Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Slovensko meso je kakovostno in varno

Default avatar

Overnet

Meso je vir številnih za zdravje pomembnih hranil, ki jih težko nadomestimo z drugimi živili.

Kaj pa o vlogi mesa v prehrani pravijo strokovnjaki?

Medtem ko si nekateri ne znajo predstavljati kosila brez hrustljavo zapečenega bedra ali sočnega zrezka, se drugi odločajo za drugačen način prehranjevanja.

Strokovna javnost opozarja, da je meso del uravnotežene prehrane. Večino snovi, ki jih telo najlaže dobi z mesom, lahko sicer zaužijemo tudi drugače, denimo z živili rastlinskega izvora, ki vsebujejo veliko aminokislin, kot so stročnice in žita (čičerika, fižol, soja, leča, bob in druga polnovredna žita). Dejstvo pa je, da je za pripravo zdravega jedilnika brez mesa potrebno skrbno načrtovanje, ki zahteva veliko znanja. Meso je vir številnih za zdravje pomembnih hranil, ki jih težko nadomestimo z drugimi živili.

V slovenskem mesu je manj antibiotikov

Tako vegetarijanci kot vegani poleg etične plati poudarjajo predvsem zdravstveno komponento svoje odločitve, da z jedilnika črtajo meso, češ da je to zaradi načina živinoreje pogosto polno hormonov in antibiotikov. A slovenski živinorejci se lahko pohvalijo, da se po porabi antibiotikov uvrščajo na sam rep evropske lestvice, skupaj s Švedi in Norvežani. Medtem ko Španci, na primer, na kilogram mesa porabijo kar 317 mg antibiotikov, jih v Sloveniji le 22,4 mg. Na Madžarskem, od koder uvozimo večino puranjega mesa, je poraba antibiotikov 230 mg na kilogram mesa, tudi v Avstriji je poraba dvakrat višja kot pri nas.

Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« jamči sledljivost mesa od kupca nazaj do rejca ter visoko stopnjo nadzora nad varnostjo in kakovostjo.

Lokalno pridelano je najboljše
Razlog je v tem, da se Slovenija še vedno ponaša s tradicionalnimi načini prireje mesa, ki ne vključujejo široke uporabe farmacevtskih sredstev, prav tako ne dodatkov za hitrejšo rast in boljši izkoristek krme. Prehrana živali temelji na doma pridelani krmi in žitih, brez visokopredelanih stranskih proizvodov živilske industrije ali odpadnih surovin. Meso izvira iz bližine, zato zaradi kratkih transportnih poti ne izgublja svežine in kakovosti. Nič manj pomemben ni še en vidik kupovanja slovenskega mesa: na ta način namreč izražamo okoljsko ozaveščenost, prispevamo k razvoju domačega kmetijstva in živinoreje, vzdržujemo stopnjo samooskrbe in pomagamo ohranjati delovna mesta v domači živilskopredelovalni industriji.

Znak »Izbrana kakovost – Slovenija« ne dopušča dvomov o poreklu mesa – vzreja živali in proizvodni procesi potekajo v naši neposredni bližini.

Kupci zaupamo slovenskim rejcem
Raziskava, ki so jo med slovenskimi potrošniki opravili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je pokazala, da kupci zaupamo slovenskim rejcem in predelovalcem govejega in perutninskega mesa – zaradi visokih standardov, strogega nadzora, certificiranja in zagotovljenega sistema sledljivosti. Kakovostno slovensko meso prepoznamo po znaku »Izbrana kakovost– Slovenija«. Pridobijo ga lahko le tisti rejci in predelovalci mesa, ki izpolnjujejo stroge pogoje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter so pridobili certifikat neodvisnih kontrolnih organizacij.
Priponke

3.jpg
(25.43 KiB)

2.jpg
(23.84 KiB)

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood