Starševski čvek

Alkoholik

Default avatar
Kaj naj naredimo s staršem (1 starsa ni) alkoholikom .. ima dovolj penzije da ima plačane račune ampak pije do onemoglosti da se onečedi doma na kavču.. pada po tleh ipd.. Mlajši polnoletni brat ga mora potem urediti itd... Ne gre več.. ima psihične probleme pomoč zavrača brata zbuja ob 2,3 zjutraj da mu naj da pijačo.. vglavnem ne privoščim nikomur... Ima kdo kakšno podobno izkušnjo kako in kaj narediti da se nevem nekako zadeva poboljša (čeprav alkoholiki so neozdravljivi to mi je jasno)...
Default avatar
Nimaš kaj, čimprej doštudirati in v službo, potem pa na svoje.
Default avatar
Čimprej se spokajta stran oba z bratom. Razmišljaj, kako sebi pomagat, ne njemu, drugače vaju bo potegnil s sabo navzdol.

Pa ignoriraj samaritanke, ki bodo rekle, da mu pomagaj na vse možne načine.
To ni starš, to je egoistična pijandura.
Default avatar
Alkoholika ni mogoce spremenit. To se bo moral on sam odlociti, da bo prenehal ni druge. Edino kaksen resen ultimat, bi mogoce zalegel. Verjamem, da se vam smili, saj je stars... zal nimam bolj pametnega nasveta.
Default avatar
Zadeva se bo izboljšala samo, če se bosta vidva z bratom odselila.
Default avatar
zakaj pijanca tako ljubkovalno imenuješ "alkoholik"?
Default avatar
Do dr povedat pa prosit za pomoc.
Vi sami mu ne smete vzet cist pijace ker lahko umre.
Zato tud pije ker ve da ga bo nesl ce neha.
Dr ti lahko svetuje .
Lahko pa poklicete vojnik oz polje in poveste da grozi da se bo fentu. Za teden dni boste reseni pole pa nardit nacrt .kaj z njim.
Pa jz sm razumel da je to starejsi moski npr 66let.da se polula v postlo je ze cist na koncu. In da mu pomaga njegov mlajsi brat.
Ce ni tko.
Vsen poklicat njegovga dr in povedat.
Lahko mu poslje obvestil da pride na pregled da vsakmi pripada po 50
In potem ga bo dr v roke vzel.
Default avatar
Gjnm je napisal/a:
Nočejo se v Vojniku več s toliko starimi ubadat. Poznam primer, so toliko staro žensko po nekaj dneh poslali domov, so povedali, da se pri teh letih nima več smisla zdravit.
Default avatar
Leta niso pomembna, pomemban je moč volje in ali voljo ima. Dokler se sam ne odloči, je vse drugo zaman. Nihče ne bo pijanca na silo treznil. Pomoči ni, dokler sam en prosi zanjo in dokler sam noče odložiti flaše.

Sem spremljala in bila tudi porok in spremljevalka človeku, ki se je po 40 letih neprekinjenega žlampanja odločil nehat. Sicer smo mu vsi prigovarjali, ampak odločitev je sprejel tudi zato, ker mu je grozil odvzem vozniške. Je zmogel brez bolnišnice, brez hospitalizacije. Sem si pa včasih jaz želela, da bi nekaj spil in bil manj neznosno zoprn, kakor je bil cca 3 mes. Ne pije niti kaplje dobre 2 leti, prej pa več kto 40 let ni minil dan, da ni zaspal do daske utrgan. AMPAK - brez njegovega soglasja in njegove odločitve nikakor!
Default avatar
pri 60tih je napisal/a:
No, jaz samo povem, da so jo toliko staro po nekaj dneh poslali domov z obrzložitvijo, da tako starih alkoholikov ne zdravijo več, ker ni smiselno. Bila je pa prisilno hospitalizirana, direkt iz urgence, kamor je bila pripeljana in svojci so se zavzemali, da se ozdravi, bi ji omogočili oskrbo...
Default avatar
pri 60tih je napisal/a:
2 leti? Malo še počakaj.
Default avatar
Jaz sem že na svojem brat žal ni... Kakorkoli ga imenujemo pijanec/ka ali alkoholik na koncu je še vedno naš starš.. ultimati ne bodo pomagali, sam se ne bo odločil drugače sigurno ne k zdravniku ga ne spraviš.... Tu je samo še čakanje na najhujše (ali odrešitev kakorkoli se grdo sliši).....
Default avatar
Brata vzemi k sebi, če lahko.

