Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

Visoki krvni pritisk

Default avatar

Mirka123

Pozdravljeni.
Mama je stara 68 let. Pred letom in pol je preživela možgansko kap s krvavitvijo. Sedaj jemlje Pradaxa 110,zaradi malo slabše ledvične funkcije,Concor,za pritisk pa Valsacor 80 mg 2x na dan. Zjutraj je njen pritisk normalen, okoli četrte ure popoldan,pa se ji začne višati,tudi do 170/90.
Zanima me vaše mnenje,torej kaj naj stori,saj ima kardiologa enkrat na leto?
Kadaj lahko rečemo,da gre v njenem primeru za urgentno visoki pritisk,oziroma kdaj bi bilo priporočljivo obiskat urgenco,glede na to,da je proti večeru najslabše stanje?
Hvala. Lp
Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

priporočil bi:

- Valsacor naj jemlje 160 mg zjutraj, saj je indikacija jemanja zdravila enkrat dnevno. Če to ne pomaga in ima visok krvni tlak, lahko jemlje Valsacor 320 mg ali celo Valsaden, po posvetu s svojim zdravnikom.

- krvni tlak do 220 mmHg ne postavlja indikacije za obisk urgence, do približno te vrednosti se ob tako visokem krvnem tlaku ne počutimo slabo (prej dobro). Če se počutimo slabo pri krvnem tlaku 170 mmHg, je potrebno poiskati vzrok za to počutje, saj je višji krvni tlak posledica in ne vzrok teh težav. Vsekakor bi poskusil najti tudi kak drug razlog, zakaj Vaši materi poraste krvni tlak.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine