Starševski čvek

Vabljeni na vodeni ogled prenovljenega Glavnega trga v Novem mestu

Default avatar
Ogled bo potekal to soboto, 25.5., skupaj z Odprto kuhno in prireditvijo Krka živi, ob tem bo potekal tudi košarkarski turnir trojk na Loki, tako da bo v Novem mestu zelo pestro z dogajanjem, lepo vabljeni, da se sprehodite po prenovljenem mestnem jedru, posladkate ali najdete mir ob sproščujočem sprehodu ob reki Krki.

Default avatar
Novomeščan je napisal/a:
Lepo ste uredili Glavni trg, sem bila na odprtju, prvic po 10letih v Novem mestu, mojem rojstnem mestu, sem bila presenečena, da se je tako lepo uredilo.
Default avatar
Kot izgleda gre samo meni na živce, da več ni ceste in bi si skoraj rajši žile rezala kot pa šla ob 4 popoldne do banke na Glavnem trgu.
Default avatar
Mini rožica je napisal/a:
Avtomobil lahko pustite na Kandijskem parkirišču in imate 300m hoje do bank na Glavnem trgu, druga opcija je, da avto pustite na parkirišču pri APT. Zaprtje mestnega jedra za motorni promet je super odločitev, saj je zrak veliko bolj čist, hrup je zmanjšan in mestno jedro je veliko prijaznejše otrokom. Izposoja mestnih koles bo tudi pred Kandijskim mostom, tako da se bo moč zapeljati do vseh pomembnih stvari v mestu.
Default avatar
Mini rožica je napisal/a:
Vi ste bili torej proti zelenemu Novemu mestu? To je prihodnost, električna kolesa, potniški promet in zaprti centri za motorni promet, Novo mesto orje ledino pri nas.
Default avatar
Vi ste proti je napisal/a:
Jaz pa razumem Mini rožico. Tam je zdaj veliko lokalov, ki so odvisni od obiska in močno dvomim, da lahko živijo od biciklistov ali bližnjih sosedov. Saj za kakšne posebne priložnosti še greš, da bodo pa ljudje za pivo v Kralju Matjažu puščali avto 300 m stran, pa sori, ni variante. Sploh pozimi, pri minus pet. To si lahko privošči samo turistov polna Ljubljana, ki ima veliko peš prometa. Trg tako ne bo zaživel, sploh pa ne lokali tam. Čist zrak boste res imeli, po drugi strani bo pa tam vse propadlo.
Default avatar
gotipw je napisal/a:
Obisk je zelo velik, ob dogodkih celo rekorden, nič ne izgleda, da bi kaj propadlo, začenja se samo novo poglavje te zgodbe. Parkirišča so tudi bližje, pri tržnici, za tiste, ki jim ni do hoje.
Default avatar
Vi ste proti je napisal/a:
Koliko pa je teh parkirišč? Ja zdaj je zadeva še sveža. Bomo videli čez kakšno leto. Samo od prireditev lokali ne morejo živet. Sploh pa Muller in trgovine? Nazadnje smo morali parkirati v parkirni hiši, ker je bilo vse nabutano. Te mine. Sploh ker avtov zaradi tega ni nič manj, samo 200, 300 metrov stran so. Res huda logika. Avte ste prestavili in zdaj dihate boljši zrak?
Default avatar
Novomeščan je napisal/a:
Pri ATP in tržnici ni nikoli parkirplaca. Pridem iz Metliške smeri in delam cel krog mimo Krke ali mimo bolnice in nazaj. Ob 4h je nepopisna gneča.

Kak je zrak ne vem ker okoli in okoli NM je itak ena sama kolona tako da ne vem, če je kaj boljše.

Ko sem šla nazadnje peš iz Kandije noseča se je na vmes vlila ploha. Jupi.

Sedaj pa da dam dojenčka na kolo pa tudi ne gre.

