Med.Over.Net

Fizioterapija in masaže

Zvin gležnja - rekonstrukcija ATFL in CFL

Default avatar

Obupana_93

Pozdravljeni,

pred več kot dvema letoma sem si na treningu poškodovala gleženj. Dan po poškodbi je sledil pregled na urgenci, kjer so ugotovili, da naj bi šlo za običajen zvin gležnja (predlagali so samo hlajenje bolečega predela). Ker so se bolečine v naslednjih mesecih kljub 16-imi fizioterapijami in rednemu izvajanju predlaganih vaj stopnjevale, sem po nekaj samoplačniških preiskavah končno prišla do pravilne diagnoze - avulzijskega zloma LTFA.

Ker je bil gleženj izrazito nestabilen, kostni fragment pa je povzročal zatikanje in bolečine, je 1,5 leta po poškodbi sledila operacija - rekonstrukcija ATFL in CFL. Trenutno je 6 mesecev od operacije (gleženj je stabilen in zatikanja ni več). Težave mi povzroča pekoča bolečina v predelu peronealnih tetiv, ki se čez čas razširi v peto, na notranjo stran gležnja - ob Ahilovo tetivo in v srednji del podplata. Opisano bolečino sem prvič občutila približno 3 mesece po poškodbi in je še vedno prisotna (tudi sedaj po operaciji). Pred operacijo sem zaradi hudih bolečin hodila na samoplačniške terapije (fizioterapija, manualna terapija, kineziolog), vendar smo težave za kratek čas zgolj omilili, nismo pa jih uspeli odpravit. Najbolj mi je pred operacijo pomagalo lepljenje kinezioloških trakov, kar pa seveda ni trajna rešitev.

Po operaciji sem bila 14 dni na zdraviliškem zdravljenju, sledilo je še 8 dodatnih fizioterapij v zdravilišču, vendar so zgoraj opisane bolečine še vedno prisotne tako v mirovanju, kot tudi pri obremenjevanju - kjer se samo še povečajo in gleženj na otip postane vroč. Pred kratkim sem bila na MR preiskavi, vendar ni vidnih nobenih posebnosti. Poleg navedenega, imam še vedno zelo omejeno dorzifleksijo stopala, ki gre do 10°.

Vljudno vas prosim za vaše mnenje, kaj od terapij bi lahko pomagalo oz. izboljšalo stanje, saj me vse skupaj že psihično uničuje. Stara sem 25 let, pred poškodbo aktivna športnica, po poškodbi pa zaradi bolečin ne zmorem niti polurnega sprehoda ali lahkega kolesarjenja.

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljena!

Nekaj je sigurno narobe, da zadeva še vedno oteka in postane topla... se pravi da se ob obremenitvi nekaj nadraži. In tukaj imava dve možnosti - lahko odlomljen odrastek draži tkivo, ki se vname in oteče ali pa je sklep nestabilen in se razdraži. To sta dve opciji takole na pamet samo iz opisanega...
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66