Forum.Over.Net

Starševski čvek

ZDA vs Kitajska.. Za kaj pravzaprav gre? (Prva pogrebna slovesnost bo Huawei)

Default avatar

Stepni_Volk

Informacijsko je ZDA prvič pokazala zobe pri proizvajalcu mobilnih telefonov ZTE, ki je praktično bankrotiral. Sankcije so bile uvedene, ker naj bi podjetje prodajalo v Iran. Trump se jih je “usmilil” malce pred zadnjim izdihljajem.

Kitajska je drugače imela plan da do 2025 postane neodvisna na področju informacijskih tehnologij. Do sedaj je silila tuje partnerje, da odpirajo podjetja na Kitajski (drugače z njimi niso sodelovali), jim pokradli intelektualno lastnino (če je niso že na daljavo preko hekerskih vdorov ali reverznega inžineringa) ter nato ponujali svoje poceni verzije izdelkov, za katere ni bilo potrebno plačevati dragega razvoja.
Kopirali pa so vse: od avtomobilov do ženskih žab. Dobesedno.

Kitajski modus operandi je praktično ves čas podoben. Pri redkih kovinah npr. So toliko časa prodajali pod ceno, da je konkurenca bankrotirala, nato so jih pokupili.
Nahajališča redkih kovin so seveda tako v ZDA, Afriki in Avstraliji.. vendar samo Kitajci ponujajo najnižjo predelavo rude v končni proizvod (ker se jim jebe za okolje, kar dokazuje tudi rast ozonske luknja,ki jo povzroča njihovo spuščanje v zrak dolgo prepovedanih substanc CFC-11 itd.)
Podobno kot pri redkih kovinah so ravnali tudi pri sončnih celicah, gradbenih projektih po svetu.. nenazadnje je celo domači Akrapovič imel probleme z dobavo Titana, ker so Kitajci pač pokupili “vse”.

Današnji obisk Ši Džinpina v tovarni magnetov je tako politični pokazatelj, kjer morebiti želijo usekati Kitajci, če bi bila ameriška fronta vsesplošna: redke kovine in magneti (pri prvih ne bo veliko posledic, ker se ruda koplje okoli sveta, pri drugem je malce bolj na tesno).

Vendar ZDA ni usekala po vsej vrsti, temveč, za enkrat enemu podjetju (napovedujejo se še nova).

V trgovinski vojni pa so že nastradali kmetje, saj so Kitajci nehali uvažati npr.: sojo. A je Trump že odobril 16 milijard U$ subvencij zanje (nenazadnje so rednecki njegova volilna baza).

Seveda se sedaj sprašuje, katera podjetja so naslednja na odstrelni listi ZDA. Ena izmed njih je Hikvision - proizvajalec nadzornih kamer in pripadajoče programske opreme (pri kateri je pa odvisna od zahodnih podjetij).


Predsedniška “črna lista” ne more odstraniti nihče drug, kot predsednik ZDA. Za takšna ravnanja mu sicer svetujejo agencije (kot je NSA ipd.). Vendar pritožba preko sodišč ZDA ni možna (prejšnja pritožba Huaweia na ameriškem sodišču, tudi, če zmagajo, s tem nič ne dosežejo).

HUAWEI - Prva pogrebna slovesnost..

Huawei se je sicer nekaj naučil od ZTE in je začel kopičiti potrebne sestavne dela za svojo proizvodnjo, kar pa bo le nekoliko ublažilo hud padec.

Prvo smernico, da je Huawei naslednji, je nakazala že aretacija glavne finančnice Huaweia, Meng Wanzhou lanskega decembra.
Podobno je ameriška diplomacija pri “zaveznikih” novačila, da bi se Huaweiu preprečilo graditi 5G omrežja na Zahodu. Vendar, ker je Trump svoje trgovinske vojne razširil tudi na svoje “zaveznike”, le ti niso bili pripravljeni poslušati (verjetno bi bila zgodba drugačna, če bi še predsedoval Obama).

