Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

PFO , anevrizma pretina

Default avatar

Axtica

Spoštovani.

Prosim vas za mnenje, ker več ne vem kam naj se obrnem.
Stara sem 38 let, zdrava. Lani poleti so se zacele moje tezave, ki jih sedaj ni konca.
Po porodu (12 let nazaj) sem poleg otroka “dobila” še migrene z avro, ki me od takrat spremljajo kar pogosto. Kaksen mesec vec kaksen manj.
Kot sem omenila pa sem lani doživela netipičen “napad”. V trenutku sem začutila, čuden, močan občutek glavobola, na hitro in nenadno. Potem se mi je zamaknilo vidno polje( migetanje in pike pred očmi) kot pri vseh migrenah, potem pa nisem imela vec moči oz. koordinacije v desni roki. Vse skupaj je izginlo v roku ure ali dveh.
Ker sem se zelo ustrasila sem odsla na urgenco, kjer niso ugotvili nic posebnega, razen pospešenega dihanja, so me pa poslali na nevrološko urgenco, kjer so zaključili, da je bil migrenski napad. Mr ali CTja glave nisem opravila.

Odšla sem domov pomirjena vendar so se mi po enem tednu začele bolečine v prsem košu in hitro pospešeno dihanje. Zopet sem pristala na urgenci, kjer sem imela povišan d dimer in so me zaradi suma na pljučno embolijo poslali na CT, kjer so sum ovrgli.
Opravila sem UZ srca 3x. V dveh izvidih se omenja mala anevrizma, ki se boči v desni preddvor, brez znakov za komunikacijo na nivoju. Na enem UZju srca pa je kardiolog omenil majhno luknjo v srcu, ki naj nebi bila pomembna.

Po vseh teh pregledih sem bila narocena tudi v kardiološko ambulanto v UKCLJ.
Kardiolog, ki me je pregledal je želel ovreči sum na možgansko kap zaradi morebitne “luknje” v srcu in me poslal na MR glave, 8 mesecev po “napadu”.Izvid je bil ok, zato ni bilo nadaljnih obravnav.

Poleg vseg teh preiskav sem imela še holter in obremenitveni test, ki razen hitrega utripa in ekstrasistol ni pokazalo nic posebnega. Predpisane so mi bile Concor tablete, ki jih redno jemljem.
Preiskav in pregledov za naprej nimam.

Mene seveda sedaj skrbi...
Kaj pomeni anevrizma atrija, ki se boči v desni preddvor?
Če obstaja povezava med PFO in možgansko kapjo...ali je možno, da sem doživela manjšo možgansko kap ali TIA, ki se 8 mesecev po napadu ne more videti na MRju?
Če se postavi sum na PFO na navadnem UZju srca ali ni tako, da se pacienta pošlje na UZ s sondo čez požiralnik,?
Bojim se, da sem
morda takrat doživela TIA in da lahko sledi še kaj hujšega.

Opravičujem se za dolgo pismo in se vam
iskreno zahvaljujem za odgovor.
Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

nobena od opisanih težav k sreči ne more biti posledica bolezni srca, ki je tudi sicer bila ovržena z večimi UZ srca. Edina najdba je bila anevrizma preddvornega pretina, ki je naključna najdba in ni povezana z večim tveganjem, smiselno je le občasno sledenje, na denimo 5 let.

Lahko je povezana z odprtim ovalnim oknom (PFO), o katerem sem se že razpisal v sorodni temi. Ali ga imate ali ne, je nepomembno, saj zapletov v zvezi s PFO niste imeli in nadaljnjega ukrepanja ni. MRI glave še prepogosto pokaže različne majhne spremembe, četudi niso pomembne, pa še tega pri Vas ni bilo, kot pišete. Še tako majhna možganska kap bi se na MRI glave videla.

Glede UZ srca skozi požiralnik (TEE) - pri Vas ni indiciran, saj je neprijetna preiskava, ki ima lahko tudi (redke) zaplete. Četudi bi našli PFO, bi to pomenilo normalen izvid, ki ga ima četrtina prebivalstva. Ukrepanje v zvezi s PFO je indicirano le v primeru že jasno prebolelih možganskih kapi - takrat je možno na invaziven način PFO zapreti.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar