Starševski čvek

Bolniška odsotnost ko delam pri nekomu z sp.

Default avatar
Pozdravljeni. Situacija je sledeča, zaposlen sem za dolocen cas pri samostojnem podjetniku. Sedaj pa sem trenutno na bolniski. Kot pravi, mi bolniske ni dolzen izplacati(res je d v pogodbi o bolniski ni napisano nič), ampak mi plača samo ure ko sem dejansko na delovnem mestu. Od mene zahteva bolniski list ki mu ga bom seveda oddal, v nasprotnem primeru mi grozi s tozbo. Zanima me
- ali ima on od tega kaksno korist, oz mu kdo karkoli izplaca kaksno nadomestilo al karkoli za mojo odsotnost z dela?
-ali lahko stori to da bolniske ne izplaca?
Hvala za pomoc in lep pozdrav
Default avatar
Bolniško ti delodajalec seveda mora izplačati.
Ti pa mu moraš dostaviti bolniški list.

Višina bolniške je odvisna od vzroka za odsotnost.
Do 30 dni odsotnosti je plačnik bolniške tvoj delodajalec, se pravi s.p.
Šele, ko si na bolniški več kot 30 dni, lahko delodajalec večji del stroškov tvoje plače lahko zahteva nazaj od Zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Nekaj več informacij dobiš tule: https://data.si/blog/2016/04/19/odsotnost-z-dela/
Default avatar
Hvala za odgovor. Vecino sem si prebral na spletu ze prej kot sem zastavil vprasanje. Ampak o nekaterih stvareh nic ne pise.
Sepravi dobim nadomestilo od njega tudi v primeru da o bolniski v pogodbi nic ne piše? Lep pozdrav
Default avatar
Če imaš sklenjeno pogodbo o delu, ti pripada bolniško nadomestilo.
Pošlješ bolniški list in to je to.
Default avatar
Seveda bolniško moraš dobiti. Je pa vprašanje, če ti bo podaljšal pogodbo.

Je pa drug problem z s.p.-ji. Ponavadi imajo malo zaposlenih, tako da jim vsaka bolniška odsotnost pomeni problem, ker enostavno nimajo nadomestila za tistega, ki je na bolniški.
Moj bivši delodajalec je vedno rekel novozaposlenim: "Pri meni bolniških ni." Prva, ki je šla na bolniško, je bila njegova tamlada. Imela je plačano bolniško. Če je zbolel kdo od delavcev, je ostal doma, ni pa koristil bolniške, ampak ure v dobro ali dopust. To seveda ni prav.
Default avatar
Lissa+ je napisal/a:
prijavt inšpekciji
Default avatar
Ni potrebe, da je o bolniski karkoli napisano v pogodbi, Zakon o delovnih razmerjih je itak nad pogodbo in delodajalec mora upostevati zakon.
Default avatar
Lissa+ je napisal/a:
Ne piši neumnosti, sicer napiši ime in priimek tega lastnika s.p.ja in naziv sp-ja.
kakšne si izmišljujete eni no, ne more delodajalec, ne glede na število zaposlenih, se odločiti,da ni bolniških, kakor tudi ne, da se nadure brišejo.
pišete take laži tukaj gor - da je samo vprašanje ali to piše eni bedak, ki si izmišljuje teme,in je seveda tudi podjetnik, ki seveda nima pojma o poslovanju, spoštovanju zakonov, je pa mahnjen na denar in tako išče možnosti in podatke,da vidi kako bi koga lahko okoli prinesel. Ali pa vas je več bedakov, ki izživljate svojo potrebo po laganju na forumu.
zaradi bolniške ne more delodajalec ti dati odpovedi.
Default avatar
odvisno od pogodbe
če imaš pogodbo o zaposlitvi, ti bolniška pripada
če imaš podjemno pogodbo, ti ne
Default avatar
pogodba o zaposl je napisal/a:
Točno tako. Avtor imaš podjemno pogodbo? Potem ima prav s.p.. Če imaš pogodbo o zaposlitvi, ti mora izplačati bolniško. Samo zakaj potrebuje bolniški list, če ti ne misli plačati?
Default avatar
Lovilecsvetlobe je napisal/a:
Primitivc. Najlažje je nekoga potunkat. Naj najprej razčisti.
Default avatar
Se mi zdi, da je problem v tem, da delodajalec sumi, da je tale bolniška za lase privlečena.....
Default avatar
Pogodbo imam za dolocen cas do konca maja. Ni podjemna. Navadna pogodba o zaposlitvi.
Pac zanimivo je blo ze to, zakaj on rabi bolniski list ce kao pri njemu se bolniska ne placa. In drugo to da v kolikor mu bolniskega lista ne prinesem sledi tozba. Jst bu bom papir seveda dal ampak on ni pripravljen dat nadomestila kokr sva zdej govorila...
Default avatar
Iz tega kar mi je delodajalec napisal zgleda ravno tako kot da ima on od tega nekaksno korist. Kot da njemu kdo kaj izplaca. Vem pa ne. Pac tako izgleda
Default avatar
Zmeden delavec je napisal/a:
Tudi če v pogodbi nimaš izrecno napisanega člena o bolniški, ta velja, tako kot veljajo vse tvoje pravice iz delovnega razmerja (in tvoje obveznosti tudi). Bolniško ti mora izplačati. Če ti je ne bo, ga prijavi.
Če pa bolniškega lista ne boš dostavil, bo veljalo, da nisi bil na bolniški in si neupravičeno manjkal, sledi izredna odpoved.
Default avatar
ali lahko delodajalec v času bolniške pride osebno preverit ali je oseba doma in upravičeno koristi bolniški stalež? Delam pri s.p-ju in me čaka operacija. Delodajalcu sem priložil zdravstvene na papirje, kjer črno na belem piše vse o operaciji vključno z datumom in uro. Delodajalec pa mnenja da bom izkoristil to bolniško in mi je rekel, da bo sam prišel v kontrolo ko bom v bolniškem staležu. Sicer nimam ničesar za skrivat in bom dejansko doma, ker v takem stanju kot bom v bolniški, kaj drugega kot ležati ne morem. Mi je pa zadnja stvar da mi hodi delodajalec domov. To je poseg v zasebnost. Zato naj bi bili detektivi, ki jih delodajalci najamejo. Ima sploh delodajalec kakšno pravico, da se osebno prikaže na vratih? Problem je ker nima denarja ,da bi si omislil detektiva.
Default avatar
Lahko, zakaj pa ne. Tako kot lahko pride detektiv.
Default avatar
Pred vrati lahko stoji, vstopa v stanovanje pa nima. Ko je prišel k kolegu detektiv preverit, če je doma, ker je bil na bolniški, je njegova mama rekla, da spi in je z dolgim nosom odšel.