Poleg že naštetih podjetij
Software/OS: Alphabet Inc (najbolj znan po hčerinskem podjetju oz prejšnjem imenu:Google), Synopsis - verjetno kmalu tudi Microsoft
Čipi: Intel, AMD, Infion, Qualcomm, Broadcom, Xilinx Inc, Quorvo
Optične komponente: Lumentum, Neophotonics corp, Inphi corp,

Se je pridružil še ARM (lociran v VB drugače v lasti japonske SoftBank). To pomeni, da so Huawei Kirin procesorji (bazirani na ARM tehnologiji) zamrznjeni. Lahko še proizvajajo trenutne modele, nadljne ne bodo smeli.

Če je bil mimohod okoli Googla realativno “enostavnejši” (Google je že v osnovi prepovedan na Kitajskem in je večina servisov lastnih), saj je Android kot OS odprtokoden in bi torej Huawei moral zaštartati le svojo lastno spletno trgovino (kar sicer ni tako enostavno, kot izgleda) po zgledu Amazona, ki tudi nudi Android APPe.

Pri osebnih računalnikih so bili že tako mrzli zaradi Intela in AMDja.

Se naj nam Kitajska smili?
Pokol na trgu Nebeške miru pravi, da niti najmanj ne. Gre za komunistični režim, ki se je na napakah Sovjetske zveze in svojih lastnih, naučil. Niso dopustili, da bi nekakšni Oligarhi razgrabili družbeno imetje (Rusi so bili zgolj delno pametni, ker niso teh stvari prepustili Zahodnjakom).. ker le ti potem dobijo neke svoje ideje o politiki ter deljenju pogače (dokler jih ni v “red spravil” Putin).

Njihovo ravnanje z Ujguri, kjer je 11 milijonov velika manjšina eksperimentalno pod totalitarnim nadzorom informacijske diktature (dovolj je že omemba relgije na “WeChat” aplikaciji - kitajski kopiji zahodnih in si zaprt), kjer pa Mednarodne organizacije ocenjujejo, da je od tega vsaj milijon zaprtih v dobesedno koncentracijska taborišča (ki jih Kitajci imenujejo lepo po Sovjetskem zgledu: prevzgojni centri).
Kitajci imajo tudi nameščeno ogromno število kamer, s pomočjo prepoznavanja obrazov pa so že sposobni ločiti med Ujgurom in ostalimi narodi na Kitajskem. Dodatno so bili Ujguri prisiljeni oddati svojo kri, DNK, kot se nastavljati kameram z različnimi obraznimi izrazi (na podlagi te baze fotografij se je razvila programska oprema za prepoznavanje te turške manjšine, ki se je ne bi sramovali evgenično mahnjeni nacisti).
Svojo virtualno/spletno koncentracijsko taborišče informacij pa uspešno prodajajo svojim prijateljskim režimom: Severni Koreji, Kubi, Iranu, Venezueli, Siriji, Alžiriji.. itd.

Več o tem si lahko ogledate in preberet tu: https://www.wired.com/story/inside-chin ... operation/

Tibetu se seveda že od začetka ne godi kaj dosti boljše. Ujguri so samo trenutno bolj na udaru, ker so muslimanske vere. Ne marajo pa jih tudi v Kazahstanu, Kirgiziji, Pakistanu.. (ki prebežnike pridno vračajo Kitajcem). Plus, po septembru 11. So lažja tarča, kot Tibetanci za katere občasno kakšni Hollywoodski igralec kakšno dobro besedo najde.

Zakaj pravzaprav gre?
Da se je Japonska odprla mednarodni trgovini (beri: ameriški), je bila dovolj ena fregata. Danes so očitno stvari bolj kompleksne. Zgodba pa podobna.

Kitajska ima svobodo nakupovanja podjetij v tujini, sama ne pušča lastninjenja njihovih podjetij. Ni recipročnosti.

Kitajska je komunističen režim in že v osnovi z njim ne bi smeli poslovati, tako kot tega ne počno s Kubo in Severno Korejo (dvoličnost zahoda!).

S Kitajsko bi se poslovalo, ko bi se:
1. Uvedla demokracijo;
2. Odprla svetu.

