Starševski čvek

Pravniki prosim pomoć-dražba nepremičnine

Default avatar

Slovenija

Pozdravljeni!

Nepremičnina ima dva lastnika. Zaradi dolga do davčnega urada je bila izdana odredba o prodaji polovice nepremičnine, ki je v lasti dolžnika. Nepremičnina ni etažno razdeljena in ni jasno kateri del nepremičnine je čigav. Nepremičnina stoji na eni parcelni številki in je v ZK navedeno, da je vsak lastnik 1/2. Zanima me ali lastnik druge polovice lahko na kakršen koli način ustavi dražbo, ker nepremičnina nima razdeljenih števcev in ni jasno katera polovica se dejansko prodaja. Na celotni nepremičnini je sicer tudi hipoteka.

Hvala in lp!
Sl.
Default avatar

Ugovor

Jaz bi naredila ugovor.
Hkrati pa - ne verjemem, da bo taksna nepremicnina na drazbi sploh nasla kupca.
Razen, ce se ne pojavis sam na drzabi in ti bodo namerno dolerji dvigovali ceno, da jim bos colnu kej dnarja.
Default avatar

Ne gre

Ne moreš ustavit razen če upniku poplačaš dolgove. Seveda se ve kaj je od koga- vsi deli nepremičnine so v lasti vseh lastnikov. Tisti ki kupi tako nepremičnino se lahko vseli sam ali vseli najemnike. Se bosta že dogovorila za pravično delitev sob.
Default avatar

ja lahko

Ja, lahko, če mu niso uradno dali možnosti, da izkoristi svojo predkupno pravico.

Drugače pa ne.

Popolnoma drugo vprašanje pa je, kako si ti predstavljaš, da bi zadeva lahko funkcionirala, če v naravi ni popolnoma nič razdeljeno? Ker če se drugi lastnik ne bo strinjal z na primer dvema števcema, ga ti lahko samo tožiš in to traja leta. In tako za čisto vsako stvar, od tega, kaj v hiši je do polovice tvoje. In kje je tvoja polovica dvorišča, da boš lahko parkiral? Jaz bi recimo kot solastnica rekla, da se dvorišče deli tako: dva dolžniška metra sta moja, dva tvoja, dva moja, dva tvoja ... Če ti ni všeč, me pa toži.
Če nisi ornk pregnan, pusti pri miru.
Default avatar

Harambaša

Solastnik nepremičnine ima pri njeni prodaji predkupno pravico, kar velja tudi za prodajo na dražbi. Torej lahko kupi po ceni, ki je bila najvišja ponujena na dražbi. Nima pa možnosti ustaviti dražbe zaradi lastninskega stanja nepremičnine, sa bi sicer lahko dolžniki tako z lahkoto izigravali upnike. Solastnina pravno pomeni lastništvo idealnega dela na celotni nepremičnini in za promet z nepremičnino ni ovira, če v naravi ni razdeljena. Delitev se lahko doseže tudi sodno, v skrajnem primeru (če v naravi ni možno) s prodajo stvari v solastnini in delitvijo kupnine.
Default avatar

ja lahko

Harambaša je napisal/a:
Pri čemer je treba dodati, da se to lahko vleče tudi 10 let. In da se nepremičnina v skrajnem primeru proda na dražbi, pod tržno ceno ...

Skratka, če hočeš to imeti za rešitev stanovanjskega vprašanja, to ni rešitev. Če pa v tem vidiš poslovno priložnost in si z vsemi žavbami namazan ter imaš čas čakati, potem pa OK.
Default avatar

Omg

Predkupna pravica je sestavni del naroka, lepo vas prosim. Solastnike se po dražbi vedno pozove k nakupu.
Default avatar

sodelavec je odkupil

Sodelavec je bil v taki godlji zaradi dolgov mame. Zakreditiral se je do grla in še čez, si sposojal, da je poleg svojega kredita za obnovo odkupil še del hiše, ki je bil v postopku. Samo kolikor vem, pri njemu ni prišlo do dražbe, nihče ni dvigoval cene. Hišo je potem moral prodati, da je poplačal dolgove, mama je v najemnem stanovanju, on je pa kupil manjše stanovanje v bloku. Pa je bila lepa, velika in nedavno adaptirana bajta, vendar je postala zaradi mamine nespametnosti prevelik zalogaj. Ravno iz tega razloga preskočim vsak oglas, kjer se prodaja stanovanje v bajti, ker itak skoraj noben nima pravno veljavnih dokumentov za nadgradnje, delitve, prizidke, mansarde in podobna jajca. Zanimivo samo, da bi radi prodajali pa kar za ceno blokovskega stanovanja. Ja pa jade. Naivec, kdor kupi. Etažno rešena lastnina izpred nekaj let upam, da vam je jasno, da naše vrle birokratske evidence niso vedele kaj dela leva in kaj desna roka. Ločevali so etažno lastnino tudi tam, kjer so področja enostanovanjskih pozidav. S temi papirji o etažni lastnini si lahko samo zadnjo obrišeš, ker gre za črnogradnjo. Zato se sedaj toliko tega na silo prodaja, če bo kdo še nabasal na kakšnega gimpeca. Šele z lanskim junijem ti tega ne vpišejo v ZK, prej pa je to vse šlo skozi.
Default avatar

pobrkljot

Omg je napisal/a:
Ti si vse skupaj nekaj pobrkala.
Predkupni upravičenec mora biti obveščen o dražbi. In po njej lahko izjavi, da uveljavlja to pravico. Torej, pozove se ga pred dražbo, ne po njej, on se pa izjasni po njej.
Ampak če ni pravilno vabljen oziroma obveščen, lahko dražbo izpodbija. Tudi če ne kupi solastnine.
Default avatar

Samo nekaj

Pravis, da je Celotna hisa pod hipoteko. Torej se bo slej ko prej prodala celotna hisa. Razen ce zdaj sodisce opravlja drazbo deugega upnika in ne tistega, ki ima hiso pod hipoteko.

Pojdi do enega odvetnika, ki se ukvarja s tem, na MoNu brez vseh dejstev pac ne mores dobiti relevantnega odgovora.
Default avatar

kako si pa to zračunala

Samo nekaj je napisal/a:
Na dražbi se kupi neobremenjena nepremičnina, v tem primeru neobremenjena polovica nepremičnine. Ni rečeno, da bo šla cela hiša oziroma tudi druga polovica na dražbo, ker lahko da se kredit redno odplačuje in ni dolga iz tega naslova. Niti ni avtor opisal, kako je s plombo (lahko gre za eno posojilo, lahko za dve).
Default avatar

Samo nekaj

^Jaz nisem nič računala, samo prebrala sem, da je na celi hiši še hipoteka. Avtori-ica ni dala dovolj podatkov, pa tudi če bi, tukaj nismo ravno strokovnjaki ali sposobni odgovoriti na vse njene dileme, sploh s pomanjkanjem poznavanja stanja.

Avtorici pa odgovarjam še to - če ne gre za ločitev v naravi in gre za solastnino, to dejansko pomeni, da je vsak solastnik 1/2 VSAKEGA dela hiše in parcele. Če ni razdeljeno v naravi, pomeni da lahko vsak uporablja vse dele hiše in parcele.

Realno pa je, da za takšno hišo ne bo ravno interesa, razen če bi kdo imel željo potem drugi del odkupiti od vas (kar bi bilo možno, da bi vas prej kontaktiral), ker je preveč problemov s tem. Kako boš spravil ven človeka, ki živi v "svoji" polovici, torej polovici vsakega prostora? Lahko ti zgolj naselijo not kakšne bedake, pa tudi tukaj niso neomejeni pri svojih idejah.

Je torej kakšna možnost, da se dolg davčni nekako odplača? Ali da vi prodate celo hišo in odplačate, kolikor je možno, morda celo greste v osebni stečaj, če je situacija takšna? Pač za premisliti je, kakšne vse so možnosti glede na trenutno situacijo, ki je mi ne poznamo.
Default avatar

pri nas je bilo pa takole

midva sva bila lastnika 2/3 hiše, drugi lastniki 1/3. Imeli so hipoteko na njihovo tretjino (čeprav ne vem kako je bilo to možno, saj je kredit znašal več, kot vrednost 1/3) in ker niso plačevali kredita je šla na dražbo 1/3 hiše. Tudi mi nismo imeli urejeno etažno lastnino. Kar nama je kasneje prav prišlo. Na dražbo ni prišel nihče, midva sva imela predkupno pravico in sva odkupila še ostalo 1/3 hiše. Srečo sva imela, saj se je na dražbi prodajalo za smešno ceno (dražba je bila že drugič ali tretjič, kar je pomenilo polovico cene od prve dražbe).
Nisva vedela kaj drugega storiti, prodajala se 1/3 in lahko bi verjetno prišlo do marsičesa, celo do prodaje najine tretjine. Verjetno bi potem morali dokazovati s kupoprodajnimi pogodbami, kjer je vse napisano.
Pri nama je bil srečen konec, saj sva že v štartu nakupa vedela v kaj se spuščava in lahko se ne bi končalo kot se je.
no na koncu, ko sem že vse napisala pa še enkrat preberem naslov Pravniki pomoč prosim.... Upam, da se najde vsaj kakšen pravniki in ne bomo pametovali vsi ostali :)
Vse dobro!
Default avatar

Ni važno

pri nas je bilo pa takole je napisal/a:
Kako je s predkupno pravico? A se za koriščenje le te prav tako plača varščina? Ali to ni potrebno in se po koncu dražbe oglasiš, da bi izkoristil predkupno pravico?
Default avatar

Polna luna

Ni važno je napisal/a:
Načeloma so pravila zapisana v razglasnih pogojih.
Za različne dražbe namreč veljajo različna pravila glede tega, ali mora predkupno upravičenec vplačati varščino za uveljavljanje pravice ali ne.

https://www.google.com/search?client=ms ... jsHII0uXAQ
Default avatar

Gwh

Ni važno je napisal/a:
Brez plačila varščine si lahko s predkupno pravico brišeš rit. V primeru draženja, te kot predkupnega upravičenca sprašujejo samo to, ali izenačiš najvišjo ponudbo ali ne, da lahko za isto ceno kot nekdo tretji kupiš ti, zaradi predkupne pravice, pogoj pa je plačana varščina.

Varščine ne plača samo predlagatelj izvršbe in eventualen zastavni upnik, ki ima vpisano hipoteko na nepremičnini.