Bolezni prebavil (gastroenterologija)

Odgovarjajo: Asist. Željko Perdija, dr. med., spec. interne medicine

Moteče prebavne težave

Default avatar
Pozdravljeni,

stara sem 25 let. Že nekaj časa (3 mesece) opažam, da imam zelo pogosto prebavne težave v smislu trebušnih krčev, izmenjevanje drisk in zaprtosti ... in nikakor ne moram najti vzroka zanje. Najhuje je, ko čutim napihnjenost po obroku in črvičenje - večkrat me sili na blato. Sprva sem mislila, da sem mogoče intolerantna ali alergična na gluten ali kakšno drugo hrano, zdaj pa ugotavljam da imam prebavne težave skoraj po vsakem obroku. Po navodilu zdravnice sem poskušala postopno izločiti glavne alergene (pšenica, arašidi, soja, mehkužci,..). To sem naredila zato, ker je bila mnenja da, ker sem alergična na mleko, kakav, jabolka, agrume in papriko, da bi lahko posledično postala alergična tudi na drugo hrano. Kljub izločevanju alergenov, so prebavne težave še vedno prisotne.
Zanima me kaj bi to lahko bilo? Kako si lahko pomagam?

Lp.

p.s. : povdariti moram tudi to, da sem bila zadnje mesece precej pod stresom zaradi diplomske naloge in aktivnega iskanja službe. Večkrat sem posumila tudi na stres, ampak se mi nekako zdi čudno, da bi lahko povzročal takšne težave.
Default avatar
Tisa80 je napisal/a:
Spoštovana,

Podzavest lahko veliko vpliva na prebavo, saj prebav ni pod kontrolo naše volje. Težave, ki jih navajate so res lahko posledica psihične preobremenitve. Vsekakor je potrebno upoštevati še možne organske vzroke. Naštete težave so zelo nespecifične in so lahko posledica različnih stanj.
Koristno bi bilo posvetovati se z prehranskim svetovalcem, priporočam uporabo probiotikov v kombinaciji z Butifarjem. Obojno dobite v lekarni
(lahko gre za ti. "sindrom iritabilnega kolona").
Če bojo težave vztrajale je potrebna endoskopska in druga ustrezna diagnostika.

Lp
asist. Željko Perdija dr. med., spec. internist, pulmolog in gastroenterolog
Strokovni direktor CiiM plus Maribor
Center za interno in interventno medicino
https://www.krcnezile-ciim.si
https://ultrazvok-ciim.si
https://preventiva-ciim.si

Moderatorji

Asist. Željko Perdija , dr. med., spec. interne medicine
Željko Perdija