Slepa kura zrno najde.. in Trump je prvič ravnal prav. Nenamerno, praktično slučajno.. ker je pač trgovski interes države takšen (post-imperialisitičen).
Na izbiro imamo tako dve stvari:
1. Pax-Americana.. ali pa..
2. znana nam sladkost totalitarnega komunističnega režima opremljenega s sodobnimi tehnologijami!

Začuda desničarji vzdihujejo prav za njim in očitno navijajo za Kitajce, dasiravno ljubijo Trumpa - svojevrstna Kognitivna disonanca.
De omnibus disputandum..
Default avatar

Stepni_Volk

Opcija je, da nastaneta dva trgovinska oz. Informacijska bloka (Rusi so že napovedali, da se bodo letos odrekli Internetu in uvedli svojega - šli za “informacijsko železno zaveso”, kot Kitajci in Severni Korejci so že).

Na eni strani torej ZDA, z bolj ali manj zadovoljnimi zahodnimi “zavezniki”.

Na drugi strani Kitajci s svojimi prijateljskimi režimi, potencialno Rusijo in poslušni jim nekdanjim republikam Sovjetske Zveze.
Vendar Rusi tudi ne bodo preveč navdušeni, saj Kitajci brezsramno kopirajo tudi rusko vojaško tehnologijo.
De omnibus disputandum..
Default avatar

Julij Cezar

Stepni_Volk je napisal/a:
In ko so zahodni zavezniki brezsramno kopirali kitajske vojaske izume? In izkoriscalu sibko kitajsko v 19 stoletju? Ter izpodbijajo suverenost kitajskega ozemlja? Zal ti nisi v stanjuvidet realne slike in zla in skode ki jo zda vnasajo v nas svet...bodi srecen da obstajata rusija in kitajska ker drugace bi zivel v cetrtem rajhu pod skornjem zda in njenih vazalov in marionetnih rezimov kot je ta v katerem zivis
Default avatar

demokracija

Samo demokracije Evropskega tipa si ne želite na Kitajskem, tam mora ostati kot je, komunistična oblast kitajčke drži v šahu in posledično so mirni, to je folk brez vesti in če bodo ti preplavili Evropo bo slabše kot je danes z rjuharji.
Default avatar

Lule Cuzlar

Ja, Kitajci se še kar spominjajo opijske vojne in vzrokov za njo. Maščevanje malega kitajčka lahko pride tudi z zamikom 180 let. Sve se vrača, sve se plača. Dokler je šlo samo za delovna mesta, ki so se iz zahoda selila na vzhod, je bila za kapital globalizacija nebeška, ker je zaprla gobce domačim sindikatom. Zdaj, ko so se lotili tudi izvora moči kapitalistov - avtorskih pravic - je pa panika. Če Kitajska omeji izvoz strojne opreme v ZDA, si lahko oni tisto programsko samo na rit zapišejo.
Default avatar

ajjjjde

Enkrat bodo pa Američani sami ostali, skupaj s Trumpom.
Default avatar

Kool

Skrajni čas je že bil, da nekdo ustavi to globalizacijsko sranje. Tekstilne, obutvene ipd. industrije v Evropi skoraj ni več, nekdanje gosp. velesile kot so Italija in Nemčija pa so na kolenih. Praktično 3/4 Evrope je na kolenih. Ne delam pa si iluzij, da bo Evropa kaj storila glede tega in sledila ZDA, sploh če vidimo, koga so postavili za predsednika EK. Je pa zanimivo, kako je evropska levica podprla globalizacijo in s tem evropski proletariat obsodila na revščino.
Default avatar

Kool

Kool je napisal/a:
*Italija in Francija.
Default avatar

Stepni_Volk

Julij Cezar je napisal/a:
Od Kitajcev je Zahod prevzel: kompas, smodnik in papirnati denar.

