ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Zdrs maternice

Default avatar

Pecwoman92

Pozdravljeni. Noseca sem 15t, 2. Nosecnost, v nedeljo in danes sem tezko urinirala, precej sem se namucila da sem na koncu zacela in se ti curki so bili v presledku. To se je zgodilo 2x ostalo vmes tekom dneva lulam ok. Vsekakor grem jutri k ginekologinji se pokazat. Ker me je bilo strah sem pogooglala in nasla tudi da je lahko vzrok zdrs marernice. Izbokline iz noznice ni, ko pokleknem in pritisnem pa v noznoci vidim nekaj ( maternicni vrat?) . Ce gre res za zdrs kako je potem s potekom nosecnosti? Je rizicna ? Je mozna donositev? Lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
mislim oziroma domnevam, da ne gre za zdrs maternice in nožnice ampak morda prej za močno nazaj ali naprej upognjeno maternico (hiperanteverzio ali hiperretroverzio retroflexio maternice, kar povzroči, da se maternica vklešči v prepognjenem stanju ter pritisne kot napet lok med križnico in sečnico, kar lahko ekstremno poveča upor seču in oteži, včasih celo onemogoči odvajanje urina. To rešimo s kateterizacijo ter z ročnim dvigom maternice iz male medenice. Pojav je značilen ravno za obdobje med 14. in 16. tednom nosečnosti, ko je maternica ravno toliko velika, da se to lahko zgodi. Pred 14. tednom je premajhna, po 16. tednu pa že zravnana in sega že v trebušno votlino.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak