Starševski čvek

imam holesterol, kaj delam narobe

Default avatar
Imam 31 let, tri otroke, sedaj so mi na zdravniškem pregledu za službo odkrili holesterol.
Imam 169cm in 63 kg.
Moj jedilnik:
- zjuraj ovseni kosmiči z jogurtom, mlečni riž, kaša...
- jabolko
-kosilo: meso, priloga, solata, makaroni, riž ali kaj podobnega
- zvečer kos kruha kakšen namaz, ali jogurt in podobno ali sadje,...
- vmes rada pojem kaj sladkega...

Zgleda bom čisto morala spremeniti prehrano. Sem pa tudi aktivna cca 2krat do 3krat na teden po pou ure tečem ali kolesarim.
Default avatar
Verjetno je kriv tempo in premalo spanja.
Malo pa geni. Kadiš morda?
Default avatar
Jedilnik imaš precej zdrav. Skoraj vzoren. Sladkarija ni vzrok za holesterol. Vsaj v tvojem primeru ne. Bi rekel, da gre bolj za stres. Poskusi s kakšnimi umiritvenimi vajami, veliko tekočine (beri vode) in mogoče izloči te jogurte in namaze za nekaj časa. Ker ne vem o kakšnih namazih govoriš, sklepam da gre za kakšne smetanove variante.
Default avatar
Za začetek si naredi česnovo tinkturo:
viewtopic.php?t=10405256
Pojdi do kakšnega zeliščarja, da ti da kakšne čaje.
Moji kolegici je to tako zbilo holesterol, da ne potrebuje tablet. Kako je pa s prehrano, ti pa ne znam svetovati.
Ne se hecat glede povišanega holesterola, če ga s tem ne boš zbila (kerse zaradi holesterola delajo obloge na žilah, ki v končni fazi povzročijo infarkt), pojdi na tablete. Danes srčni infarkt ni tako nepogost že po 40 letu.
Default avatar
Meni so ga tudi odkrili na zdravniškem in kasneje še povišan sladkor, isto stara, 172cm in 64 kg...pa je bil kriv stres, ko sem začela spet spat in malo športat se je vse popravilo.
Default avatar
Ne delaj panike, to najprej. Tudi sam sem bil na istem.

Vsi rezultati odlični. Prehrana za Slo razmere precej vzorna, seveda pa ne idealna (kdo pa je idealno?), rad jedel tudi sladko, skratka "dobre" stvari, ker enkrat se živi. Služba seveda stresna kot vsaka druga, kaj pa moreš. Gibanja premalo glede na smernice. Telesni index odličen.

Torej rezultati odlični, razen LDL holesterol previsok. Zdravnik zapovedal strogo dieto, ki me je ubijala...praktično ne smeš jesti ničesar več, zunaj jesti karkoli pozabi...življenje postane muka in hkrati postaneš težak v družini in okolici. Povečaš gibanje in pridobiš kakšne druge težave, poškodobe, itd.

Po vsem tem mi po ponovnem pregledu krvi javijo, da je LDL še vedno previsok, ne verjamejo, da jem pravilno, ne verjamejo, da se gibam veliko, skratka vse kar vidijo je tisti LDL. In me želijo dati na tablete.

Potem sem pa začel brat....in prideš do tega, da LDL nivo ne pomeni nič za ogroženost žilnega sistema. Da so vse raziskave čisto mimo. Da imajo tablete enormno število stranskih učinkov, rešujejo pa neko imaginarno LDL cifro, ki dokazano nima nobenega vpliva na ožilje.
Skratka, postane ti slabo.

Seveda se gibaj. Seveda jej pametno. Ni pa potrebno ubiti življenja v sebi in žreti tablete. In beri...Doktrina se spreminja zelo počasi in vmes so generacije ljudi, ki so jih uničili z napačnimi mantrami.
Default avatar
Jaz bi ti svetovala izogibanje sladkim stvarem in mlečnim izdelkom. Tudi kosmiči niso več, kar so nekdaj bili.
Poskušaj uživati 1 ali 2 žlici lanenega olja na dan.
Default avatar
Pri tvojih letih sta dve stvari: geni in stres.
Ostalo za tvojo starost ni tako zelo pomembno. Hraniš se zdravo, vsaj dokaj zdravo. To ne bi smelo vplivati.
Default avatar
Holesterol se poleg stresnega stanja poviša tudi zaradi premalo C vitamina, ki ščiti žilne stene. Telo se brani tako, da s holesterolom zamaši mini razpoke na žilah. Ko z limonami, papriko in ostalo svežo zelenjavo oskrbimo telo z dovolj materiala za ohranitev žilnih sten, se tudi holesterol zniža. Koliko pa sploh imaš holesterola?
Default avatar
Nič strašnega ni to. Malo hormonsko neravnovesje, nihanje endokanabinoidnega sistema in napačno prehrano imaš.
To hitro uredništvo brez stranskih učinkov.
3x dnevno vzameš 5mg CBD kanabinoida v kapsulah,
3x dnevno 5 kapljic Bele omele
To jemlješ 3 mesece, v telesu uredi vse procese.

