Med.Over.Net

Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema

Odgovarjajo: Sergej Fedorov, dr. med., specialist manualne medicine • Andrej Kotov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Diagnostika in terapevtsko zdravljenje pri bolečinskih stanjih, odprava simptomov hrbtenice, sklepov, mišic, bolečin v križu, glavobolov, vrtoglavic, slabosti, težav na področju notranjih organov in določenih nevroloških obolenj. Odpravlja vzroke bolečin brez zdravil in kirurškega posega.

Sergej Fedorov , dr. med., specialist manualne medicine

Sergej Fedorov

Andrej Kotov , dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Andrej Kotov

Deluje v ordinaciji MO-GY v Ljubljani od januarja 2009. Leta 1994 je končal  medicinsko fakulteto v Minsku in leta 1995 specializiral iz področja nevrologije. Specializacijo manualne medicine je končal leta 1997. Ves čas se je tudi izpopolnjeval na področju nevrologije in leta 2005 magistriral iz tega področja (ima najvišjo – tretjo stopnjo nevrologa). Potek študija in dela 1994 – Končal medicinsko fakulteto, 6 let splošna medicina 1995 – Specializacija iz podorčja nevrologije 1997 – Specializacija manualne medicine 1997 – Specializacija zdravnik nevropatolog 2005 – Končal najvišjo stopnjo nevrologije – nevrolog 3. stopnje 2006 – Specializacija – rehabilitacija in fizioterapija v nevrologiji 2006 – Specializacija – manualna terapija v nevrologiji 1999 – 2000 Vodja nevrološkega oddelka zdr. doma št. 20 v Minsku 2000 – 2003 Nevrolog – ordinator na kliničnem centru (II. Klinika) v Minsku 2003 – 2008 Vodja nevrološkega oddelka in glavni konsultant klinike Beloruske železnice v Minsku

Hernija, bolečina v nogi

Default avatar

Tocko

Pozdravljeni,

prosil bi vas za mnenje glede manualne terapije. Star sem 37 let. S križem sem imel rahle težave že vrsto (od srednje šole). Od decembra 2018 pa so se težave stopnjevale. Najprej me je enkrat uščipnilo decembra in bolečina je bila močnejša kot običajno, potreboval sem cca 3 tedne, da je popustila. Pojavljale so se tudi rahle bolečine v dimljah (na desni strani). Potem pa me je pred približno 4 tedni ponovno uščipnilo v križu, bolečina je bila še močnejša, je pa po 1 tednu popolnoma izginila, začela pa so se pojavljati pekoča bolečina v mišicah desne noge. Ta bolečina se je v parih dneh stopnjevala do te mere, da ne morem hoditi oziroma lahko prehodim zelo kratke razdalje v zelo "krivi" drži. Če se izravnam, me močno peče v predelu golenice, stegenske mišice in dimljah. Izgubil sem tudi refleks v desnem kolenu, refleks v predelu gležnja ostaja. V tem času sem bil tudi na MR slikanju hrbta in izvidi kažejo na močno zoženje desnega foramna L4-5 v zvezi s foraminalno/ekstraforaminalno ekstruzijo, ki povsem izpolnjuje desni foramen L4-5, sitska korenino L4 dex. Poleg tega je mnenje tudi: zravnana lumbalna lordoza; degerativne spremembe lumbalne hrbtenice, spondiloza in spondilartroza. osteohondroza (predvsem L3-4) s Smorlovimi hernijami, z degerativnimi diskalnimi bočenji, kar povzroča manjše zožitve spinalnega kanala in zožitve foramnov.

Bil sem tudi pri pregledu pri nevrokirurgu, ki mi je zaenkrat svetoval konzervativno zdravljenje, po 3 tednih bolečine v nogi, se še nebi odločil za operacijo, ker naj bi zaradi neobičajne hernije bila bolj zahtevna. Skratka svetoval mi je počitek in raztezne vaje in blage vaje za krepitev mišic skupaj analgetiki za lajšanje bolečine.

Zanima me ali bi v mojem primeru v tej fazi bila smiselna terapija z manualno terapijo?
Hvala in lep pozdrav
Tomaž
Default avatar

Sergej Fedorov

Pozdravljeni,

spremembe, ki jih opisuje izvid so precej izražene, na srečo pa ne gre za kritično stanje, ki bi zahtevale kakršen koli (operativni) poseg. Dejstvo je, da gre za močne bolečine oz. je bilo samo slikanje opravljeno v akutni fazi. Vidna je nepravilna ukrivljenost hrbtenice (zravnana lordoza), ki jo hrbtenica razvije, da bi zmanjšala pritisk na razdražen živec v tem delu (t.i. protibolečinska drža). Hernija v prostoru L4-L5 je po vsej verjetnosti edini oz. glavni vzrok težav, ki jih opisujete.
Zelo pozitivno pa je, da izvid nikjer ne opisuje stanja spremembe hrbtenjače oz. njenega signala, na podlagi česar lahko sklepamo, da le-ta ni spremenjen. Prav tako je specialist nevrokirurg po vsej verjetnosti opravil nevrološki pregled in preveril morebino prisotnost nevroloških znakov. Če le-teh ni, operacija zagotovo ni potrebna.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Priporočam, da se naročite na pregled v eni izmed naših ordinacij: https://www.mo-gy.si/i-htm/
Na podlagi kliničnega pregleda in pregleda slik (prinesite s seboj slike, ki ste jih dobili na CD-ju) vam bomo lahko natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti zdravljenja.
Lep pozdrav,
Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Denis Kupa, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Moravske Toplice, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr.Arkadij Januškevič, T: 05/300 23 77
Koper: dr. Arkadij Januškevič, dr. Genadij FIlipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
[email protected]

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Default avatar

Tocko

Pozdravljeni,

najlepša hvala za odgovor, s katerim ste me nekoliko pomirili. Vseeno me še vedno malo skrbi, da ni slučajno živec preveč ukleščen in da nebi prišlo nepovratnih sprememb in nevropatske bolečine. Trenutno pri sedenju nimam težav, je pa neznosna bolečina (trde pekoče mišice v stegnu in goleni), če se zravnam ali hodim. Bolečino si lajšam, če redno uživam zaldiar in lyrico, tako lahko ponoči spim. Nek osnovni nevrološki pregled mislim, da je nevrokirurg opravil (stoja na prstih, petah, mišična moč v nogi, draženje po podplatih - pri tem ni bilo težav). V bistvu zelo na hitro (par minut). Drugi teden (2.4.2019) imam še EMG test, ki bi verjetno pokazal bolj natančno nevrološko stanje. Ko bom dobil izvide EMG-ja se z vso dokumentacijo oglasim na pregled v vaši ordinaciji v Ljubljani.

Hvala in lep pozdrav
Tomaž

Moderatorji

Sergej Fedorov , dr. med., specialist manualne medicine
Sergej Fedorov
Andrej Kotov , dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine
Andrej Kotov