Prej sem šla 3x na leto na banko in v gostišče na tortico, sedaj pa več ne grem. In tudi do moje priljubljene trgovine več ne pridem.
Default avatar
Mini rožica je napisal/a:
Jaz sem domačin in se mi še ni zgodilo, da ne bi dobil parkirnega mesta, ki so na Novem trgu, pod Novim trgom, ob izlivu Težke vode, pri Kandiji, pod Kapitljem, pri APT, pri tržnici, pri Sokolcu, pri Foto Asji

Pri Novem trgu in Foto Asji pogledaš najprej, nato gres do Kapitlja in se pomikaš navzdol, zagotovo kje dobiš, drugače pustis avtomobil pri Kandiji, jaz nisem še nikoli rabil delati kroga, sploh ne do Krke, je bližje, če narediš krog čez Šmihelski most, oz. Narediš krog čez Grm in pustiš avto pri grmski osnovni šoli.
Default avatar
Novomeščan je napisal/a:
Verjetno govoriš o časih, ko se je še dalo parkirat na trgu.
Default avatar
Mini rožica je napisal/a:
Kot v drugih mestih, ki so uvedle tak sistem, bodo verjetno mnoge trgovine in razne institucije sledile željam strank in se kmalu preselile iz peš cone.
Default avatar
gotipw je napisal/a:
Govorim o trenutnem stanju, kje so trenutno odprta parkirišča. Ko je bila možnost parkiranja na Glavnem trgu, ni bilo kandijskega parkirišča, parkirišče pod Novim trgom je bilo manjše.
Default avatar
Peš cone živijo samo v velikih mestih, tam kjer je dosti turistov in tam, kjer je odlicen javni promet. V majhnih slo mestih je to žal strel v koleno.
Default avatar
Delala sem krog in garantirano ob 16.00 ni bilo parkinga. Moj partner je nepravilno parkiral / zaparkiral avto in me z dojenčkom čakal v njem.

Pri Grmski OŠ? Potem najboljše, da grem iz Metlike peš.
Default avatar
Novomeščan je napisal/a:
Oprosti, Novi trg, Asja in vse, kar je nižje - pozabi. Vse ostalo je pa predaleč za bežen obisk. Spodaj pa ogromen prazen trg, ki sameva. In kateri otroci bodo prihajali tja? Ker je kao prijazno do otrok. Računate, da se bodo Novomeščani prihajali sprehajat na trg, namesto v park ali na igrišča? Da bodo parkirali 200 m stran in se šli sprehajat na trg? Turistov pa tudi ni toliko. In s temi novimi parkirišči ste samo še bolj zagiftali ljudi, ki živijo tam. Smrad ste prestavili z enega konca na drugega. Peš cona je smiselna tam, kjer so vsebine, kjer se kaj dogaja, kar privablja ljudi, kjer gre ogromno ljudi vsakodnevno mimo. Tega v NM nimate.
Default avatar
gotipw je napisal/a:
Najbolj ste glasni vsi tisti, ki sploh ne poznate Novega mesta, tisti ki sploh ne poznate situacije. Novo mesto je potrebovalo to rešitev, potrebovalo je prosto peš cono, ker je bilo pred tem obupno, ko so ljudje divjali po mestu, kjer so bili prehodi za pešce in slaba preglednost, zrak je bil zelo onesnažen, bilo je izjemno hrupno. Sedaj je veliko bolje, saj ima Novo mesto prostor za druženje in mir, tako da je končno primerno za umirjeno pitje kavice, sladkanje s tortico...Kandijsko parkirišče ni daleč in je dovolj prostorno. Zmeraj se bodo našli tisti, ki bodo nasprotovali spremembam, vendar bodo na dolgi rok videli, da so se motili, ker je Novo mesto pripravljeno na peš cono in ker bo uspelo.
Default avatar
Novomeščan je napisal/a:
Imaš prav, meni je dejansko vseeno. Se mi pa smilijo lastniki lokalov, ki vem, da so vanje precej vložili in tudi pripomogli, da bi bil trg oživljen. Zdaj pa ljudje ne morejo do njih, ker se ne morejo zanašat, da bodo dobili blizu parkirišče. Te mine že ob misli. Vi pa kar uživajte v čistem zraku, z vseh strani obdani s parkirišči in cestišči. Saj ne morem verjet., da res to verjameš :)
Default avatar
gotipw je napisal/a:
Meni, prebivalcu centra mesta, je trenutna ureditev zelo všeč, tudi lokalk so polni ravno toliko, kot so bili pred zaprtjem, manjka res samo še ena trgovina, kot je Muller ali Zara, da bi privabila malo več obiskovalcev.
Default avatar
Novomeščan je napisal/a:
Se Muller ne odpira?