Forum.Over.Net

Starševski čvek

Oddaja stanovanja znancu brez najemnine

Default avatar

peter grifin

Zdravo,
v hiši imamo v mansardi izpraznjeno stanovanje v katerga bi se vselil prijatelj s punco. Oba delata blizu in se jima je brezveze furat 1 uro vsak dan, tu pa imamo frej stanovanje in bi jima odstopili, ker je tud super da nekdo vzdržuje prostor. Najemnine jima ne mislimo računati, pač stroške si porazdelimo (ok mogoč bosta dala za kak boljši šampanjc), edino varščino želita dati, da se pokažeta kot fer (ok tle pač podpišemo nek med seboj izoblikovan papir, da je bil dnar dan in to je to).
Ker smo ljudje, ki želimo met vse po reglcih, me zanima, kako izvesti to da se ju začasno prijavi. Onadva namreč ne želita tvegati da bi švercala dodatek za prevoz na šihtu, mi pa tudi nočmo padit v kakšne globe (verjetno smo eni redkih previdnih še v SLO, ki je očitno raj za švercanje) + še pošto je fajn da prejemata k nam, ker ju v domačem kraju na stalnih naslovih praktično več ne bo. Na netu imam ogromno mešanih informacij. Sklepam, da jima samo damo pisno soglasje, da je ok da sta notri (recimo za 12 mesecev), in s tem se onadva lahko prijavita na UE, po 1 letu če je treba, ponovi vajo. Drugih papirjev pa tukaj ni. No, če se motim, vljudno prosim, da me popravite in mi poveste, kakšna je tista legit pravna pot. Smo samo familija, ki bi rada mela vzdrževano stanovanje, onadva pa nek prostorček bližje delu in razbremenitev.
Vnaprej hvala za info.
Default avatar

Znanec ali prijatelj

Če še ne veš tega, da nikoli ne veš, kdo je tvoj pravi prijatelj, bi ti priporočal, da na papir še napišeš, da si delite stroške - obvezno! Če ne boš ostala z dolgim nosom.
Default avatar

na2

Jaz nimam dobrih izkušenj z oddajo na brezplačen najem. Moja teta se je s tem zelo grdo zafrknila. V začetku zelo v redu odnosi, kasneje pa izkoriščanje in namernio povzročanje škode.
Naredite pogodbo za brezplačen najem. S to pogodbo gre najemnik na upravno enoto in si naredi začasno ali stalno bivališče.
Default avatar

peter grifin

To misliš na tisto "pisno soglasje", da lahko biva pri nas? Sicer je človk skuliran in je reku, da podpiše vse kar treba, tud varščino da, da pokaže da ne misli zafrkavat. Če bi se izkazu za ne prijatelja, bi pač iz tiste varščine krili stroške. Vsaj delno. Ampak ok, si zaupamo in vse. Je treba kakršne koli duge obrazce izpolnjevat?
Default avatar

Molimo za uboge na duhu MONa TM

Znanec ali prijatelj je napisal/a:
tako ja ... ker sicer bo denar od stroškov za FURS davčna utaja lastnika
Najemnina pa je lahko simbolična 1€
Default avatar

na2

Pa še to. Pogodbo obvezno naredi za določen čas. Za 6 mesecev ali eno leto. Kasneje boš videl, če jo boš podaljšal. V pogodbi obvezno napisat, da plačuje stroške in vzdrževanje-obnove prostorov.
Default avatar

peter grifin

Molimo za uboge: čak, če mi dopišemo, da se pač stroški sorazmerno porazdelijo na nek papir, recimo na pisno soglasje, da sta onadva notri, a je s tem povezan kakšen ekstra davek? Tko v slogu, kot da bi bili navadni podnajemniki? Mislim, v nekem smislu sta, sam tu ne gre za kasiranje najemnine. Kakšne nove davke bi morali potem mi kot "stanodajalci" oz. bolje rečeno"lastniki" pol plačvat?!
Default avatar

