Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

Angina pektoris

Default avatar

Lust

Pozdravljeni.
Ali je lahko vazospasticna angina tak obcutek, da te stisne za par sekund v zlicki? Lahko traja dva dni, po malem. In se potem mesec, dva ne ponovi. Napori so dokaj ok. Stara 33 let. Recimo vsak dan gonim na sobnem.kolesu, pulz do 130, 25 minut, nic kaj nisem zadihana. Vozim 20 na uro.
Default avatar

ACerar

Vazospastična angina pektoris je redka sprememba, ko se srčne žile stisnejo ob različnih dejavnikih, katerih včasih tudi ne moremo prepoznati ali predvideti. Vsekakor so težave lahko neodvisne od napora, vendar Vaš opis ne ustreza tej diagnozi.

Katerakoli angina pektoris, ne glede na vzrok (bolezen žile, spazem,...) se kaže kot huda, neznosna tiščola bolečina v prsnem košu, ki ne popusti več minut; pojavnost za nekaj sekund v žlički nikakor ne more biti angina pektoris.

Kar mirno kolesarite naprej, v primeru dodatnih vprašanj pa sem seveda na voljo.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar