu stopnjo 6/2 (1. bolonjska stopnja). 7 stopnja pa je magisterij (2. bolonjska stopnja).

VS in UNI spadata pod visoko šolstvo. Malenkost sem se zmotila v prejšnjem zapisu - če si bil tri leta vpisan na VS ali UNI, potem na redni študij višje ne moreš. Če nisi bil vpisan tri leta, kot je avtorica omenila v prvotni objavi, potem se lahko redno vpišeš na višjo šolo. Vendar pa imajo v primeru omejitve prednost tisti, ki še niso bili vpisani v redni študij. Tako, da se morda splača vpisati nekam, kjer niso neke omejitve.