Starševski čvek

Zakaj ne konkretno povečajo število študentov medicine?

Default avatar
Zakaj že leta in leta nočejo dvigniti števila razpisanih mest za medicinsko fakulteto. To je debata že izpred 20 let. Potem so odprli medicinsko fakulteto v Mb. A očitno to še zdaleč ni dovolj. Govorili so, da nimajo dovolj kapacitet za izvedbo vaj... Ampak nekako bi se moralo dobit denar za dodatne kapacitete. Pri nas je veliko dijakov ki bi radi študirali medicino pa niso sprejeti. Meni je res mimo da se naših dijakov ne sprejme večje število na mf in potem uvažamo tuje, še posebno ker naši mf veljata za zelo dobri.
Default avatar
Si pomislil da smo jih morda pa vsaj za silo dovolj izšolali, ampak oni so zaradi neurejenih razmer pač odšli, vprašajte Zemljariće, Vrhunce in podobne tiče zakaj je v zdravstvu tako kot je, zakaj se kraja nagrajuje, delo pa kaznuje.
Default avatar
To bremzajo tastari zdravniki, saj to je znano. Se izgovarjajo, da jih več ne morejo izučit. Same sebe naredijo za nepogrešljive, da si lahko plače dvigajo v nebo. Če bi bilo zdravnikov dovolj, ne bi mogli tako izsiljevati, ne? Fidesu in Kuštrinu se zahvali. To je mafija, ne sindikat zdravnikov.
Default avatar
Manjša je ponudba, višje so cene storitev.
Default avatar
Jaseda je napisal/a:
Torej je treba pritisnit na veliko večje število študentov medicine. To je očitno edina rešitev.
Default avatar
Lobij. Recimo tud pravna in ostale tehniške fakultete niso lahke, pa imajo veliko več razpisanih mest. Torej to je z namenom. Kje je logika, zdravnikov primanjkuje, a vpisa pa ne povečajo.
Default avatar
Saj jih ne manjka. Z vsega Balkana so tle.
Sploh specializanti.
Pa doktoranti.
Naši diplomanti pa po STA portalu (potovalni portal), z vseh koncev sveta, sprašujejo drug drugega, če je kaj razpisano. Da bi se vrnili. Dobra, ne?
Default avatar
Torej je napisal/a:
Absolutno.
Default avatar
Balkanski študentje je napisal/a:
Našim dijakom, ki se želijo vpisat in nimajo okoli 90 točk, se pa zaloputne vrata pred nosom.
Default avatar
Namesto uvoza tujih zdravnikov je napisal/a:
Zato, ker uvoženi določenim kastam nosijo dodatne prilive. V eni izmed ZD je bosanac že cajta nazaj stal 20K mark. Določene kaste služijo z delovno silo iz slovaške, čeprav vedno manj, ker so si že konkretno opomogli, romunom pa itak nismo interesantni. Še zmeraj je Slovenija zanimiv trg za albance in bosance, da se prebijejo v EU. Ker so določeni bazeni počrpani, se pravi, da nismo več ekonomsko zanimivi, se sedaj že dve leti govori o odprtju delovnega trga za ukrajince. Pri tem, da imamo 100000+ brezposelnih lastnih ljudi (če k uradni statistiki prištejemo tiste, ki so se zaradi neživljenjskih zahtev sami dali izbrisat, pa bi vseeno delali človeku spodobno delo). Iz prve roke vem, da je od sodelavke mož bil pripravljen delat v vsaki gradbeni firmi, na vsakem delovnem mestu, pa so jemali samo tujo delovno silo! Ne ker domačih ne bi bilo, ampak ker nihče ne govori o mastnih provizijah za slovenska delovna mesta!
Default avatar
Balkanski študentje je napisal/a:
Ti balkanski študentje, niso le na medicini, počrpajo vse štipendije, tudi za doktorske št7dije, se izšolajo, čakajo na slovensko državljanstvo, ko ga bodo dobili, pa naprej na zahod.
To povedo sami.
Slovenija je na svetovnem seznamu zastonjskega študija za tujce, posdiplomskega in tudi hitro, lahko pridobitev državljanstva članice EU.

Mi doktorjev fizike in biologije itd. iz Afrike ne potrebujemo, ker jih sami izšolamo.
Verjetno smo še vedno neuvrščeni.
Default avatar
Domači dijaki je napisal/a:
Naša tamala je zato vpisala farmacijo. Ti otroci so se leta zapored s farmacije želeli prepisati na medicino.
Je diplomirala, službe ne dobi. Ni nobenega Jankovića.
S študenti z juga sem pa sama govorila, je iz prve roke. Tudi to, da bodo takoj šli dalje, ko dobijo pasuš EU.
Lahko si mislimo, da bodo tako storili vsi, ki jih sedaj jemljejo.
Slovaki pa normalno ne bodo delali pri nas, če gredo lahko naravnost v Švico, Nl, Be, Lu itd., takoj, ko končajo specializacijo.

Hehehe, res smo zabiti, da telih vlad ne zmečemo v lblanco.
Crkavamo pa brez ali z. Plačati pa moramo mus!
Default avatar
prw je napisal/a:

Točno tako. S pomanjkanjem kadra lahko zganjajo monopol in izsiljujejo.

In potem nek mafijozo zjutraj v bolnici naredi vizito, gre predavat na MF, nato malo poreže v operacijski in vmes izgine v privat ambulanto. Vse v osmih urah. Na koncu meseca pa prikaže še 150 nadur. Videno pri sorodniku. Ni mu hudo :-)))
Ima pa vsake par let novo jadrnico.
Default avatar
tako to je je napisal/a:
Točno tako je to!
Valjda si ne želijo, da jim hodijo v zelje.
Default avatar
No, pa še to.

Kavboji po bolnicah so si ŽE izborili povišanje in tudi blagoslov obračunavanja njihovih "nadur in dodatkov". Ti so torej preskrbljeni.
Je pa problem, da imajo zdravniki družinske medicine in pediatri po ZD precej "nizke plače", torej za svoje realno oddelano 6-urno dnevno prisotnost ne presežejo 2 jurja plače. Ojej. No, zdaj bomo dodali še njim.
Da bodo še hitreje pisali napotnice za specialiste za obdobje enega leta in več, namesto, da bi se poglobili v težave pacientov in sami uspeli kaj definirati.

Jeba je biti dohtar, ni kaj , hehe.
Default avatar
Zakaj pa se števila vpisa na mf v javnosti nič ne problematizira??? To je očitno srž problema. Govori se samo o plačah in o potrebi o uvozu zdravnikov. Nič pa o tem da se več domačim mladim omogoči študij medicine.
Default avatar
Namesto uvoza tujih zdravnikov je napisal/a:
A sploh zaposlijo vse diplomante? Če se zdravnik, pediater upokoji, novega ne zaposlijo, čeprav bi ga lahko, ampak se morajo bolniki porazdeliti med ostale.
Default avatar
Torej je napisal/a:
In ti bi pristala na to, da se na MF vpiše nekdo, ki komaj leze skozi gimnazijo? Mu boš omogočila inštruktorja tudi v ordinaciji?

Pa upoštevaj še to, da vsako leto razpišejo kar nekaj več specializacij družinske medicine, kot pa se jih za to odloči. Skratka, tudi če bi jih razpisali še 3x toliko, se jih ne bi odločilo več, že zdaj vsega ne zapolnijo.
Default avatar
Ja seveda toliko enih slabih zdravnikov samo zato, ker taki kot ti mislijo, da zato ker je piflar bo pa dober zdravnik. Pa ni to vse ane?
Default avatar
sveta preproščina je napisal/a:
Eno je komaj leziti skozi gimnazijo, drugo pa je da mora biti super odličnjak na slovenskih gimnazijah.