Starševski čvek

Dopust - prednost mamic, ostali na stranski tir?

Default avatar
Kako imate pri vas glede poletnih dopustov?

Recimo imamo 4 zaposlene, z enako izobrazbo in vsaj ena mora biti prisotna, ne smejo vse štiri hkrati na dopust. Bolniška pa se pač zgodi, če se.
In se potem tri od teh menijo, da imajo one tri prednost, ker imajo male otroke (dve imata po enega, ena ima pa dva otroka, vsi otroci so predšolski), ta četrta pa se bo morala prilagodit, ker ima večjega otroka (zadnji razred OŠ). In sploh cela predavanja na temo, da one imajo pač prednost in da bodo one izbrale termin, kar ostane, lahko izbira četrta.

Jaz imam eno sodelavko za nadomeščat, ona mene ne nadomešča. Tudi ima predošolska otroka. Tudi ona si predstavlja, da bo za vse praznike imela dopust (recimo zdaj 24.6. pa seveda doma, za prvomajske doma, za 1. november doma, 15.8., božično-novoletne praznike... ) vedno si predstavlja, da bo ona prosta, ker ima pač male otroke. AMpak tudi meni bi pasalo biti 24.6. doma, ker dan dopusta pa si 4 dni doma. Ampak ona smatra, da ima prednost, kar jaz nimam otrok.
A so mamice z malimi otroci povsod take kure, da mislijo, da imajo prednost? Da ne omenjam tega, da moram jaz to sodelavko kar naprej nadomeščat, ker enkrat otroka boli to, drugič ono, nikoli njen partner ne vzame nege. In osnovih šans ni, da bi jaz dobila prosto, kadar nje ni. Če mene ni, da imam dopust recimo, bo ona vedno našla kak izgovor (otroci), da bo imela prosto. Mož njen nima časa, ima super službo, torej ne more kdaj pa kdaj on vskočit.

Poln kufer jih imam. A so drugje mamice tudi take, da jih zanimajo samo njene koristi, ostale sodelavke pa naj čakajo na njihove muhe.
Default avatar
milijon takih objav je že bilo na tem forumu in vedno se vprašam, kaj hudiča delajo vaši šefi, da enim omogočajo, da se tako egoistično razrastejo....

ker tole sranje lahko prekine zgolj odločen in pravičen šef, ki določi dopuste.
ker v zakonu je jasno napisano, da je delodajalec tisti, ki določa, kdo gre kdaj na dopust in kdo ne.
Default avatar
Ne. Me se moramo dogovoriti same. Če se ne dogovorimo, ne odobri nobeni dopusta. Tako, da se dogovorimo katera bo katere dneve med prazniki doma (maja, junij, okoli prvega novembra, med božičem in novim letom). Največje komplikatorke so pa ravno tiste z odraslimi otroci, saj do zadnjega nočejo reči ali bodo frej ali ne in še potem se delajo kot bi nam ne vem kako uslugo naredile, ker so pač maja spomladi razvrstile dopuste med prazniki. Velja pa na koncu itak nič, še vedno se je zgodilo, da je morala katera druga (od nas ki imamo otroke predšolske in OŠ) priti nadomeščati.
Default avatar
Nekje marca, aprila prijavim svoj letni dopust. Po mailu, v katerem navedem tudi, kdaj sem bila v udarnem terminu prosta nazadnje in koliko prostih dni med prazniki sem delala, da so mame lahko koristile počitnice ali cel teden prost.
Moji otroci so odrasli, a sem sita apriori stališča nekaterih mam. Načeloma dopustujem v juniju ali septembru, včasih pa se najde kakšen ugoden last minute ali letalska karta. Takrat se izborim za svojih 14 dni v sezoni.
Default avatar
kako imate vi je napisal/a:
kaj ima veze izobrazba?

drgac pa ja, mamice bi morale imeti prednost.
Default avatar
kaj delajo šefi je napisal/a:
Šefica je iste sorte: po njenem imajo prednost mamice. Zato pa je tako kot je.
Default avatar
kaj delajo šefi je napisal/a:
v katerem zakonu to piše?
Default avatar
medo11 je napisal/a:
Izobrazba ima veliko. Ker 4 z enako izobrazbo pokrivajo isto področje. Ne more nekdo, ki je iz drugega foha, njih nadomeščat.

Zakaj že bi morale imet mamice prednost? Kje to piše?
Default avatar
Komplikatorji.
Če ste 4 zaposlene, se komot zvrstite vse v tahaupt sezoni. Ne vidim problema.
Glede praznikov pa sistem rotacije, pa je za vse prav.
Default avatar
kako imate vi je napisal/a:
tlele pise: mamice bi morale imeti prednost.

mali otroci, nebogljena ziva bitja, potrebujejo skrb.

babe brez otrok pa ste najvecji egoisti na svetu.
Default avatar
kaj delajo šefi je napisal/a:
Tako je. Pri nas je tako,da moz odloca kdo ima kdaj dopust,ce hoceta dva manjat med sabo termine ,ker jima tako obema ustreza pol ni panike in zamenjajo. Izjasnijo se kdaj bi sli,kdaj pa bojo res sli ,pa odloci moz.Gledava da vsako leto cim bolj pravicno odlocava,primerjava s preteklim letom in potem na podlagi tega odloca. Tako ima vsak dolocen termin,ki mu pripada,ce zeli menjati lahko ,ce drugi soglasa. Bistveno je da ne more nic izsiliti in ni prepira kdaj gre kdo. Tudi samski brez druzine ima pravico do enakega oddiha kot tisti z druzino.
Default avatar
hhm je napisal/a:
v tistem čisto brezveznem zakonu o delavskih razmerjih, kjer piše, da si delavec lahko izbere 1 dan dopusta po lastnih željah, ostalo mu ima pa pravico delodajalec predpisovat.

kar bi moral čisto vsak delavec za moje pojme vedet.
Default avatar
kako imate vi je napisal/a:
kaj naj ti rečem?
ozri se okoli za boljšo službo.

pri nas so zadeve drugače nastavljene. 10 ljudi je, nekaj se jih pokriva, gleda se, da vsak dobi vsaj 2 tedna dopusta julij/avgust, pri ostalih praznikih se pa rotira.
vsak pride čez leto kdaj za dežurstvo za kak praznik, torej se mora vsak kakemu prazniku odpovedat.
Default avatar
medo11 je napisal/a:
Zakaj že? Če jim ni jasno, da so v službi USLUŽBENKE, popolnoma enakovredne sodelavkam brez otrok, pa naj ostanejo doma in bo njihov poklic mati in gospodinja.
Default avatar
kaj delajo šefi je napisal/a:
ne piše tako kot ti navajaš!
Default avatar
medo11 je napisal/a:
Mamice z otroki v nižji OŠ bi morale imeti prednost, saj morajo že tako iskati varstvo za otroke v počitnicah. Predšolski otroci so v vrtcu, osnovnošolci v zadnji triadi so lahko že sami doma, srednješolci pa tudi.
Default avatar
hhm je napisal/a:
(3) Delavec ima pravico izrabiti en dan letnega dopusta na tisti dan, ki ga sam določi, o čemer mora obvestiti delodajalca najkasneje tri dni pred izrabo.
Default avatar
Pri nas teh problemov ni. Delodajalec je dovolj pameten, da ima dovolj zaposlenih, zato se ni treba spraskat do krvi, če dvema slučajno ustreza isti termin. Še vedno je v firmi dovolj ljudi, da delo lahko teče.

Sicer pa je moje mnenje, da se da vse zmenit, če se hoče. Sem videla v prejšnji službi. Sodelavka, ki je bila sama z majhnim otrokom, ker je mož umrl, je valda imela prednost, saj če ni bilo vrtca ali pozneje šole, otroka ni imela komu dat v varstvo. In tudi tiste, ki še nismo imele otrok, nismo bile tako sebične kokoši, da bi se nad tem pritoževale. Ostale mame so kombinirale enkrat one, enkrat oče. Se pa vedno petelinijo samski in tisti brez otrok. Ženske, ki imajo odrasle otroke in se ne izgovarjajo več na varstvo, povejo, da razumejo, ker ko so otroci majhni, je pač tako. Tisti brez otrok tega pač ne razumejo, ker so sami sebi središče sveta in nimajo drugih skrbi kot kdaj bodo vstali, da ne zamudijo v službo in kaj bodo jedli. Pa tudi če bo sedaj kdo užaljen, tako pač je.
Default avatar
prednost prvi dve triadi v OŠ je napisal/a:
Reševanje varstva ne more biti breme sodelavcev. Dopust je namenjen predahu vseh zaposlenih. Nisem proti solidarnosti, ne morejo pa starši vedno imeti prednost. Res pa je bil že od nekdaj problem varstva med poletnimi počitnicami. Zdaj pa sta se pojavila še dva problema. Eden, da ima veliko zaposlenih samo 20 dni dopusta + 1 dan za otroka. Včasih je saj dopust rasel, pa se je nekaj dni več še kako poznalo. Drugi pa ta, da nas je v firmah kronično premalo in ob dopustih in bolniškah se kako manjka ljudi.
Default avatar
Ja, uboge revice so te mamice ja. Ravno 24.6. morajo nujno imet dopust. 26.6. pa ni noben problem, takrat pa komot pridejo v službo.

Takih bab imam jaz poln kufer. Pri nas je problem, ker je šefica ravno taka, zato so se pa tako razšopirile in pozabljajo, da ja, v službi so uslužbenke. Ne pa, da se mora cel svet prilagajat njim.