Medtem, ko so se mestne državice na veliko klale med seboj in je nekaj evropskih držav z malimi ladjicami začelo potovati okoli po svetu (iščoč hitrejšo pot do Indije, mimo Turške carine-blokade), so pač kamorkoli so prispeli, ravnali tako kot doma: klali vse kar so lahko.
S severno ameriškimi ljudstvi, aborigini v Avstraliji.. ni bilo “Problem”, z boleznimi (namenoma okuženimi dekami ipd.), direktnim genocidom (pobijanjem, zasužnjevanjem in delom v rudnikih.. posiljevanjem, sekanju nosov žensk in rezanjem obrazov itd.) pač zbrisali večino prebivalstva teh delov sveta. Kar nekaj ljudstev je bilo izbrisanih.
Na področju Afrike seveda ni šlo tako enostavno (ker so prvič na bolezni bolj odporni - od tam izvira življenje, dva Etiopijca sta gensko bolj različna, kot evropejec in azijec), plus da so ljudtva že v osnovi bojevitejša. Podobno tudi Azija ni bila ravno malica, ker pač kopenska vojna na področju Azije nikoli ni prav dobra ideja. Nekako jim je vseeno uspelo zadržati premoč, predvsem zaradi boljšega orožja.. kar pa je potem uničevalec imperijev (Beri: Kalašnikov) hitro spremenil po dveh svetovnih vojnah imperijev, kjer se kralji - bratranci niso uspeli zmeniti med seboj. Imperiji so bili utrujeni.. orožje izenačeno (plus prihod Japoncev na področju Azije jim je dal vedeti, da se lahko evropskih imperijev znebijo - dasiravno z enim še bolj sadističnim).

Kitajci so obratno uvozili Marxisem, ga preoblikovali v Maoizem in kulturno revolucijo.. a podobno kot je bila gospodarska rast Sovjetske zveze v poznih 80ih še vedno 6% (torej čisto OK), so direktorji podjetji zavohali priliko, da bi stvari privatizirali.. imeli tisto, kar prikazujejo Dallas in Dinastija - dve takratni popularni žajfnici (ki sta neposredno potem zrušili tudi Ceaușesca: izstradal je narod, da je poplačal dolgove, potem pa naivno zavrtel ameriško nadaljevanko z luksunimi predmeti, da se je folku strgalo / no, povodov je seveda bilo več - propad SZ itd. Ampak tudi ta drobni faktor nadaljevank, satelitov in informacij ni zanemarljiv).
V SZ sicer direktorji potem niso uspeli privatizirati stvari, ker so na površje “mini revolucije” poznih 80ih, pod Jelcinom (ki je itak večino prebil v alkoholnih hlapih) priplavali kasnejši Oligarhi (ki jih je v kolonico potem postavil šele Putin).

Kitajci zato ne dopuščajo privatne lastnine v klasičnem pomenu, temveč so podjetja globoko prepredena z državnim lastništvom, regulativo in nenehnim preverjanjem neoporočnosti “ustanoviteljev” podjetij.
Ren Žengfei ima le 1.46%, ostalo imajo “zaposleni” (pravzaprav sindikat, ki pa je v neposredni kontroli države - komunistične partije) oz. Je lastništvo dokaj nepregledno (večina delnic v lasti drugega podjetja, ki ga ima v lasti tretje podjetje, ki je v lasti četrtega itd.. na koncu nepregledne verige pa komunistična partija).
Glej: https://www.itnews.com.au/news/analysis ... wei-175946

Da pravzaprav obstajamo, slovenci, se imamo zahvaliti ZDA in VB ter zgolj delno SZ (vojno so začeli Sovjeti skupaj s Hitlerjem z napadom na Poljsko in Finsko).
Če bi obveljala Churchilova, bi bili Hrvatje in Slovenci del ZAHODNE Evrope.. a, ker je Tito razglasil, da jih bo obravnaval kot okupatorje in ker se je Stalin s tanki prikotalil do Beograda in Murske sobote.. so nas potem pohopsali nazaj v Jugo.
Aja, Rusi so z veseljem posiljevali tudi domačine “osvobojenih” območij.. kot celo osvobojene taboriščnice na področju Poljske in Nemčije.

Kitajski režim ni nič boljši do vseh različnih manjšin, ki Kitajsko sestavljajo. Ujguri in Tibetanci so zgolj bolj znani..
Tajvan bi seveda takoj naskočili, če ne bi Čankjanšek takrat prebegnil tja in se hitro povezal z ZDA. Tudi Korej pravzaprav ne priznavajo, samo na njihovo nesrečo ima Severna atomsko orožje, južna pa je še vedno polna OZN enot (pretežno ameriških), ker se vojna še ni končala.
Korejcev itak po mnenju Kitajcev in Japoncev (obe sta si jih lastniško podajali), itak ni.

Pozabljeni del trpljenja Kitajcev pa je Japonska okupacija - bolje rečeno vojna in genocid 7 julija 1939 - kar bi moral biti uradni datum začetka 2 SV na nek način.. ter izživljanje osvajalcev nad prebivalstvom, kot medvojne medicinske eksperimente, ki se jih Mengele ne bi sramoval (samo z razliko, da so Mengeleja preganjali, japonske “znanstvenike” pa častili Američani).
Genocid na Židi, Romi in Slovani poznamo.. za Kitajce in Korejce s strani Japoncev, ni nič kaj dosti slišati.

Japonci še danes, ko obiščeš Hirošima memorial, uradno pravijo takole: “Iz neznanega razloga so naenkrat nad nas odvrgli atomsko bombo Američani.”
Ja.. kot, da niso imeli sami nič prstov pri tem.. ne pri klanju Kitajcev, ne pri napadu na Pearl Harbor.

Zdaj, če pravijo, da je Balkan “Bure baruta” - sodček smodnika.. je Azija, ko dodaš še Indijo in Pakistan, atomski ekvivalent.

Ni čudno, da miljarderji in venture kapitalisti kupujejo domovanja v Novi Zelandiji... najbolj oddaljenem kraju od vseh “sodčkov”. Stavijo namreč na atomsko vojno in tudi profitirali bodo z njo. Samo dovolj pritiskov, finančnih in ostalih kriz je potrebno spodbuditi.. stisko malih ljudi, nacionalizme.. pa bo.
Pravkar izvoljeni premije Indije, ki med drugim trdi, da so antični Hindujci izumili genski inženiring ter letala, je zmagal z večino.. ker je šel z letali zbomardirati nekaj Pakistanskih dreves (državo, ki je tudi oborožena z atomskim orožjem) ter pri tem pobil nekaj indijskih civilistov.. je to ljdustvo videlo kot “odločnost” in nacionalno zavednost in ga z veliko večino izvolilo.
ZDA, če želijo.. samo umaknejo svoje vojake iz tega področja in se bodo med seboj pobili, kot bi se tudi na Balkanu naprej veselo klali, če ne bi bilo Američanov.
EU vedno samo nekaj flanca in govoriči.
De omnibus disputandum..
Default avatar

Stepni_Volk

P.S. Na začetku manjka: medtem, ko so se mestne državice klale in so evropejci z majcenimi galejami nadaljevanje tisto, kar so znali doma po širnem svetu.. je general komaj prepričal Kitajskega cesarja, da se lahko malce odpravi po svetu. Ker je bil zaslužen za kar nekaj zmag, se ga je cesar usmilil. Zgradili so velike ladje (veliko večje od evropskih tedanjega časa), odpluli do Afrike.. prispeli, vljudno zamenjali darila in se vrnili.
To je to.
Kaj so počneli Evropejci, vemo.
De omnibus disputandum..
Default avatar

Stepni_Volk

Kool je napisal/a:
V našem interesu bi seveda bilo, da se EU postavi zase.. pa se seveda, kot vedno le prepira med seboj. Peto kolonaši, večni priležniki ZDA (od 2 SV naprej), Britanci so si celo Brexit izmislili.
Skregana Evropa koristi ZDA, kot Rusiji in Kitajski.. dokler je v medsebojnih sporih, se ne zmore postaviti ne zase, kot za karkoli drugega.
Globalizacija je pa že zdavnaj odnesla večino tradicionalne industrije v Azijo.

