Starševski čvek

Vedno mamice prednost pri dopustu?

Default avatar
Imam sodelavko, ki jo moram nadomeščati, kadar je ni, kar je pa zelo pogosto. Ona mene nikoli ne nadomešča, ker ne zna opraviti mojega dela.
Težava nastane glede dopustov. Ona hoče imet dopust vedno v času šolskih počitnic (ima dva otroka v vrtcu), med božično-novoletnimi, takrat za prvega novembra, zimske počitnice... ok, ni problema, sem za božično-novoletne praznike v službi. Ko so zimske počitnice, itak ni problema, naj bo doma. Tudi poleti, ko si ona izbere termin kdaj bo ona doma, ni problema, naj ima prednost.
Ampak zdaj pa so na vidiku prvomajski prazniki in spet hoče biti ona doma, jaz pa tudi želim imet dopust. Tako, da bo cel cirkus, ampak popustiti nočem.
A imate vedno tako, da se morate tisti brez otrok vedno prilagoditi mamicam in da imajo one vedno prednost pri dopustu?
Meni to pač ni normalno. Tudi meni kdaj paše kombinirat praznike z dopustom.
Default avatar
motime je napisal/a:
Vedno ne. Mora že biti toliko fer, da se izmenjujete za praznike, otroci gor ali dol.
Za počitnice pa ja, takrat je tudi okno izbire za vse veliko večje.
Default avatar
V firmi ne sme biti razlik med delavci ker to ne pelje nikamor. Ti si lani delala za maja ,letos naj dela ona- a je posteno.? Je. Tud ce ti nimas otrok ne pomen da nimas zivljenja in zelje po dopustu na morju recimo ali pa kje drugje. Pri meni ta igra sem mati in vsi se mi bojo prilagajal ne bi sla skozi..ampak kar je prav mora bit prav in sicer dopust mora biti pravicno razdeljen in ne, da samo en hodi ko on hoce, drugi se pa morajo temu odpovedat. Ce se ne morta zment pejd k ditlrektorju in mu argumentirano povej kaj je na stvari in naj on resuje, zato pa je direktor. S sodelavko se pa ne prepiraj
Default avatar
Lepo ji povej, kar si napisala nam. Mislim, da si zelo korektna do nje, ona se tega niti ne zaveda, zato z besedo in argumenti na plan.
Default avatar
jupi & cockta... spet bomo kokodakal, kikirikal ... ☺
Default avatar
motime je napisal/a:
Ti dam prav, ne se pustit, tud ti imaš pravico kombinirat praznike z dopustom. Zakaj bi se ti morala zmer prilagajat njej? Bi šla tud do vodje in povedala, pa naj on red nardi.
Default avatar
Me , ko smo se imele soloobvezne otroke smo se izmenjavale okoli počitnic.
Ena jesenske počitnice bila na dopustu, druga božične.....same smo se zmenile.
Saj smo odrasli no.
Če pa ima vrtcevske otroke je pa itak vseeno.
Ja tako je to, ko ponudis prst pa želijo celo roko.
Default avatar
Jaz ji prepustim vse božično-novoletne praznike, da je cel teden doma. Vsa leta. Isto velja za zimske počitnice, jesenske počitnice, poletne počitnice. In to vsa leta, kar ima otroke. Čeprav, kolikor vem, v vrtcu nimajo šolskih počitnic.
Ampak prvomajske bodo pa moje. Pa ji to ni jasno, je rekla, da bo ona tudi doma, ker pač ima otroke. Ne vem kako se bo izšlo, popustila ne bom.
Default avatar
Molimo za uboge na duhu MONa TM je napisal/a:

Nehaj pametovati.Nimaš besede.To je ženska tema .Moški ste bolj in bolj v manjšini.

Sodeluješ lahko edinole, če se obriješ in obuješ nogavice in kiklo.Pa še potem nam ne boš enakopraven.
Default avatar
Pri nas je imela prednost v času šolskih počitnic tista oseba, ki je imela takrat v šoli otroka. Če je otrok v vrtcu, nima veze s šolskimi počitnicami;)
Smo pa sami starši v firmi in dobro sodelujemo, tako da se ni bilo nikoli težko dogovarjat. Se je tudi že zgodilo, da je sam delavec opozoril, da je njegova vrsta, da krije ostale, ker smo ostali pozabili:)

