Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Angina pektoris

Default avatar

Lust

Pozdravljeni.
Ali je lahko vazospasticna angina tak obcutek, da te stisne za par sekund v zlicki? Lahko traja dva dni, po malem. In se potem mesec, dva ne ponovi. Napori so dokaj ok. Stara 33 let. Recimo vsak dan gonim na sobnem.kolesu, pulz do 130, 25 minut, nic kaj nisem zadihana. Vozim 20 na uro.
Default avatar

ACerar

Vazospastična angina pektoris je redka sprememba, ko se srčne žile stisnejo ob različnih dejavnikih, katerih včasih tudi ne moremo prepoznati ali predvideti. Vsekakor so težave lahko neodvisne od napora, vendar Vaš opis ne ustreza tej diagnozi.

Katerakoli angina pektoris, ne glede na vzrok (bolezen žile, spazem,...) se kaže kot huda, neznosna tiščola bolečina v prsnem košu, ki ne popusti več minut; pojavnost za nekaj sekund v žlički nikakor ne more biti angina pektoris.

Kar mirno kolesarite naprej, v primeru dodatnih vprašanj pa sem seveda na voljo.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Listt

Hvala za odgovor. Drugace pa ne znan tocno locirati ali je to zlicka ali na sredini prsnega kosa, opisem lahko kot par sekund stiskajoc obcutek kot da ti bo sape zmanjkalo. In to se pojavlja lahko vsak dan veckrat na dan pa dva meseca nic pa spet kaj dan ...
Ali je v primeru tega kao tiscanja pomembno, da se ekg o0ravi med tiscanjem? Ker je tezko trofit to ...
Se bi lahko tako kazal panicni napad ozirkma tesnoba? Vse skuoaj se mi dogaja to ze ene 3 leta, ampak zadnje case vedno bolj pogosto.
Default avatar

ACerar

Pozdravljen,

še vedno sem mnenja, da težave niso značilne za angino pektoris. Zanjo je značilno, da neznosno tišči po vsaj 5-10 minut, pogosto dlje. Še praktično vsak s tipično angino pektoris obišče vsaj svojega zdravnika, če ne kar urgenco...

Vsekakor EKG med bolečino pove kaj več, za diagnozo pa ni potrebno loviti EKG posnetka prav med tiščanjem, dovolj je, če telo obremenimo (na kolesu, tekoča preproga, z zdravili) in takrat opazujemo EKG ter dinamiko pulza ter krvnega tlaka.

Vsekakor podobne težave lahko sproža tesnoba, kar je navadno izključitvena diagnoza (se pravi, ko izključimo "objektivne" vzroke bolečine).
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar