Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj • mag. Irma Hus, specializantka psihoanalitične terapije

Spolnost med sorodniki

Default avatar
OPOMBA MODERATORJA (Boštjan Topovšek)
Komentar se nanaša na izvorni prispevek viewtopic.php?f=168&t=11164616&p=12938692#p12933903
Zaradi specifičnosti tematike, sem prispevek v premaknil v samostojno temo.


Zelo zanimivo je tole, da pa vendarle NIHČE OD svetovalcev, ampak res nihče ne komentira, spolnosti med sorodniki? Ga. Frankovič, nikjer nobenega komentarja, G. Topovšek prav tako. A je res odnos med sorodniki še vedno takšna tabu tema, da se ji izogibate tudi psihoterapevti in takšni in drugačni strokovnjaki s teh področji, pa vendar postov o sorodniških vezeh nihče ne komentira.

Se vam torej zdi normalno, da ste tiho, da ne komentirate? Je to danes normalno početje ali so ti ljudje umsko bolni, ki se v tak odnos spustijo? Poznam primer dečka, ki je po občevanju s sorodnico /sestrično iz 4. kolena naredil samomor, po tem , ko se je dejanja zavedel.
Torej bi vseeno bil zelo dobrodošel kak komentar ali vsaj nekaj, da pa dejansko to ni normalno početje? Gospod je storil samomor po pičlih dveh tednih občevanja s sorodnico, ki danes mirno živi naprej brez kančka vesti, da je pa tudi del njene pokvarjenosti na njeni vesti, da je delno zaslužena za njegovo smrt? tole pa nihče ne komentira? Javnost kar potihne. Vljudno prosim za nek feeedback zakaj se to vseeno dogaja, zakaj je kljub temu, da nima tega v sebi občeval s sorodnico in si potem sodil sam, ko se je zavedel napake. Torej občevanje med sorodniki je napaka, nemoralna, nespodobna napaka?
Default avatar
Spoštovani,

Vidim, da vas najino ne-komentiranje teme spolnosti med sorodniki zmotilo in bi si želeli nekega odziva. Jaz sicer res redno spremljam a redko pišem v ta forum in teme nisem pospremila s svojim komentarjem iz enega samega razloga, ki je (pre)zasedenost. Nekako kolega Topovšek, po mojem mnenju, zelo dobro pokrije vsebine s svojim prispevkom, kar meni omogoči, da se posvetim drugim forumom. Sem se pa zelo razveselila vaše vzpodbude, da si želite slišati tudi kakšno naše mnenje.

Spolnost med sorodniki?
Svoje mnenje lahko povem, seveda. Pa potem se vsak pri sebi odloči, kaj mu je prav in kaj ne. In vas potem vse vabim, da svoje mnenje tudi napišete.

Včasih so bile meje spolnosti in partnerskih odnosov jasno in strogo začrtane. Kaj se sme, kdaj se sme, kako se sme, seveda pa niti tedaj to ni veljalo za vse... Ker so potomci rojeni iz zvez sorodnikov bili običajno nezdravi je bilo nujno, da se tovrstni odnosi močno omejijo in preprečijo in tudi religija jih je označila za greh.

A v zgodovini in literaturi je mnogo primerov skupnosti med brati in sestrami, večina evropskih kraljevskih družin si je v sorodu, saj so se masovno poročali med seboj. Kar je povzročilo veliko obolevnost in smrtnost v naslednji generaciji. Torej, spolnost med sorodniki je obstajala, obstaja danes, pa tudi ni nekega dokaza, da je v prihodnosti ne bo.

V zadnjem stoletju se je veliko spremenilo na temo spolnosti, od Freuda naprej preko hipijevskega gibanja in Baby Boom Generacije pa vse do danes se pogled in razumevanje spolnosti v zahodnem svetu bistveno spreminja. Kar je bilo nekoč prepovedano, je postalo najprej zanimivo, nato občasno, nato dovoljeno, potem vsakodnevno zdaj pa je že počasi dolgočasno...

In tega, kaj je prav in kaj ne, nam v zahodnem svetu ne prepoveduje niti ne zapoveduje ne država, ne cerkev, ob tem da se moralne vrednote močno spreminjajo (eni pravijo celo, da se razkrajajo, ...). Naša zahodna civilizacija je v post-modernem obdobju, kjer je pomemben posameznik (in ne več družba, skupnost in skrb za nadaljevanje vrste). Pomembno je tisto, kar je dobro/prijetno/koristno za posameznika. Kaj je komu normalno je v našem svetu stvar posameznika. V drugih kulturah temu ni čisto tako, kaj pa je bolje za družbo (in posameznika znotraj družbe) bo pokazal čas.
In po mojem mnenju je tako tudi v spolnosti: vse je Ok, kar se dva (ali trije ali... ) dogovorita in obema ustreza. To izključuje otroke, vse, ki se ne morejo odraslo dogovoriti (razvojni deficiti, bolezni, ...), živali.
Torej, spolnost med sorodniki? Vsak se odloči po svoji presoji, kaj je za njega prav in kaj narobe in tako ravna. Ne pomeni, da je to dobro za druge, niti za skupnost, morda niti za njega samega, a to je danes to. Eni temu pravijo "Diktatura človekovih pravic in svoboščin".

Potem še sprašujete po mnenju glede dečka, ki je storil samomor. Nato omenjate gospoda. A sta to dve osebi? Če prav poznam zgodovino je (bil) prepovedan odnos do drugega kolena, vse dlje kot to je že daljno sorodstvo in ne, ni bilo nikoli v zgodovini prepovedano (morda odsvetovano, a nikoli prepovedano)... saj se geni že tako razpršijo, da je zelo zelo malo možnosti okvar. Ste vi povezali, da je storil samomor, ker je "sprevedel" svojo napako in se počutil tako krivega in grešnega? Ona pa danes živi naprej, kot da nič ni bilo, kaj pa mislite, da bi ona morala narediti? Ali lahko morda kaj več napište o tem dogodku?

Evo, moje mnenje... zdaj pa še vaša cenjena mnenja, dragi forumaši...

Lep dan vsem,
Mirjana
PhDc. Mirjana Frankovič, spec. dipl. oec.
Transakcijski analitik - psihoterapevtka
[email protected], www.mirjana.si
Pogovor pomaga.
040 520 257
Default avatar
Pri nas in v večini držav so praviloma dovoljene (tudi cerkvene) poroke med bratranci in sestričnami, prepovedani so samo odnosi med brati in sestrami ter starši otroci.
V četrtem kolenu je pa tako daleč, da jaz niti ne znam izračunat, kdo so ti sorodniki. Še v tretjem kolenu poznam samo tri sestrične in dva bratranca, od tega samo ena živi v bližini, ostali, tudi tisti, ki jih nisem sploh še nikoli videla, so razpršeni po celem svetu.
Težko si predstavljam, da bi naredil samomor zaradi sestrične v četrtem kolenu, sploh ker si očitno s tem delom žlahte niso bili tako blizu, da bi jo sploh poznal. Torej je moralo biti nekaj drugega razlog za samomor.
Default avatar
KOMENTATORJI je napisal/a:
Kvalitetna provokacija.
IMHO

Ampak vseeno: obstaja t.i. “Genetic Sexual Attraction” teorija, ki so jo osnovali na osnovi sorodnikov, tudi očeta in hčere, ki za drug drugega niso vedeli - se niso poznali. Ko so se po naključju srečali pa jih je pritegnila neznosna privlačnost. Ojdipov komplek, poimenovan po grški bajki, kjer Ojdip (ki bi ga morali ubiti, kot dojenčka - zaradi prerokbe, a se ga služabnik usmili in ga odda v posvojitev) nevedoč ubije svojega očeta in se poroči z materjo Jokasto. Prerokba se tako uresniči.
Ekvivalent za dekleta je Elektrin kompleks.

Šele, ko so izvedeli, da so v sorodu.. so preknili ta incestna razmerja.

Drugače pa je zgodovina polna tudi znanih ljudi, ki so se poročali s sorodniki: Darwin, Bach, Einstein.. da je bila pa cela štala, pa pomnim: Jerry Lee Lewisa (Great balls of fire!).

