Starševski čvek

40 let dela

Default avatar
Imam 52 let. Zacela sem delat malo pred 16.letom. Delala sem neprestano. Imam enega otroka. Torej par mesecev pred 56.letom bom dopolnila polnih 40 let dela. Brez kaksnega dokupa. Znanka mi je rekla naj ne mislim, da bom sla v pokoj, ko bom dopolnila 40 let, torej malo pred 56 letom. Ker bom premlada.
Torej bom morala delat res vec, kot 40 let?
Default avatar
Nič ti ni TREBA delat.
Če ti delo smrdi, boš pač pri 56-dala odpoved, 4 leta počakala in pri 60-tih ti bo pripadla penzija. Pravzaprav še prej, zaradi znižanja starostne dobe zaradi dela pred 18-tim letom.
Default avatar
megaboy je napisal/a:
Pisali so, da nihce ne bo delal vec, kot 40 let. Jaz pred 56 letom, ce bom se živa, zdrava bom posteno delala 40 let. Ce bi mi delo smrdelo nebi imela toliko let dela. Ampak zakaj moramo nekateri delat vec 40 let.
Default avatar
Starostna meja se pa ti ne bo znižala samo zaradi dela pred 18-tim ampak tudi če imaš kaj otrok.
Če imaš tri otroke, boš lahko šla v starostno penzijo pri 56-tih letih.
Če pa se ti bo zdelo, da si premlada za v penzijo, pa lahko delaš še naprej, v tem primeru bi pa penzija višja.
Default avatar
Delavka je napisal/a:
Še enkrat.
Ni ti treba delat več kot 40 let. Oddelaj teh svojih 40 let, se vleži na kavč in počakaj še na starostni pogoj za pridobitev penzije.
Default avatar
Delavka je napisal/a:
Tvoja penzija ne bo niti za preživetje tako da, če lahko delaš potem delaj še kakšno leto da dopolniš starostno upokojitev. Pri penziji se bo kar poznalo sploh pri tvoji ki bo že tako nizka.
Default avatar
Sem spregledal, da imaš enega otroka. Torej starostna penzija ti bo pripadla, ko boš izpolnila dva pogoja. 40 let pokojninske dobe in 57let in 6m starosti.
Ali boš po tem, ko boš dopolnila 40 let še delala ali ne je tvoja odločitev.
Treba ti ni. Je pa pametno da bi.
Default avatar
megaboy je napisal/a:
Če bo dala odpoved, bo lahko ostala brez odpravnine.
Default avatar
megaboy je napisal/a:
To razumem tako, da ce bi imela 40 let dela in bila 60 let stara bi dobila vecjo pokojnino, kot zdaj za 40 let dela in starost 56 let. To pomeni, da bolj star zacnes delat bolje zate.
Default avatar
Delavka je napisal/a:
če boš delala več kot 40 let, boš z vsakim dodatnim mesecem pridobila višji odmerni odstotek pokojnine. ko izpolniš pogoje za penzijo in če naprej delaš, lahko hkrati dobiš tudi 20% penzije. Tako da se pozanimaj in izkoristi kar lahko.
Default avatar
šla sem računat, na podlagi vseh podatkov, ki si jih navedla
tole vrže program ven, jaz sem napisala, da si bila rojena januarja 1967

Starost ob upokojitvi si lahko znižajo tudi vsi tisti, ki so začeli delati že pred polnoletnostjo, in to za ves čas trajanja obveznega zavarovanja do dopolnjenega 18. leta starosti. Pri nižji starosti je mogoče v pokoj tudi, če ste delali na delovnem mestu z benificirano dobo.

Pogoje za priznanje pravice do starostne pokojnine po 4. odstavku 27. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) boste izpolnili dne 02.01.2024 , ko boste dopolnili starost 57 let 00 mesecev 00 dni ter 40 let 08 mesecev 24 dni pokojninske dobe brez dokupa.
Starost za pridobitev pravice do pokojnine se je znižala za 03 let 00 mesecev 00 dni , od tega:
- z upoštevanjem dela pred 18. letom za 02 let 06 mesecev 00 dni.
- z upoštevanjem otrok za 00 let 06 mesecev 00 dni.
Pokojnina se za 40 let 08 mesecev 24 dni pokojninske dobe odmeri v višini 60.88 odstotkov.

skratka, pri 57 letih se boš lahko upokojila, po ZPIZ2

pojdi pa po izračun na ZPIZ
Default avatar
je tako kot pravi megaboy, ni nekega filozofiranja, lahko se po 40 letih dela uležeš na kavč ampak penzije ne boš dobila, dokler ne boš imela starosti 60 let, razen, če uveljavljaš olajšave, delo pred 18 tim letom in otroci.
Default avatar
Delavka je napisal/a:

Jaz jih imam 58.Začela sem delati pri 18-h in pol, ko sem končala srednjo šolo.Letos dopolnim 40 let delovne dobe.
Delala sem neprestano.In ne bom šla še v pokoj.Pa nič zato.Smo še premladi.Ti pa sploh.
Default avatar
najboljša kava turška je napisal/a:
Toliko mladih je brez službe, ti pa bi se vlekla v službo dokler te ne odpeljejo v grob.....
Default avatar
Delavka je napisal/a:

Se človek vpraša o pravičnosti našega pokojninskega sistema. Kdor je začel delati s 15. letom, je nahebal, pa čeprav je oddelal polnih 40 let!! Današnja mladina še pri 30-ih letih nima niti dneva delovne dobe!
A bodo tudi tisti, ki se zaposlijo šele, ko so stari 30 ali 35 let, morali imeti 40 let delovne dobe? Kakšne starčke in starke bomo pa imeli po raznih službah???
Default avatar
Delavka je napisal/a:
Narobe razumeš.
Ti pri 40 let dela in 56 let starosti ne moreš v penzijo.
V penzijo greš lahko pri 40 let dela in zahtevani starosti (60 let minus 2 leti (kolikor si delala kot mladoletna minus pol leta (za 1.otroka). kar znese zate 57 in pol leta.

Penzijo bi imela enako pri 40/57,5 ali pri 40/60. Če pa nehaš delat pri 56-tin in na kavču počakaš do 57,5, ko ti šele penzija pripada, pač ta čas (1,5 let) ne dobiš nič.

Ti imaš sledeče variante:
1.- delat do 57,5 leta torej dosežeš 41,5 l pokojninske dobe. bo višja penzija, ker boš delala več kot 40 let. do takrat pa delaš in dobiš plačo. pa nagrado pri odhodu v pokoj.

2.- delat do 40 leta pokojninske dobe - dat odpoved in doma počakat do 57.5 leta - takrat šele boš dobila normalno penzijo (za 40 let pok dobe), ampak 1,5 leta, ko boš doma ne dobiš nič.

3.- se zmenit, da te pri 55 in 11m delodajalec odpusti, - dobiš odpravnino, 19 m preživiš na zavodu in prejemaš nadomestilo, nato penzija kot v 1 primeru. (za 41.5 let pok. dobe).

Kaj od tega ti najbolj ustreza, se boš sama odločila (pri tretji možnosti tudi delodajalec).

Denarno sta najbolj ugodni 1 in 3 možnost, če delaš z muko in denar ni važen, potem 2 in 3. možnost.
Default avatar
megaboy je napisal/a:
lahko pa se zdila tako, da jo podjetje odpusti, ko napolni 56 let, na zavodu ji pripada 19 mesecev nadomestila, pa še odpravnina od podjetja, potem pa gre lepo v penzijo, ker bo imela pogoje.

poznam par primerov, ko so tako naredili in je bilo vsem kul. firma je lahko zaposlila mlajšega, starček pa je doma ob nadomestilu za brezposelnost čakal na penzijo
Default avatar
Bolje ne bo nikoli je napisal/a:
Nebi rekel.
Če je šla ženska pri 15-tih v službo, bo penzijo prejemala od 57-leta dalje, (moški 58), če bi šla pri 18-tih pa šele od 60-leta dalje - oba za 40 let dela. torej bo do smrti dobila za 3 leta penzij več. (brez računanja otrok) pri čemer ima možnost tista, ki je začela pri 15-tih dosečt več let pok. dobe, kar se pozna pri višji penziji.

Ja res, današnja mladina, marsikdo pri 30-tih nima dneva pokojninske dobe. Ampak saj za penzijo ni treba imet 40 let pokojninske dobe, dovolj je 15 let in starost 65 let (oba pogoja)
Torej imajo še čas, da pridejo do pokojnine pri 65-tih, ampak z malo pokojninske dobe bo tudi penzija mala.
40 let pokojninske dobe je zahtevano samo za tiste, ki bi se upokojili pred 65.tim letom.
Default avatar
se zdila takole je napisal/a:
Ja, to je moja 3. možnost, ki sem jo opisal. Za naš primer je to pri 55in 11 mes na zavod za 19mes z nadomestilom, pri 57,5 pa v penzijo (z 41,5 let pok. dobe)
Default avatar
Nekateri pisete naj lezim doma in cakam na kavcu, ce se mi ne da delat.
Delam ze polnih 36 let. Vsa sem izmucena od dela. Na delu si ne praskam riti osem ur, kot nekateri, ampak delam tezko delo in sem res izmucena. Da delam osem ur sem na analgetikih, saj zaradi dela imam okvarjeno hrbtenico.
Zato sprasujem. Penzija bo itak ena sama revscina. Ce so place nizke penzija ne more biti visoka. Zaradi tistih par everckov naj se mucim in imam preko 40 let dela?
Ce je meja 40 let dela, zakaj potem tako s.ranje?