Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

Beta bloker ali ARB

Default avatar

Beta bloker

Pozdravljeni!

Star sem 33 let in imam adrenalno insuficienco, zato jemljem medrol 4 mg. Pri svojih letih imam že hipertenzijo. Bil sem tudi pri endokrinologu in je ok, gre zgleda za družinsko hipertenzijo, saj so vsi v naši družini imel visok pritisk, bili na večih zdravilih in doživeli možgansko kap.
Ko so bile preiskave za srce narejene, se kardiologinja ni mogla odločit med betablokerjem Nebilet 5mg ali pa Telmisartanom. Ker imam malenkost povišan utrip je na to odločitev padla na Nebilet. Tlak je precej padel in je ok. Kadim ne, s športom se ukvarjam trikrat na teden. Zanima me, če gledava na dolgi rok, kaj bi bilo iz strani zdravil boljše za moje ožilje? Prebral sem mehanizme zdravil in to so čist različni mehanizmi. Kaj je za ožilje bolj "anti age"? Kaj bi bolj ohranilo na dolgi rok zdravo ožilje s strani zdravil?

Lp
Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

strinjam se z uvedbo zdravila Nebilet, ki je dober antihipertenziv in dodatno vpliva na zmanjšan vpliv nehotenega živčevja (simpatikotonusa) na srce. Uvedba telmisartana nikakor ni prvi izbor, sploh ne pri mladem človeku.

Za žilje sta obe zdravili enaki, nobeno nima posebej poudarjenih učinkov proti "staranju" žil, torej procesu ateroskleroze. Pomembni sta, da uredita krvni tlak in s tem učinkujeta na ta proces ugodno. Žile se tako ali tako, hočeš-nočeš, starajo, procese omejimo z zdravim življenjskim slogom.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine