Forum.Over.Net

Starševski čvek

Kako lahko mati uniči sina?

Default avatar

previdnost ni odveč

Berem, da ima mama veliko/ pomembno vlogo življenju moškega ...
... pa tudi, da ga lahko “uniči” ...
Zanima me na kakšen način oziroma s čim mama lahko “uniči” sina?
Kakšni so moški, ki jih mama “uniči”? Kako jih prepoznamo?
Default avatar

viharni jezdec

previdnost ni odveč je napisal/a:
Googla ne znaš uporabljat, samo na starševski ti rata pridet? Namreč, literature o tem imaš malo morje.
Default avatar

Bog je hudič

Tak je kot Viharni in Puhloglavka. En trol, ki se izdaja za žensko, ker si sam skrivaj želi biti-ženska.
Default avatar

Patološke matere

Nekvalitetni mater je v Sloveniji na tone.
Ženska "uniči" sina s tem, da je pretirano zaščitniška, da je permisivna in mu vse dovoli, da očeta umika in ga označuje kot nasilneža, kadar se obnaša kot normalen moški, da ga ne vzgaja kot bodočo samostojno osebo ampak kot nekoga, ki bo bolestno navezan le na mater.

Hčerko uničuje na podoben način. Da ji govori, da so vsi moški slabi. Da ji govori, da morajo vsi delati za njo, da je princeska. Da jo bo moški ljubil, tudi, če se bo obnašala noro, sebično in nasilno... da je ne vzgaja kot bodočo samostojno osebo ampak kot nekoga, ki bo bolestno navezan le na mater.

Take osebe potem niso sposobne imeti normalnega partnerskega odnosa, tako, kot ga niso bile sposobne njihove matere.

Na koncu se otroci vendarle odločijo sami in mnogi se, potem, ko grejo od doma poberejo in spoznajo patološko mater in škodo, ki jo povzroča družini in okolici.
Default avatar

Replika

Po mojem do tega pride bolj pogosto v situacijah, kjer je oče odsoten pri vzgoji.
Pa ne mislim ločenih - tudi ločeni očetje so lahko krasni vzgojitelji - ampak tam, kjer se očetu ne ljubi angažirati, ali pa je fizično odsoten (v tujini, nima stikov) .
Ni pa nujno - enako škodljive so tudi kombinacije pretirano strog oče/popustljiva mati, nasilen oče/šibka mati, čustveno hladna oba ali eden od staršev in v zadnjem času popularna permisivna starša. Res, literature je malo morje.
Default avatar

v žlahti

v žlahti imamo dva primera - mati ga drži zase vse življenje, tudi če se poroči mora biti ob njej, v novi družini ne sme nič delati ali pomagati, ker to pomeni, da ga žena izkorišča. Žena mu mora biti za deklo. Sicer se mož vrne k mami, ki mu kuha, pere, lika.... Najbolje pa je, da se niti ne poroči, ampak je z mamo vse življenje. Ona najblje poskrbi zanj.
Default avatar

Šnelca_

previdnost ni odveč je napisal/a:
Meni se zdi najhujše, pa v okolici kar opažam:
- mati, ki sina prisesa nase, mu kroji dan, življenje, nerazdružljiva z njim, vse povsod mora z njim(po opravkih,..), to je bolan odnos ko izrine moža in vidi le sina
S tem mu ne pusti dihat. Blagor tistemu ki se je reši, in jo takoj zapusti, ter prepove stike z njo. A kaj ko je takih malo. žal.
Še hujše od teh so, da silijo svoje sinove, da spijo v isti postelji z njimi, mož pa na kavču v dnevni. To je pa bolno, bolano in zblojeno... Taki ostanejo sami, čustveno povoženi, čudaki, uničeni, vegetirajo, ali gredo v alkohol, ali po materini smrti izberejo "štrik za vrat"...

Take ženske bolje, da se ne bi rodile!
Default avatar

viharni jezdec

Šnelca_ je napisal/a:
O šnelca, tebe pa že lep cajt nisem videl. Dons boš se pa opogumila in dala, ni druge, me drži kot staro poldo, nič na sliki v živo, od narave dano. 😅😅😅
Default avatar

Alotta Fagina

Prtegnena ženska, zmešana baba ... lahko uniči sina ali hči. Seveda velja tudi to, da oče lahko uniči otroka. Ampak glede na to, da je relacija mama otrok močnejša, ker tako to v praksi je, da je mama vseeno mama ... Kako to naredi? Več načinov je, od tega da otrok dobiva napačne vzorce, napačni "modelling", napačne inpute, od tega da je otrok nadomestek partnerja, vzpostavitv nezdrave navezanosti, emocionalno izsiljevanje, manipuliranje itd. Načinov je lahko na desetine.
Default avatar

tako na kratko

Če strnemo ... matere ki uničujejo svoje sinove, nimajo lastnega (zadovoljnega) življenja in/ali zadovoljnega in srečnega partnerstva? Zato se prisesajo na sina (ali hči) ter se napajajo z njegovo življenjsko energijo, ki jo potrebujejo za lastno preživetje? Nihče drug, pa jih ne šmirgla pet posto ... ;)
Default avatar

Poljubi na usta

Znanka vsak trenutek zahteva od sina, pet let, da jo poljubi na usta. Direkt zgrbančeno kožo ima okoli ustnega dulca. Daj mamici lupčka...ljubček moj zlati. Stokrat na dan. Kot da dresira cirkuško opico. Bruhneš si v usta, ko to vidiš. Definitivno na poti v uničenje. Samohranilka, itak. Očetove čvrste roke ne blizu in ne daleč.
Default avatar

tako na kratko

Meni se zdi, da se nezadovoljne matere, ki nimajo svojega lajfa obesijo na otroke in jim ne pustijo dihat, ter jim tudi že polnoletni otroci predstavljajo edino družbo.
V soseski večkrat vidim mamo, ki ima polnoletnega sina in ta hodi povsod z njo.
Na sprehod, v trgovino, kolesarit ... ne vem, a ne bi bilo bolj normalno za njegov razvoj in socializacijo, da bi preganjal punce in žural, kot pa da se drži mame za kiklo?
Default avatar

antilopa

Jaz sem dozivela tak primer patoloske navezanosti matere na sina. Sicer ni hodila z njim naokoli, je pa imela pripombe cez vsako potencialno partnerico njenega sina. Do te mere, da mu je unicila zivljenje z izmisljotinami in lazmi.
Default avatar

Šnelca_

viharni jezdec je napisal/a:
Ne bi ti dala(prinesla) "šmrc - šmrc", sem preveč dobra duša za take stvari... :)

Ko te ob priliki "najdem"(kadarkoli vem kje si - moj nos me vodi ;) ), boš že dobilo svoje(po moje, nekaj lepega), da bo prava veselica. :)) Boš kot ptiček v naravi žvrgolel.

Drugače malo si pozabilo na "trenutno poslanstvo": častno (po)skrbiš, da pocestnice(kurbe, cipe), pridejo lažje v Nebeško kraljestvo, ker nimajo ničesar.
Laže gre kamela skozi šivankino uho, kakor bogataš pride v Božje kraljestvo (Mt 19,24)
Tako bodo vse Romunke, Bolgarke,... šle s teboj v nebesa.

V nedeljo(jutri) napovedujejo sneg, morda raje izkoristi za "šmrc šmrc" v naravi, kot za druge neumnosti...

Slika

Do naslednjega maja, te zagotovo obiščem(če boš še živ) in presenetim, kjerkoli že boš, te vidim in najdem ;)
Default avatar

matjazko

previdnost ni odveč je napisal/a:
Ženska lahko uniči celotne družine, če po njej deluje destruktivnost in psihična nestabilnost, po drugi strani pa tudi reši celotne družine skozi srčno dobrotljivost in prirojenim materinskim čutom. Arhetipska mati lahko odigra vlogo prizanesljive, zaščitniške in brezpogojno ljubeče materinske narave (kakor medvedka z mladiči), ali pa škodljive mačehovske narave (kot recimo vidimo v Pepelki ali Sneguljčici), ki kruto pobija, uničuje in požira (posesivnost, ljubosumje, globoka nezadovoljnost, notranji nemir in nevrotičnost) lastne otroke.

Jasno, da je tudi oče pomemben, saj enako soustvarjata družinsko vzdušje. Ampak če mati recimo zlorablja droge (alkohol, pomirjevala ...), bo to pustilo večje psihične posledice na otrocih, jih bo bolj zaznamovalo s slabšim duševnim zdravjem in nagnjenosti k destruktivnosti (čustvena nestabilnost, depresivnost, samomorilnost), kakor pa če to počne oče.
Mojega hudiča sem prodal svoji duši.
Default avatar

viharni jezdec

matjazko je napisal/a:
Mah, pusti tako težko tematiko, škodi zdravju in lepoti. Ti dam material, tu se začni izobražvat.

