Forum.Over.Net

Starševski čvek

Kreditna nesposobnost mi uničuje življenje

Default avatar

Nesposobni sposobnež

Sem v svojih tridesetih in si nikakor ne morem urediti življenja (predvsem stanovanjskega problema), ker sem uradno kreditno nesposoben, čeprav dejansko kar dobro zaslužim, okoli 1.500 eur neto, odvisno od meseca. Zaslužek mi omogoča sodobna tehnologija in je legalen, vendar v naši zastareli zakonodaji nedefiniran in s tem nepriznan kot redni prihodek. Žal pa ni nobene možnosti za sklenitev pogodbe oziroma delovnega razmerja. Kreditno nesposoben sem torej zgolj na papirju, v realnosti pa bi kredit odplačeval brez težav. Tako sem prisiljen v metanje denarja stran za najemnino in ne morem do svojega stanovanja, pa tudi nov avto si lahko kupim kvečjemu s predložitvijo celotne kupnine v enkratnem znesku.

To je daleč največji problem, povezan z mojim delom, ki ga sicer zelo rad opravljam. Imate kak predlog, kako bi se ga dalo rešiti? Ima katera od naših bank manj toga pravila, kar se tiče izpolnjevanja pogojev za najem kredita? Zasebnikom se raje izogibam.
Default avatar

Rok-1

Imel sem skoraj enak problem... in ga rešil tako, da sem stvari kupoval z direktnim enkratnim plačilom, za največje zadeve, pa sem si izposodil od bližnjih - in potem vračal enako kot kredit v banki in le z malo manjšimi obrestmi.
Obresti smo dogovorili tako, da so bile ravno na sredini med kreditnimi in obresti na depozite.
Default avatar

Nesposobni sposobnež

Lepo, ampak jaz žal nimam nobenega bližnjega, od katerega bi si lahko sposodil večji znesek.
Default avatar

in to ja tudi

Par mesečna fiktivna zaposlitev pri kakem espeju.

Pa imaš našparano za vsaj 30% vrednosti nepremičnine? Če nimaš, bolje da sploh ne razmišljaš o kreditu za nepremičnino.
Default avatar

kukulekuk

Nesposobni sposobnež je napisal/a:
Tudi espe z dobro bilanco zadnjih let lahko dobi kredit, ceprav ga banke dajejo manj rade. Moras imeti pa tudi vec kot 30 odstotkov privarcevanega. Tako da lepo od banke do banke po infirmativne izracune, dobro posluj in varcuj.
Default avatar

menjaj banko

menjaj banko

nekatere banke gledajo tvojo dejansko plačo, druge banke pa zanima tvoj priliv na TRR račun.

Moj mož je poklicni voznik, dobiva osnovno plačo+ dnevnice, dejansko so dnevnice itak neobdavčene itd, na banki mu niso gledali koliko ima plače ampak celoten priliv na TRR od delodajalca, torej osnovna plača+vsi neobdavčeni dodatki.

smo pa pri banki NKBM.
Default avatar

Drugabanka

Zamenjaj banko. Kot sp z neto 1500 ne bi smel imeti problema.
Default avatar

fdpos

Joj, ljudje, kje ste razbrali, da ima s.p.? On ima samo dohodek, ki mu kapne na račun.
Drugače pa ne razumem fetiša na posojila in zakaj bi ti to uničevalo življenje. Da nimaš kredita, pomeni, da ti od dohodka več ostane za šparanje.
Default avatar

Panajspodpre

Če je vse legalno potem neka oblika mora bit registrirana. Jaz imam tut netradicionalen dohodek, kot mnogo drugih, in so stvari lepo urejene preko sp. Ni nobenega zakonodajnega problema. Če misli da ima zakonodajni problem in tega ne zna rešit pa je najbolje obiskat računovodjo pa se reši tak problem.
Default avatar

Aurore Gagnon

Rok-1 je napisal/a:
Good for you, eni si pa nimamo od koga izposodit. :***

C mon, a lahk kake predloge date, za ljudi, ki nismo mamini sinčki in hcerke?
Default avatar

in to ja tudi

Aurore Gagnon je napisal/a:
Ne, pravzaprav ne moremo.
Default avatar

fdpos

Panajspodpre je napisal/a:
Če gre za dohodek s kriptovalutami (kot primer), pri živem bogu ne vem, kako bi to registriral. Če pa že, lahko na tretjino denarja pozabi ali še več in je verjetno v tem problem.
Default avatar

Aurore Gagnon

Pa nima s.p. Lahko bi bil zaslužek s kripto, kako freelance delo, igre na srečo... ali pa kaj drugega. Ni pa s.p., dajte malo brat.
Default avatar

Kriptovaluta

Amm kje pa ti lahko banki ZAGOTOVIS da bos vsak emsec imel npr.450e za mesecni obrok kredita s kriptovalutami? Ni ne garancije,ni pogodb da bi potem delodajalec jamcil zate v kolikor bi ti bil nezmozen placevanja.

Banka ni KARITAS folk.
Default avatar

davčna napoved

Na različne banke greš s svojo davčno napovedjo, kjer je natančno vidno koliko si zaslužil in se probaš kaj dogovorit.
Bo pa težka za stanovanjski kredit. Verjetno zelo velik polog in huda zavarovanja. Za avto pa ne bi smelo biti problem.
Default avatar

Rok-1

Aurore Gagnon je napisal/a:
Ne, jaz ne morem. Edino kar ostane je, da vas spomnim da bližnji niso nujno samo sorodniki in pa da kupuješ zadeve iz obstoječe zaloge denarja.

Za banke - tudi če kje kaj dobiš - bo izpostavljenost večja in zato bodo tudi višje zahtevane obresti.
Tu se je pa že za vprašat o smiselnosti.
Default avatar

zmanjšaj

Nesposobni sposobnež je napisal/a:
Zmanjšaj stroške, prišparaj nekaj, prihranke investiraj. Prej kot čez 8 let imaš lahko nepremičnino za več kot 60 jurjev brez kredita, če govorimo o prihranku npr. 700 € na mesec (kar je pri tvoji plači možno). Če imaš srečo pri investicijah, mogoče že v petih.
Default avatar

zmanjšaj

pardon, ne plači, dohodkih.
Default avatar

npr

Kakšen pa imaš status? Kako imaš urejena socialna zavarovanja?
Mogoče bi se dalo s kakšno fleksibilno banko kaj dogovoriti, če tvoje finančno stanje in finančna zgodovina izkazujeta dobro boniteto. Sigurno pa bi bil potreben konkreten polog in vsaj hipoteka, če ne še kakšen porok. Predvsem je vprašanje, kako boš odplačeval obroke, če zboliš, se ti kaj zgodi, da o poslovnem tveganju sploh ne govorim?
Default avatar

Vseseda

fdpos je napisal/a:
Tut s kriptovalutami se brez problema da sp, pri takih zadevah je edina fora da ti izstabiš račun, ki ga ne pošlješ nikomur le računovodstvu ga daš. In kot pri normalnem spju pač plačaš stroške spja. In potem ni problov s krediti in delovna doba teče.

Nihče ne garantira da bo naslednji mesec denar, kot nihče ne garantira da bo naslednji mesec še redna služba.