Slabo počutje po kruhu
Občutljivost na gluten?
Čedalje več je tega. Tudi jaz sem črtala 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} bele moke, sladkorja, zadnje leto pa še mlečnih izdelkov in se počutim veliko bolje. Se kdaj prekršim, ampak to vedno potem čutim – kar me ne ustavi, da se naslednjič ne bi spet ;)))
Dejansko je na gluten občutljivih pol promila populacije, iz jedilnika ga pa črta že 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zahodnjakov.
Pač ena modna muha, občutek nadzorovanja življenja in sploh vsega na osnovi placebo efekta.
Bi pa vseeno bilo lepo, da bi bil stari “kisli” kruh lažje kupiti.
Dejansko je na gluten občutljivih pol promila populacije, iz jedilnika ga pa črta že 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zahodnjakov.
Pač ena modna muha, občutek nadzorovanja življenja in sploh vsega na osnovi placebo efekta.
Bi pa vseeno bilo lepo, da bi bil stari “kisli” kruh lažje kupiti.
[/quote]
Potem je pa nekaj drugega, ne gluten. Dejstvo ostaja, da fajn čutim, če pojem bel kruh. Tudi pico, pecivo.
Še najbolj pa čutim mlečne izdelke, po teh mi je pa direkt slabo.
Potem je pa nekaj drugega, ne gluten. Dejstvo ostaja, da fajn čutim, če pojem bel kruh. Tudi pico, pecivo.
Še najbolj pa čutim mlečne izdelke, po teh mi je pa direkt slabo.
[/quote]
Sodobna industrijsko predelana hrana, tudi kruh, ni več tisto, kar bi moralo biti.
Morda je smiselno si omisliti kruhopek, kjer lahko nadzirate kaj dodajate kruhu.. dobiti moko pri zanesljivem kmetu, mlinarju in potem se lahko brez težav je.
Tako je počel prijatelj, ki je nekaj let trpel za eno imed sorodnih oblik Kronove bolezni.
Sodobna industrijsko predelana hrana, tudi kruh, ni več tisto, kar bi moralo biti.
Morda je smiselno si omisliti kruhopek, kjer lahko nadzirate kaj dodajate kruhu.. dobiti moko pri zanesljivem kmetu, mlinarju in potem se lahko brez težav je.
Tako je počel prijatelj, ki je nekaj let trpel za eno imed sorodnih oblik Kronove bolezni.
[/quote]
To že delam, ker drugi doma pa jedo kruh, Ampak se mi zdi da je vedno več hrane iz štacun take, da je samo še pogojno užitna. Sem kupila korenje, ker mi je lanskega zmanjkalo, pa je V DVEH DNEH zgnil popolnoma, cele pol škatle, ki je nisem porabila. Pa sem ga hranila enako, kot svojega. Enako je s sadjem, dva dni in je fuč Kaj je pa v predelanem mesu (salame, paštete, hrenovke, klobase) si pa niti ne upam več misliti.
Samooskrba, kdor je pameten, vsaj kolikor gre.
Potem je pa nekaj drugega, ne gluten. Dejstvo ostaja, da fajn čutim, če pojem bel kruh. Tudi pico, pecivo.
Še najbolj pa čutim mlečne izdelke, po teh mi je pa direkt slabo.
[/quote]
Same here. Čeprav še preizkušam, katera kombinacija točno. Mislim, da ni kriv samo kruh. Rahla do zmerna napihnjenost in neprijeten občutek v zelodcu.
Vse moke nadomestiti z ajdovo, koruzno, riževo, ovseno, proseno.
Ter kašami.
Iz nj8h se dela vse, od kruha, do peciv, žgancev, palačink.
Kvas, tudi napihuje, pa s sodo bikarbono.
Lahko je krivo tudi mleko, kave itd.
Sicer je zelo hud odtegnitveni sindrom, vendar mine kar hitro.
Možno je tudi premalo kisline, kar ta način prehranjevanja tudi izboljša.
Drugo, pregled ščitnice, vnetje obščitnice ali hašimoto.
Je prisotno tudi zaprtje?
Pri nas kupujemo raznorazen kruh, ajdov, ržen, samo da ni čisti bel. Nobenih težav.
Vsake toliko pa se nam zlušta belega, ker je tako fino hrustljav, puhast. Najbolje, da si pred tem kar pripravim posteljo, saj je to kot uspavalno sredstvo in tudi čuden občutek je v želodcu. Ampak dober pa je, to ne rečem.
Dvomim pa, da ima gluten kaj s tem, saj je v mnogih izdelkih, ki pa nam ne povzročajo nobenih stranskih učinkov.
Tisti, ki kupujete brezglutenske izdelke, poslušajte tole
https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/zakaj-nam-gluten-danes-povzroca-toliko-tezav/466315
jaz sem dve leti nazaj ugotovila, da me bela moka napihuje kot balon. pa karkoli iz nje jem, je lahko tudi samo kot dodatek rženemu kruhu, se napihnem kot balon. plus to, da me potme začnejo sklepi na prstih rok noro bolet , kar pomeni, da se mi prižge alarm artritisa. še dobro, da sem to sploh ugotovila.
sicer ne mislim, da sem občutlkjiva na gluten, ker koruzni zdrob mi je ok, ržena moka sama po sebi tudi, pirina mi ne paše. nekaj je v tej beli moki. iz svojega jedilnika sem vrgla VSE kar vsebuje belo moko, plus mlečne izdelke (razne sira, ki pa ga jem občasno), plus bel sladkor. če se držim te “diete” ne shujšam, nisem pa napihnjena, zabuhla, ne bolijo me sklepi, skratka lahko normalno funkcioniram.