To ni starš, to je uničevalec življenj najbližjih.
Default avatar
Če sam noče, nimaš kaj naredit! Še enkrat - nihče ne bo nikogar na silo treznil! Verjamem, da pošljejo po hitrem postopku domov, če sam alkoholik reče, da se noče zdravt, pa to pri 30tih al pa pr 60tih.

ČE FOTR NOČE NIKAMOR, NI DRUGE, KOT UMAKNIT SE OD NJEGA!! To ni starš, to je pijavka in zajedalec! Prej, ko bosta oba z brtom to dojela, lažje bo za vaju! Če bosta dopustila, bo uničil oba in verjemi, da ga ne bo ne sram niti mu ne bo hudo! Tak človek (če sloh še je človek) nima ne občutkov ne nič. Je odvisnik, narkič in temu je fix vse. Al pa pjača, je vseeno!
Stran proč - čimprej, čimdlje!!!!

Opaaa, mi je jasno, da alkoholik ni nikoli na suhem. Sem ti pa hvaležna za res "vzpodbudno" opazko - upam, da znaš vedno biti tako pizitiven :(
Default avatar
Nekako bratu dopovej da ni odgovoren za pijanca. Če je študent naj se preseli v študentski dom. Ali pa naj za začetek spi na tvojem kavču da začne razmišljat brez fotrovih pritiskov.
Ker tole se ne bo dobro končalo. Da ne boš na koncu imel dva pijanca v familiji. Sam se bo težko rešil iz tega sranja.
Jaz bi reševala brata.
Default avatar
Naliv je napisal/a:
Do alkoholikov nimam tolerance. Stran naj gre brat, pa obvestiti socialno. Po mojem mnenju je alkoholizem psihična motnja in jo je treba kot tako obravnavat. Ni ti pa treba zaradi takega človeka zapravljat življenja, je prekratko, da bi to gledal...
Default avatar
pri 60tih je napisal/a:
Oh, ne. Samo, kadar mnogotere osebne izkušnje tako pravijo, drugače pa ne.
Default avatar
Poskrbite za brata, ce lahko, naj bo pri vas dokler mu ne zrihtate stanovanja/sobe/dijaski ali studentski dom.
Alkoholika zal ne boste spremenili, ker oni zivijo v svojem svetu in bo tam dokler se sam ne odloci da je nekaj treba spremenit.
Me cudi, da sploh dovolite da mladi fant zivi se tam. Bo se on zacel pit, pa bo propadel se preden zacne zares zivet.
Default avatar
viharni jezdec je napisal/a:
Bila je želja svojcev in ne želja osebe, ki je pila. In želja svojcev, da jo oskrbijo, da njim ne bi bilo več (ali vsaj nekaj časa) treba.
Zato so to osebo verjetno poslali nazaj domov. Ne zato, ker ne bi imelo smisla, ampak zaradi drugih razlogov.
Ampak to je očitno zate preveč komplicirano razumeti!
Default avatar
Naliv je napisal/a:
"na koncu je še vedno naš starš"
Ja kako lepo. Da so se mi orosile oči. Kot kak solzav film: "Samo ena je, mati (oče)".
Če kdo, ti bi lahko že spregledala! Biološko starševstvo poveličujemo v nekaj enkratnega, posebno vez ... Podobno kot romantično večno ljubezen.
Če nek pijan tip na veselici poseksa deklino in se iz tega "zgodi" dete, pa že imamo "srečno" družino in večno vez med njimi. Ja, pa ja!
Na biološko starševstvo - tisti del genetskega materiala - ne bi dal veliko. Zame se starševstvo dokazuje skozi vse življenje - skozi odnos do otroka in kasneje osebe.
To - "je naš starš" - pa je pač neka romantična izmišljotina (ki jo podpira literatura, pa tudi cerkev). A verjemi - to lahko zanemariš brez posebnih moralnih dilem. status starša si je potrebno zaslužiti - ni dovolj minuta strasti !