Slika


Jza bom še kar letos ostal pri Punatu in z biciklom malo v nudl kamp tu in tam. Saj veš, nočem zaenkrat še izpast presran, da bi hodil na tako križarko.
Default avatar

Belinka

previdnost ni odveč je napisal/a:
V yt vtipkaj cool mamasita. Poglej ene par videov in hitro ti bo jasno kako lahko mama "unici" sineka ze pri rosnih 2 letih. Potem pa se itak se samo stopnjuje
Default avatar

viharni jezdec

Belinka je napisal/a:
Ja saj, kaka taka se je vedno našla, ampak če pogledaš, koliko bam temu aplavdira in sledi... To pa je resen problem in tu na monu vsakič skočijo, ko poveš, da je menda že pol babovja totalno prtegnejenega, neprimernega za materinstvo ali sploh akrkoli resnega in odgovornega...
Default avatar

Pop2

- naredi ga za čustvenega partnerja (zaradi fizično ali čustveno odtujeňega očeta, workaholika, alkoholika...skratka, oče odsoten na različne načine, mama svoje čustvene potrebe zadovolji preko otroka)
- mama je “gatekeeper”... ustvarja navidezen odnos med očetom in sinom/hčerko na način, da prigovarja, kakšen oče je, ga predstavlja kot avtoriteto in ne pusti, da se med otrokom in očetom razvije odnos in mnogo drugih načinov. Seveda je tu velika odgovornost očeta, ki se temu načinu prepusti in idejo o svojem odnosu z otrokom prepusti mami. Tako mama ustvari otroku virtualen svet in predstavi svojo resnico, kakšen ta svet je... Nadzor...
- najbolj izkrivljen odnos med mamo in otrokom se mi zdi takrat, ko je vse prikrito z tančico prijaznosti in dobrote... to je potem najtežje prepoznat kot zlorabo. otrok živi s tem na način, da je mama boginja, dobra, uboga in jo je potrebno varovat, ker se bo sicer kar zlomila... včasih je žrtev sistema in družbe (tako doživlja sama sebe in v otroku privzgaja sočutje in skrb, kar se nam kot družbi seveda ne zdi nič slabega. Ko pa epride do tega, da si otrok ni sposoben sam ustvariti družine in toplega odnosa s partnerko, svoje resnice... temveč je mama in njena ubogost ali “nepokošena trava” pred bajto pomembnejša, kot pa izlet na morje, takrat je stanje alarmantno). In pri vsem tem ima otrok občutek, da je za mamo narditi to bolje in bolj prav. In da reva ne zmore sama. Pri vsem tem Je partnerka in njene potrebe ter želje na drugem mestu.
- skratka.... največja napaka mam je, da otroke vzgajajo v zadovoljevanje svojih potreb, moškega v hiši, ki opravlja po njenih navodilih potrebna dela, ga pri tem čustveno priklene nase (običajno pa tudi s hrano, ki jo najbolje naredi samo ona). Naredi nesamostojnega in čustveno odvisnega od nje. Saj oravim... pri vsem tem je težko videti čez zid prijaznosti in dobrote, hkrati pa se sin počuti, kot da ima kamen okoli vratu, da ga odnos s partnerko duši in ina okoli vratu kamen, ni svoboden, ustvarja navidezne zidove, da se lahko od nje “čustveno” loči...
- da so otroku prijateljice in ne avtoritativni mentorji

Žal je tako, da poznam obe skrajnosti sinčkov. Preveč odvisnega sina in takega, ki je bil popolnoma prepuščen sam sebi. Prava mera je nekje vmes. In dobri so starši, ki se vsaj deloma približajo temu “nekje vmes”. Vsaka družina je po svoje disfunkcionlana. Je pa potrebno veliko vpogleda vase, da sploh lahko vidiš jasno sliko. Nikoli namreč ne zmoreš videti jaane slike, če si ne dopustiš doživeti stiske v odnosih in jih preiti, temveč se stalno sukati v “konfort zone”. Včasih mora kakšna stvar v odnosu biti tesna (če seveda ne gre za izkoriščanje ali fiz/psih nasilje). Samo tako lahko zrastemo...
Default avatar

polnoletni otroci poslušajo samo mamo

Patološke matere je napisal/a:
Avtor napisal si tako, kot bi bral zgodbo naše "čudne" familije.
Moški kot moški nič vreden, če prav je v reali stvar popolnoma drugačna................
Vse stvari prave ali ne prave, morajo biti točno tako kot si jih gospa ženska srednjih let zamisli.
Otroci že polnoletni poslušajo ter ignorirajo pa tudi tako kot jim mama ukaže in naroči.
Bog ne daj poslušat očeta "on je itak izmeček,ki ga v familiji nobeden ne mara".
Žalostno....................
Kaj se bodo polnoletni otroci iz tega naučili ,bo pa čas pokazal.