peter grifin

na2: Torej, je dovolj da napišemo en list papirja, kjer gor piše "lastnik xy dovolim osebi ab in cd uporabo prostorov na naslovu žnj, v času od do. Uporabnik prostorov se zavezuje za redno plačevanje dela mesečnih tekočih stroškov, ki si jih deli z lastnikom". V tem smislu, sam da pač fensi pens pravno besedišče. Res, mi bi radi sam da nam nobbena davkarija ne more morit da oddajamo, da bi nas celo kje še obdavčl al pa elo bosodl da na črno dajemo. Zato tud sprašujem, ker na netu pa je svašta.
Default avatar

Molimo za uboge na duhu MONa TM

peter grifin je napisal/a:
pa na GURS (geodetska uprava) prijavi, da oddajaš stanovanje - sicer si v nekem prekršku ... guglaj

priporočam pogodbo o oddajanju nepremičnine. do 28.02. LLLL oddaš samoprijavo FURS od dohodka najemnine za preteklo koledarsko leto (guglaj)
Notri napišeš, da se stroški delijo po prejetih računih v deležu x:y
Če ti nekdo daje denar kar tako (pa, da ni družinski član)... brez papirjev je to za FURS darilo (ki je obdavčljivo od 5.000€ naprej)
Pogodbaa je koristna tudi za primere okvar, lomov ... kdo kaj in kdaj plača
Default avatar

peter grifin

OK, vem da se sami sebe zaj* če ne napišemo, da bosta dala zravn za stroške in se gremo na karto ustnega dogovora pa dnar na roko. Vem, da sta v bistvu ona dva v skoraj vsem na boljšem v takih primerih pravno gledano. Seveda se poznamo od otroštva in vemo kaki ljudje smo (vsaj računam na to). Če mi njima damo pisno soglasje da se lahko prijavita, je to dovolj? Mislim, če bi se recimo od sestre fant priselil k nam med študijem, a bi pol on bil podnajemnik. Ja seveda da ne! Lih te zmešnjave me medejo. Men logika pravi, daš jima en papir da sta lahko not tolko da se prijavita in adijo. Glede plačevanja stroškov pa kolikor razberem ali ustni dogovor in pač moliš boga da tvoj prijatelj od plenic naprej ni hinavc ali pa papir s katerim se on obveže in pol plačamo mi davke levo desno in v kazahstan enim gursem fursem itd. Zastopil bi da kasiramo najemnino. To, ko pa odstopiš, pa mi ni jasno kaj me majo za obdavčit. In upam, da se motim.
Default avatar

ni treba

Molimo za uboge na duhu MONa TM je napisal/a:
fizičnim osebam ni potrebno več kaj javljat na GURS
kaj bo prijavljal FURSU, če pa daje v brezplačni najem?

FURS pa itak v nobenem primeru ne bo verjel, da gre za brezplačni najem, tako, da bolj kot opozarja nase, slabše je.

z dovoljenjem za bivanje na upravno enoto in to je to
Default avatar

peter grifin

ni treba:
hvala za info! :D Sej tud men logika govori, da nima smisla neke davkarije prijavljat, ko ne gre za kasiranje najemnin in tega. Pa vsem bralcem: gre za kolega, s katerim smo si dobri od malih nog, punco poznam in vem, da če on zanjo garantira, lahko tud jst. Seveda lahko dam v pisno dovoljennje še stavek o deljenju stroškov, ampak če se to pol kaj ekstra obdavčuje je mal brezveze. Mislim ja, se zavarujem, ampak sej če sta prijavljena koga briga kako si mi med sabo položnice potalamo a ne?
Default avatar

Pobezljana puhoglavka

Ni potrebno pisati pogodbe. Se pač vselita k vam in je.
Za prijavo bivališča potrebuješ samo pisno soglasje lastnika. Ali pa greš z njima na UE in podpišeš tam.
Default avatar

Molimo za uboge na duhu MONa TM

peter grifin je napisal/a:
tvoje razmišljanje je vzvod za korupcijo, utajo davkov ... neurejeno državo ... in "kmečko pamet" ( -> ki je najbolj egoistična !!)- kaj me briga država, pravni red, ...
Naredi kot je treba: pogodba, prijava na GURS. Pogodbe ti ni treba nikamor nositi. Je samo v dveh izvodih.
Njima pa pride prav, če bosta prijavila začasno prebivališče.
Default avatar

kaj težiš z GURSom

Molimo za uboge na duhu MONa TM je napisal/a:
pa kaj ti težiš z GURSOM??

http://www.e-prostor.gov.si/informacije ... icnin-etn/


Ali morajo tudi fizične osebe poročati v ETN?
Ne, fizičnim osebam se z dnem uveljavitve novega Zakona o množičnem vrednotenju (Ur.l. RS št. 77/2017) ukinja obveznost poročanja o najemnih poslih v ETN. Za najemne posle, ki so jih najemodajalci - fizične osebe sklenile od 1. 1. 2018 dalje z najemojemalci – fizičnimi osebami, morajo najemodajalci poročati Finančni upravi RS naslednje leto pri oddaji napovedi za odmero dohodnine od oddajanja premoženja v najem. Za najemne posle, ki so jih sklenili od 1. 1. 2018 dalje z najemojemalci – pravnimi osebami ali s.p., so dolžni v ETN poročati najemojemalci.

Neposredno v ETN morajo poročati pravne osebe in samostojni podjetniki,

ki prodajo lastno nepremičnino ali jo dajo v finančni najem (lizing) in je bil za nepremičnino obračunan DDV,
ki so najemojemalci stavb ali delov stavb, katerih najemodajalec je fizična oseba, in jih vzamejo v najem za najmanj 6 mesecev,
ki so najemodajalci stavb in delov stavb, ki jih oddajo v odplačni najem za najmanj 6 mesecev,
ki so upravniki večstanovanjskih stavb, za stanovanja v skupni lasti etažnih lastnikov, ki jih dajo v odplačni najem za najmanj 6 mesecev.
Default avatar

zajec peter

v glavnem naš prijatelj peter se bo potrudil, da bo čez eno leto ostal brez prijatelja iz otroštva.
Gremo zbirat stave?
Dam za gajbo pira.
Default avatar

Molimo za uboge na duhu MONa TM

kaj težiš z GURSom je napisal/a:
tenks.
Sem oddal v 2017 ... pa imam GURS to še vedno v spominu ☺
Default avatar

Moja stava

zajec peter je napisal/a:
Jaz grem stavit, da bo do prepirov in razpada prijateljstva prišlo že prej, začelo se bo po 4-5 mesecih, okoli osmega meseca, bo zelo zaškripalo, do desetega pa razpadlo.
Default avatar

peter grifin

Najprej hvala vsem, ki ste vzeli moja vprašanja resno in mi dali uporabne odgovore. V veliko pomoč ste bili in spoštujem vaše znanje.
Vsem, ki bi radi stavili gajbo pira za izgubo prijatelja ipd.: zakaj mora prav vsak slovenski forum pasti na osebne stopnje? Napišite odgovor, če ga veste, predloge da vi raje tega ne bi počeli ravno tako, biti zlonamerni pa nima nobenega drugega namena kot bildat svoj padli ego. Zdej kar se pa tiče mojega skorumpiranega mišljenja: da odstopam znancu del hiše vendarle pokaže, da nisem neka zlobna nesolidarna oseba. Če sem bedak, bo pokazal čas. Neumen? Morda. Zloben? Gotovo ne. Morda pa še vedno obstajamo normalni ljudje, ki lahko vse normalno uredimo, brez nekih polen po noge. :P
Default avatar

zajec peter

nisi kjerkoli spraševal, ampak na monu. Tukaj pa vprašaš in dobiš najbolj nemogoče odgovore.
Naj nadaljujem temo, po mojem mnenju, da punca od prijatelja čez eno leto noseča s teboj.
Dam še bobi palčke in čips.