Korak nazaj. Očitno incestnost preprečuje druženje, družinsko življenje, zato se tudi posvojenci, rejenci običajno ne zalubljajo v člane družine.
Nekako logično je torej, da se incestno razmerje ustvari torej tam, kjer družine nekako ne funkcionirajo. V preteklosti torej dokaj pogosto, glede na to, kako otroštvo opisuje npr. Dickens ali na naših tleh popisano v knjigi “Prvotno besedilo življenja” Alenke Puhar. V krajši obliki tudi na RTV: https://www.rtvslo.si/kultura/novice/ne ... tva/228406
Nenzadnje tudi v dveh knjigah Milene Miklavčič: ”Ogenj,rit in kače niso za igrače”

Na silo - torej s prisilo močnejšega (najpogosteje torej moškega) odraslega napram otroka ali najstnika.
Alternativno torej v ravni relativno enakopravnih, a nekako socialno okrnjenih, ki bližine in povezanosti družin ne občutijo. Seveda je tudi nekaj transgresije.. skratka cel niz enih razlogov.
Nikoli ni en sam.

Zgodovinsko pa ni bilo nič posebnega, saj so družine poskušale zadržati bogastvo znotraj genskega bazena, od pamtivekga naprej.. rimski patrijci, kasneje aristokracija, kraljeve družine itd., a so se začele pojavljati anomalije. Genska revščina. Zato je večina držav sprejela omejitve do katere meje se s sorodstvom še sme poročati.

Incest je torej nekaj, česar smo se ljudje naučili še pred odkritjem človeškega genoma. Naučeno iz prakse, da ne deluje (tudi na ravni živinoreje).
Po drugi strani se v določenih pozitivnih pogojih nikoli niti ne razvije.

Znano je, da hčere osvajajo svoje očete in sinovi svoje matere, se dejansko zaljubijo v svoje starše (če so heteroseksualni).. in gre za varno obliko, dokler so postavljene zdrave meje. Tudi s strani drugega odraslega, ki zaradi tega ni ljubosumen.
V primerih, kjer partnerska povezanost ni kvalitetna, pa seveda to postane problem in otrok se prestrašeno zatre ali provocira z drugimi dejanji.

Na nek način tako drži tisti kruti vic: “Incest je zabava za vso družino.”
De omnibus disputandum..
Default avatar
Ni problem spolnost med sorodniki. Problem nastane, če se rodijo otroci in imajo genske napake. Zato se nekako temu ljudje izogibajo in ne podpirajo tega.
_______________________________________________
https://greenbalkan.org/

Zdravilec s konopljo in zdravilnimi rastlinami.
_______________________________________________
Default avatar
Ma daj ... naštelano imaš eno tako zvezo sedaj te pa vest grize a to je to a ne ? Želiš si potrditve da lahko začneš z bolnimi frazami
Default avatar
med romi se prakticira spolnost & posilstva & prisilne poroke med sorodniki kot nekaj običajnega. Socialna TO VE a nič ne naredi. Kao njihov običaj...
Default avatar
Pozdravljeni.

Hvala za vaš poziv in ponujen izziv pisati o temi, ki jo pogosto res puščamo nekje v ozadju.
Na zapis od SORODNICA (viewtopic.php?f=168&t=11164616&p=12938692#p12933903) se nisem odzval, ker nisem imel občutka, da bi avtorica v zvezi s svojimi navedbami želela moj odziv in je bila izvorna tema bila zastavljena v drugi smeri.

Me je pa vaša "brca v rit" spodbudila, da sem malce raziskal zakonodajne okvire incestnih razmerij.

Zakonodaja prepoveduje samo spolno občevanje z mladoletnim krvnim sorodnikom, ne pa tudi s polnoletnim, če se vsi vpleteni s tem strinjajo in so vsi duševno razsodni. Zakonodaja zapoveduje tudi, da se zakonske zveze ne more skleniti med sorodniki do 4 kolena (to velja torej tudi za bratrance in sestrične). Vendar pa lahko CSD, če so za to utemeljeni razlogi, izda dovoljenje za sklenitev zakonske skupnosti med otroci bratov in sester.

Tako torej država.

Zanimivo je v tem kontekstu pogledati tudi iskalne pojme znanega pornografskega portala

Iskanje "krušna mama" in "mama" sta uvrščena na 4. in 6. mesto najpogostejših iskalnih pojmov. Incestne fantazije so torej zelo pogoste. Razlog gre iskati v tem, da so prvi objekti seksualnega prebujanja ravno starši in/ali starejši bratje in sestre. Kadar starejše seksualno dozorele osebe, na omenjene seksualne provokacije reagirajo naravno, brez obsojanja in predvsem (podzavestnega) spodbujanja, bo otrok prej ali slej začel iskati svoj objekt seksualnega eksperimentiranja zunaj svojega znanega sorodstva. Problem se lahko pojavi, če ti prvi objekti poželenja seksualno reagirajo nazaj in začnejo igrati skrivno igro zapeljevanja, dvoličnosti, manipulacije ...