Enotna EU bi bil premočen faktor.. zato ZDA (“zaveznica”), kot interesentka “zavezništva” Rusija, kot “sovražnica” Kitajska tega ne bodo dopuščali. Financirali bodo tiste ideje in politične stranke, ki bodo Evropske države in samo Unijo čim bolj cefrale.
De omnibus disputandum..
Default avatar

Stepni_Volk

demokracija je napisal/a:
Demokracija evropskega stila, bi pomenila, da bi Kitajska v tej obliki razpadla na manjše državice podobno, kot je Juga in Sovjetska Zveza (pa ta sploh ni dosegla neke demokracije). Od omenjenega Tibeta, Ujgure, Kozake, Mongole itd.:
Slika
De omnibus disputandum..
Default avatar

Iskrena

Stepni_Volk je napisal/a:
Če bi poznal dejansko ozadje, kot je ta afera od telekomunikacij bi pisal bolj realno vso zadevo.
To, da držijo komunistične države skupaj je tudi logično, ker poglej kaj se pa gredo kavbojci, da bi delali red in disciplino po celem svetu! Kdo so oni, da lahko čez vsako državo, ki naj bi bila suverena oni jih napadali? Pa očitno imaš tudi slabo poznavanje zgodovine, da tako ploskaš Američanom.
Default avatar

Sveta trojica

Stepni_Volk je napisal/a:

Demokratizacija evropskega stila bi lahko pomenila tudi Kitajsko Unijo. Demokratizacija ne pomeni nujno razdruževanja, kot tudi v primeru Evrope ni. Kitajska ima prihodnost.
Default avatar

Kool

Bi se kar strinjal, da bi demokratizacija Kitajske prinesla tudi njen razpad. Tako nas ucijo izkusnje iz SFRJ in SZ. Gotovo bi vsaj Tibet zelel po svoje. Vsekakor bi bila tranzicija podobno kaoticna kot v Rusiji in nenazadnje bivsi SFRJ. Mislim pa, da je ta scenarij malo verjeten. Partija si je z reformami utrdila polozaj in dosegla velike gospodarske uspehe. Prav gotovo tudi zaradi izkusenj v SFRJ in SZ, kjer komunisti niso bili pripravljeni na reforme.
Default avatar

Stepni_Volk

Iskrena je napisal/a:
Kdo jim ploska?

Mark Twain je lepo zapisal za Filipine (ki so jih je ZDA prevzela Španiji), kjer so ZDA brutalno zadušile upore, kot novi član imperialistične družine evropskih narodov:"Tudi otrok ni bilo, da bi objokavli svoje pobite starše.”

Tudi njihovo ropotanje po celotni Ameriki, spodbujanje režiomov.. podpora Pinochet-ju, ki je z vojaškim udarom odstranil izvoljenega predsednika Chila..
Podpiranje drugih absolutistov, diktatur okoli po svetu.. Iran (Pahlavi), Irak, Saudska Arabija, Filipini (Marcos).. lista se nadaljuje: https://ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJn ... tates.html
Na kratko: demokarcije ne izvažajo za vzdrževanje svojih interesov. Zgodovinsko gledano se seveda še niso približali kakšni Veliki Britaniji (ki v svoji zgodovini ni napadla zgolj 21 držav).. so pa visoko, skupaj s Sovjeti (in Rusi).
Kitajci morda maltretirajo zgolj “domače” (in Korejce, gledano zgodovinsko).. ampak tudi tu je govora o desetinah milijonov ljudi.

Večji, ko je narod, večji so njegovi grehi.. čeprav ne nujno. Belgijski kralj Leopold 2 je lep dokaz za to.
De omnibus disputandum..
Default avatar

Stepni_Volk

Btw HUAWEI je sedaj črtan še iz SD Acossiation-a, kar pomeni, da ne smejo več uporabljati SD spominskih kartic v svojih napravah.
Še en žebelj v krsti.
De omnibus disputandum..
Default avatar

Iskrena

Stepni_Volk je napisal/a:
Sam ti prekašaš še S. Žužka kako znaš sfilozofirat vsako zadevo.
Default avatar

Samo nima poguma

Stepni_Volk je napisal/a:
Samo minerale obdrži doma... Samo za to bi moral imeti pogum. Ne Kitajska ne bo uničila ZDA. To bo opravila Indija, ko bo zrasla in pokazala svojo pravo naravo. S silo bo od VB izterjala kolonialno odškodnino.