Kakšen sistem imate: ali se najprej sami dogovorite in potem date šefu ali vsak sam pošlje datum (ti slučajno veš za željo od sodelavke) in potem on odloči? Če prvo, potem prijazno govori s sodelavko, ji povej svoje želje in ji tudi naštej kdaj vse si jo krila.
Če drugo pa: pošlješ šefu svoje želje (pisno), če ti jih ne odobri, mu pisno napiši kdaj vse si krila sodelavko in pričakuješ, da se tokrat upošteva tvoja želja.
Default avatar
Obstaja ena zadeva, ki se ji reče enakomernost. Če se vidve ne moreta zmeniti, lepo poveš šefu, da je bila ona doma za lanske prvomajske, pa novembrske, pa božične, pa zimske, pa nisi nič komplicirala. Se morajo pa ti prazniki nekako lepo enakomerno porazdeliti, npr. eno leto nekdo, drugo leto drug, ali pa morda celo pride, da eno leto en vse, drugo leto pač drugi vse, čisto odvisno, kakšna je situacija in plani. Odrasli ljudje se praviloma lahko zmenimo, te pa razumem, da si jemlje pravico do dopusta kadarkoli, ko so njeni otroci doma. kako pa njen mož, je tudi on takrat doma, gredo kam? Če ne, zakaj pa jih on ne varuje, če je problem varstvo?

Pač enakomerno mora biti porazdeljeno. Mislim pa, da ZDR-1 govori o pravici do vsaj tedenskega dopusta v času šolksih počitnic (katerihkoli, ne vseh!) samo za šoloobvezne otroke... Vrtci namreč delajo med prazniki.
Default avatar
menemoti je napisal/a:

V vrtcu se ravnamo po šolskem koledarju.Imamo prav tako šolske počitnice.Takrat je pri nas precej manj otrok in skupine so združene, vzgojiteljice pa si lahko vzamejo dopust.Dan, dva ali več.Če ga imajo, seveda...
Default avatar
Saj konec koncev je v isti ekipi lahko tudi več mamic.
Nič ni avtomatsko.
Default avatar
motime je napisal/a:
Lepo ji povej, da bi sedaj ti koristila dopust, ker se ti zdi fer, ona pa lahko gre teden dni kasneje, ker itak ima otroke v vrtcu in tudi če so v šoli, jim pripada teden dni, da si ga vzamejo kadar želijo. Če je več kot teden dni dopusta, pa se vodstvu šole pošlje prošnjo, ki jo obravnavajo in potem se vidi ali ti odobrijo.
V kolikor z njo ne dobiš skupnega jezika bi se sama pogovorila z nadrejenim in izpostavila težavo, da ne prihaja do nepotrebnih konfliktov.
Default avatar
Replika je napisal/a:
Delam s samimi moškimi. Še nikoli ni bil problem z dopusti. Pokrivava se z enim sodelavcem, s katerim ne moreva biti istočasno na dopustu. En bo doma pon torek, drug petek.
Naslednje praznike menjava.

V prejšni službi bi to izgledalo tako. Sodelavka z otroci bi hotela biti doma v pon tor in petek.
Dogovor bi bil, da je lahko v pon in torek, v petek bom jaz.
V petek bi imela ona bolniško, mene pa bi klicali, naj pridem delat.
Zato sem dala odpoved - no pa še zaradi par drugih neumnosti.
Šef je vedno rekel - zmenite se same.
Kolikor vem je dobila eno podobno cvetko kot je sama in so še naprej ravsi okoli dopustov.
Default avatar
vrtec je hiša je napisal/a:
ampak za razliko od šole vrtca ne zaprejo, saj morajo varstvo nuditi vsem otrokom. so plačani za to.

sicer pa, če ima sodelavka šele vrtčevske otroke, to pomeni, da je tak režim kvečjemu par let...
Default avatar
Aja, prilagodim se tudi vsem dopustom njenega moža, ker ima poleg otrok izgovor še dopust svojega moža. In češ, da ima njen može dopust čez vse praznike in da zato želi biti ona doma.
Tako, da zgleda, da si moram tudi jaz namisliti ljubimca in bom samo rekla, da ima on dopust in ga moram tudi jaz imet :).
Default avatar
delam s samimi moškimi je napisal/a:
To je stvar vodstva, ZATO so šefi in ZATO so več plačani, da urejajo takele probleme.
Pri nas smo že imeli koga s prevelikim grebenom, pa smo mu ga malo pristrigli in je takoj za vse boljše - z njim vred.
Default avatar
motime je napisal/a:
Nekam veliko dopusta imate v vašem podjetju.
Default avatar
Polna luna je napisal/a:
32 dni imam jaz, ona ima več, ker ima otroke.