Spolnih zlorab, ali celo primerov, ko hčerka zanosi z očetom je žal precej. Zelo pogost je tudi vzorec zapeljevanih sinov s strani mam (o tem se žal zelo malo govori, saj praviloma tukaj ne prihaja do fizične seksualnosti, vendar pa je za sam razvoj otrok takšen vzorec zelo problematičen).

Zelo, zelo pogost je tudi pojavnost zgodnjega seksualnega eksperimentiranja med brati, sestrami in ostalimi sorodniki podobne starosti (s tem se pogosto srečujem v svoji praksi). Otroci se začnejo seksualno prebujati že zelo zgodaj, seveda pa takrat še ne ločijo med igrivostjo in seksualnostjo.

Kaj menim jaz?

Vsaka zloraba moči, ki pripelje do seksualnega stika je zame zelo problematična , še posebej to velja za odrasle/starejše sorodnike v relaciji do mlajših sorodnikov (podobne velja tudi za zlorabe, ki jih povzročijo zdravniki, učitelji, terapevti ...). Predvidena kazen za tovrstne inceste je po mojem mnenju prenizka in napačno usmerjena. Seksualno eksperimentiranje med zelo mladimi otroci podobne starosti lahko razumemo do neke mere kot normalno. Toda npr. primer 8 letne sestrice in 15 letnega brata je lahko enako travmatičen, kot v primeru oče - hčerka.

V družinah kjer dostop do pornografije mladim otrokom ni omogočen, vlada zdrav odnos do seksualnosti, gibanja in golote ter so seksualni odnosi med staršema urejeni, prihaja do spontane in pravilne regulacije seksualne energije. V drugih primerih se pojavljajo blokade in napetosti, ki se pogosto izrazijo preko otrok. Prav tako vsak otrok ni enak. Nekateri otroci imajo že zelo zgodaj močneje izražen libido in ti potrebujejo predvsem zdravo okolje in način za sprostitev (priporočam šport, gibanje, naravo), ker zdravo podporo staršev (npr. nekateri starši znorijo, ko svojo 7 letno ali mlajšo hčerko zalotijo pri samozadovoljevanju).

Kar se tiče ostalih seksualnih odnosov med odraslimi podobno starimi sorodniki je potrebno pogledati primer za primerom. Če dve osebi ne vesta, da sta sorodnika (npr. bratranec in sestrična), in se zaljubita, ter sta seksualno aktivna, potem lahko z moraliziranjem naredimo več škode kot koristi (celo do te mere, da lahko ljudje naredijo samomor v ekstremno rigidnih družinah/družbah). V primeru, da se podobno stara sorodnika poznata od malih nog,, se zaljubita kot odrasla in postaneta seksualno aktivna, potem velja preveriti njun osebni motiv, psihološko ozadje in širše družbene/družinske okoliščine, ki bodo pojasnile zakaj oba svojih partnerjev nista uspela najti med širšo populacijo. Osebno sicer ne vidim razloga, da bi takšne odnose spodbujali, prav tako pa ob poplavi drugih bolj perečih družbenih izzivov v tem ne vidim ekstremnega problema.

Kar se genetike tiče sicer nisem strokovnjak. Verjetno drži, da bi otrok genetsko popolnih bližnjih sorodnikov bil genetsko popoln. Toda takšnih posameznikov v realnosti ni. Več možnosti verjetno je, da bi z vsako naslednjo generacijo (otrok od bližnjih sorodnikov) le ta imela slabši genetski potencial. Smiselno je torej partnerja iskati v genetsko (zdravi) raznovrstni populaciji. Idejo o tem je smiselno predstaviti tudi otrokom - na lep, normalen način.

Otrokom je potrebno omogočiti zdrav socialni razvoj. Telefoni, igrice, televizija, računalniki, pornografija ipd. tega ne morejo ponuditi. Šport, prosta igra, in druge dejavnosti, kjer otrok prihaja do zdravih interakcij z vrstniki bodo zadeve spontano postavile na prava mesta.
********************
Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
e-pošta: [email protected]
splet: http://humanu.center
lokacija: Ljubljana, Tabor

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet
mag. Irma Hus , specializantka psihoanalitične terapije
Irma Hus
cron