Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

Zbadajoča bolečina v prsih

Default avatar

Limonca110

Pozdravljeni. Stara sem 24 let in že 5 let jemljem Byol 1,25 mg zaradi tahikardije, od takrat pa do nosečnosti ni bilo nobenih težav, nakar se je med nosečnostjo v prsih pojavila zbadajoča bolečina, za kar ni bil kriv plod, saj maternica še ni bila tako visoko. Pred kratkim sem imela kontrolni pregled pri kardiologu, opravljen je bil ultrazvok srca, ekg, povedal je, da je vse vredu, sestri je edino omenil, da je nekaj ( na žalost nisem slišala, niti se ne razumem v to) 2-3 mm. Za zbadanje je povedal, da ni nič hujšega, da naj pomasiram pa bo. Vendar je težava v tem, da se pojavlja čedalje pogosteje in čedalje močneje. Bolečina je, kot da bi me nekaj zbodlo oz stisnilo v predelu prsi na levi strani, in moram v trenutku obmirovati, dihanje pa je oteženo do te mere, da lahko diham zgolj zelo plitvo, če poskusim globoko me samo bolj zbode. Kot bi bila nekakšna prepreka. Nekaj krat se mi je med gibanjem (tek, poskakovanje po stopnicah) slišalo, kot nekakšno pretakanje v bližini srca, oz. na tem predelu. Zanima me, če je možno, da je za to krivo kaj drugo kot srce, in ali je lahko nevarno. Za odgovor se že vnaprej zahvaljujem.
Default avatar

ACerar

Zdravo,

kot je bil mnenja Vaš kardiolog, težave, ki jih opisujete gotovo niso posledica bolezni srca. Srce pravzaprav bolečinsko sploh ni oživčeno, zato ne more zbadati, le ob pomanjkanju kisika lahko tišči zaradi t.i. prenešene bolečine. Oživčena je le ovojnica okrog srca - perikard. Ta načeloma kratkotrajno ne more zbadati. Tudi pretakanja okrog srca ne moremo občutiti (pravzprav tekočine okrog srca načeloma sploh ni).

Bolečina, ki jo opisujete, pogosto izvira iz medrebrnih živcev, ob nosečnosti se spremenijo hormonske razmere in so tovrstne bolečine pogostejše, k sreči povsem brez posledic.

Če še vedno niste prepričani in želite še objektivni pregled srca, je seveda vedno moč, brez posledic za plod, opraviti UZ srca.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Cukrck

Dober dan

Tudi jaz imam vprasanje pa vam pisem kar tukaj..

Stara sem 24 let imam diabetes tipa 1 povprecje hemoglobina 8.0..pa me nekaj zanima ze nekaj casa jemljem tablete asentra 50mg zaradi anksioznosti in panicnih napadov..
Zadnje 4 tedne pa ppazam znadanje v predelu srca in tudi na trenutke je bolecina pekoca vendar po nekem casu mine.. Na momente pa me obdaja cjdna bolecina kot da bi me stresla elektrika ta bolecina se pojavi sicer malenkost bolj levo in ko se to zgodi mi postane tudi zelo slabo.. Vcasih je slabost cel dan vcasih pa samo ob bolecini In obcutek da me pece zgaga vendar tut ob tem ko sem mislila da je to sem vzela nolpazo ki mi je ponavadi pomagala mi sedaj ne.. Nekaj casa me je bolela tudi roka sedaj me na momente boli od rame do komolca.. In pa tudi oteceno levo nogo(meco) imam.. Ko sem to povedala in pokazala zdravnici je rekla da gre verjetno za notranje krcne zile (imela sm porod z cr in da bi bilo lahko od tega ker sem takrat res bila hitro ma mogah).. Potipala je meca in rekla da ne cuti da bi bila kje v meci bula in tudi utrip na stopalih je cutila.. Noga je normalne barve po maravi imam ze tako bledo kozo sem bolj bela.. Temperature je normalne.. Ko pa nogo skrcim imam obcutek da je otecena cela noga sploh v predelu od kolena do stopal stopala so vredu.. In tudi bolecina ko me meca boli me zraven boli tudi koleno.. Bolecina od 1 do 10 je med 3 in 4.. Najveckrat imam obcutno oteklino po sprehodu ki sicer cez noc oplahne.. Je pa tako da noga je bila v februarju otecrna in lo je oplahnila oteklina je bila v primerjVi z drugo enaka sedaj pa je meca vecja tudi ko oplahni oteklina.. Imam tudi bolecine v levem in desnem delu trebuha.. Kri in urin sta bila prejsnji tedn pregledana sta v redu in ekg je biu opravljen 1 mesec nazaj je bij zudi uredu.. Tudi mene je strah ali se kaj dogaja z srcem imam tudi drisko ze 4 tedne na blato ne hodim redno ko pa grem je stanje taksno.. Glede na to da sem diabetik me je strah tiheg infarkta ki naj sladkorni bolniki sploh nebi zaznali znakov oz. Ce jih so znaki tako blagi da niti pomislimo ne na infarkt... Ali bi to bilo zaradi srca.. Ali psihicnega izvora ali lahko to izklucimo.. Zbada me tudi v predelu pazduh na obeh straneh..
Hvala za odgovor upam da ga dobim cimprej ker zdravniki imam obcutek da me ne jamljejo tako resno zaradi psihicnih tezav..
Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

našteli ste res številne težave, ki pa jih ne morem pojasniti z boleznijo srca, tudi tiščoča bolečina, ki jo opisujete, ni značilna za angino pektoris. Vsekakor, iz izkušenj, vem, da Vas preko foruma ne bom mogel pomiriti, veliko lažje je ob pregledu kardiologa, ki se bi verjetno odločil za UZ srca, da bodo besede dobile objektino mnenje.

Seveda je sladkorna bolezen tipa 2 (v manjši meri tudi tipa 1) dejavnik tveganja za hitrejši razvoj ateroskleroze, vendar dobro urejena sladkorna bolezen, sploh tipa 1, ne vodi v pomembno bolj zgodnje infarkte, sploh pa ne pri 24-letni ženski.
Ne drži, da infarkti potekajo tiho ali bolj blago in povzročijo večjo škodo. Le pri najbolj neurejenih diabetikih, ki imajo okvarjeno tudi bolečinsko živčevje, lahko infarkt ni povezan s tipično bolečino, le z zelo hudo zadihanostjo. Ponovno - pri mladih ženskah, četudi s SB tipa 1, to praktično ni verjetno.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar