Recepti.Over.Net

Prehrana in varnost živil

Odgovarjajo: mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh.

Kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Kako kombinirati živila glede na posebne prehranske zahteve, dietno prehrano in zdravilne vplive? Vse o HACCP standardu in alternativnih načinih prehranjevanja.

mag. Iva Verbnik , univ. dipl. ing. živ. teh.

iva verbnik

Koliko prej lahko spečem

Default avatar

Pekko

Ker imamo praznovanje in ne morem vse v enem dnevu speči me zanima koliko prej lahko naredim pekla bi , - marmorni kolač -- rumove kroglice -mafine kakšen saden biskvit prosim za mnenja hvala.
Default avatar

spremeni jedilnik

Pekko je napisal/a:
Ker imamo praznovanje in ne morem vse v enem dnevu speči me zanima koliko prej lahko naredim pekla bi , - marmorni kolač -- rumove kroglice -mafine kakšen saden biskvit prosim za mnenja hvala.
Rumove kroglice lahko naredis nekaj dni prej.
Biskviti, muffini in podobno testo pa jaz nikdar ne delam prej, sicer pojemo to tudi naslednji dan, a ni isto kot sveze in za praznovanje se spodobi postreci sveze.

Na tvojem mestu bi spekla razlicne krhke piskote, te lahko nerdis tudi 14 dni prej in jih das nekam na hladno, bodo enaki kot sveze peceni ali se boljsi.
Biskvitno testo bi naredila le eno, ne 5 vrst. Tega lahko potem naredis svezega.
Torto ali kremast kolac naredis en dan prej.
Potica je meni dobra le sveza, medtem ko je potratna potica dobra tudi drugi dan, tako da ta je tudi opcija za naredit en dan prej.

Koliko pa imas gostov, da si se namenila toliko peci?
Default avatar

zbrk

Raje izberi nekaj, kar mora itak stati en dan, da je res dobro, recimo torto oziroma pecivo s kremo, rolado, piškote, itd. Meni je tudi jabolčni štrudel boljši naslednji dan.
Pa olajšaj si stvar tako, da zraven torte/nesadnega peciva ponudiš še sladoled, jagode in smetano, potem ne rabiš toliko peciva (če pač nimaš časa).
Default avatar

Pekko

30 gostov
Default avatar

spremeni jedilnik

Pekko je napisal/a:
30 gostov
Naredi 4kg krhkih piskotov, en ali dva kremasta kolaca, ki se lahko narezeta na kockice. Ce bo se torta, bo dovolj.
Default avatar

Verjemi

Piškotov noben ne mara, mafini so boljša ideja in so boljši naslednji dan. Naredi res sočne, v testo dodaj kako žlico marmelade ali sadje iz kompota in bo naslednji dan ravno prav. Pa vsakega speci v svoji papirnati salcki in potem se ne sušijo.
Default avatar

o marička

Meni vse vedno speče profesionalna pekarica.Niti ne pomislim, da bi za toliko ljudi sama pekla.

Moderatorji

mag. Iva Verbnik , univ. dipl. ing. živ. teh.
iva verbnik