Prehrana,
Kosmiči nekvalitetna hrana, preveč konzumiraš izdelkov iz moke, prazna hrana, pasterizirano mleko in sladkor, sol na minimum.

Kako pa spiš?
_______________________________________________
https://greenbalkan.org/

Zdravilec s konopljo in zdravilnimi rastlinami.
_______________________________________________
Default avatar
Koliko imaš skupnega holesterola in kakšno je razmerje med HDL in LDL?

Ali imaš povečane tudi trigliceride?

S spremembo prehrane, ob tvojem jedilniku, ne moreš narediti praktično nobene spremembe. Na gene tudi ne moreš vplivati, lahko samo skušaš zmanjšati stres in povečati gibanje. Ter se malce izobraziti o novejših raziskavah, ki vse po vrsti dokazjejo, da je meja 5,2 skorajda prenizko postavljena, da vnos holesterola s prehrano ne vpliva na holesterol v krvi in še cel kup ugotovitev, ki na glavo postavlja trenutno mantro naših zdravnikov.
Default avatar
Pri holesterelu ni kar tako za rečt, da je povišan. Važno je razmerje med dobrim in slabim..potem je važna vrednost dobrega(hdl), ker če imaš dobrega visokega, ta poviša vrednost skupnega holesterola, to pa ni slabo, če je visok na račun dobrega itd...
Tudi meni je bilo rečeno, da imam visokega. Pa imam visoko vrednost dobrega, zato tudi skupnega .
Stara sem 42, visoka 174, 60 kil..zdravo jem, res je, da pa se premalo gibam.
Zdravnica je komentirala, da je ok. Se pa zdaj ne spomni vrednosti.
Default avatar
Vagabund pozabil geslo je napisal/a:
Jedilnik je katastrofa.
Zato ne zavajaj ljudi.
Je samo tipičen jedilnik, ki povzroča tipične težave.
Default avatar
mamica treh otrok je napisal/a:
Nimam holesterola, a sem skoraj 20 let starejša. Zaradi prehrane? Mogoče? Nikoli ne jem osvsenih kosmičev z mlekom, nikoli mlečnega riža, NIKOLI sadja skupaj z jogurtom.
Sadje + jogurt, ali kak rugi mlečni izdelek zaužito skupaj fermentira, se dolgo prebavlja in tudi nalaga na stene žil. Sadje zvečer ni priporočljivo. Sadje se je zjutraj ali dopoldan (čisti organizem na tešče).
Čeprav pri tvojih letih take " pregrehe" še ne bi smele povzročati zvišanje holesterola. Kot ti je bilo že rečeno, je mogoče stres kriv (to je dokazano), ali pa geni (ni dokazano).
Default avatar
Kaj pa je narobe z ovsenimi kosmiči? Govorim o popolnoma navadnih, ki jih zmešaš skupaj z mletimi lanenimi semeni in sončničnimi semeni ter spečeš? In jih ješ brez mleka seveda.

Meni se zdi to odličen zajtrk? Seveda to ni enako z že kupljenimi granolami, ki imajo kup sladkorja in drugih dodatkov, potem pa jih zaliješ z nekaj dcl polnomastnega mleka.
Default avatar
To mi je vedno svetovno falirana izjava: "imam holesterol"

Ding dong, VSI ga imamo, saj je med drugim gradnik celičnih membran, sestavina hormonov, itd. itd.
Brez holesterola sploh ne moreš živet, v bistvu tvojega telesa sploh ne bi bilo.
Default avatar
falirana izjava neukih je napisal/a:
To vemo vsi, ampak normalni pač izjavo razumejo kot povišan slab holesterol. Težaki in lovilci vejic pa pač ne. Kdo je tu neuk in nedojemljiv pa ni več retorično vprašanje.
Default avatar
pri mlajših je stres glavni faktor
Default avatar
Kakor se sliši neverjetno - ješ premalo maščob. Dobrih maščob. Jaz sem ga spravila dol z povečanim vnosom kokosove maščobe. Še dodatno pa z žličko lurkume ma dan.
Default avatar
Predebela si. Ne hvali se, da migas, ker to vseskupaj ni nič.