Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Operacija želodca - strokovnjaka svetujeta

Default avatar

Andreja

Sliši se lepo: bila je malo predebela, želela je shujšati, pa ni mogla. Potem si je šla operirati želodec in ...

Vsem, ki imamo radi hrano, je že kdaj prišlo na misel, da bi bilo najbolje, da nam zašijejo želodec, ker mi nimamo moči pred okusnimi dobrotami.

Kaj v resnici operacija pomeni, kdo je do nje upravičen, kako poteka, kakšne vrste bariatričnega zdravljenja poznamo, kako živeti in ravnati po operaciji, pa so nekatera od vprašanj, na katere je dobro poznati odgovor.

Veseli smo, da smo našli stik s strokovnjakom splošne in abdominalne kirurgije, specialistom za bariatrično kirurgijo, Gregorjem Kunstom, dr. med. in mag. Marjetko Škorja, u.d.i. živ. tehn., strokovnjakinjo klinične dietetike, ki sta pripravljena odgovoriti na morebitna vprašanja.
Oba sta tesno vpeta v procese zdravljenja debelosti, prihajata iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec in delujeta v Ambulantnem centru Estetika Milošević (https://www.estetika-milosevic.si).

Z dr. Kunstom že pripravljamo članek, ki ga bomo kmalu tudi objavili na Med.Over.Net (vam javimo tudi tukaj, ko bo online).

Če imate vprašanje, vabljeni, da ga postavite in z moderatorko foruma, Mirjano Frankovič bomo poskrbeli, da boste prejeli njun odgovor.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.
Default avatar

endobarrier

Zanima me, se pri nas izvaja endobarrier metoda tudi za odrasle ali samo za mladostnike, kakšno je mnenje stroke o tej metodi in seveda cena posega. Baje da ta zadeva ugodno vpliva tudi na diabetes. Zanimajo me še izkušnje po odstranitvi "barijere".
Default avatar

MirjanaFrankovic

Spoštovani!
Hvala za vaše vprašanje.
Tudi mene ta tema zelo zanima. Včasih lahko pomagamo tudi na ta način.

Vaše vprašanje sem že posredovala strokovnjakom v Estetiko Miloševič. Takoj po prejemu odgovora vam ga tukaj Pre-postam.

Vse dobro vam želim,

Mirjana
PhDc. Mirjana Frankovič, spec. dipl. oec.
Transakcijski analitik - psihoterapevtka
[email protected], www.mirjana.si
Pogovor pomaga.
040 520 257
Default avatar

Hanika 13

O tej temi se je na forumu že pisalo. Poglejte lanske poste. Operirajo v Slovenj Gradcu.
Default avatar

endobarrier

Hanika 13 je napisal/a:
Hvala.
Mislim, da postopek precej dobro poznam, a ker gre za relativno novo stvar, me predvsem zanimajo izkušnje po odstranitvi, nekaj let po odstranitvi.
Koliko teh postopkov je bilo že izvedenih pri nas?
Na kakšni populaciji, starost/spol?
Kakšni so rezultati glede teže in glede diabetesa v tem enem letu z endo bariero?
In seveda cena postopka, ga je že mogoče izvesti preko zdravstvenega zavarovanja ali le samoplačniško?
Je ta postopek še vedno v fazi študije?
Default avatar

MirjanaFrankovic

Odgovor strokovnjaka Gregor Kunst, dr.med.

Pozdravljeni!

Pri nas so teh posegov opravili malo in še to le pri otrocih na Pediatrični kliniki. Endobarier se endoskopsko vstavi za eno leto in v tem obdobju naj bi imel dober vpliv na sladkorno bolezen tipa 2, slabše pa naj bi vplival na izgubo teže (le nekaj kilogramov). Po letu dni , ko se odstrani, se sladkorna in odvečni kilogrami povrnejo. V literaturi opisujejo komplikacije ob odstranjevanju endobarierja s perforacijo duodenuma.... Sama metoda se pri odrasli populaciji ni prijela in z njo nimamo izkušenj.
Lep pozdrav, Gregor Kunst
PhDc. Mirjana Frankovič, spec. dipl. oec.
Transakcijski analitik - psihoterapevtka
[email protected], www.mirjana.si
Pogovor pomaga.
040 520 257
Default avatar

Hanika 13

Kot vem, v Sl. Gradcu uspešno operirajo odrasle. Ta informacija se mi zdi nekoliko nenavadna s strani tega doktorja. Poznam namreč gospo, ki je bila operirana v Sl. Gradcu in je vse super.
Default avatar

endobarrier

MirjanaFrankovic je napisal/a:

Hvala. Se mi je kar zdelo, da se dolgoročno ne bo obneslo. Škoda, "imam" dva kandidata za shujšat, ki jima nikakor ne gre...
Default avatar

Hanika 13

Povprašajte v bolnici Slovenj Gradec. Tam imajo izkušnje z odraslimi, vem!
Default avatar

Andreja

Kopiram še članek, ki sem ga omenjala. V njem je zdravnik, Gregor Kunst, dr. med., specialist splošne kirurgije iz Estetika Milošević, ki operira tudi v omenjenem Slovenj Gradcu, zbral nekaj osnovnih informacij:

"Kirurško zdravljenje debelosti, oz. bariatrična kirurgija, je učinkovita metoda zdravljenja, ki je namenjena tistim posameznikom, ki jim prekomerne telesne teže, kljub številnim poskusom hujšanja, ni uspelo dolgoročno zmanjšati. Z bariatrično operacijo (operacija želodca) lahko spremenimo anatomijo in fiziologijo prebavil tako, da omejimo količino vnosa hranil (restrikcija) in da zmanjšamo sposobnost privzema hranil iz črevesja v telo (malabsorpcija). ..." .
Več na: https://med.over.net/clanek/operacija-z ... kilogrami/
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic