Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

po operaciji gležnja

Default avatar
Januarja sem bila na operaciji gležnja (revizija tib. živca, odstranitev zarastlin.-). Po poškodbi meh. tkiv je to že četrta operacija v roku 6 let. Vse zaradi težav z gležnjem, gibljivostjo ter živci - iz gležnja v stopalo. Zunanji del stopala je tudi vseskozi kot da je v njem gel ali nek mehur, vsako najmanjšo izboklino začutim kot hudo bolečino, če želim hoditi bosa.
Po tej op januarja je gleženj bolje, živci se verjetno še sestavljajo kar je normalno. Hudi krči so ponehali v stopalu, rahli so še občasno. Težava sedaj je pa nastala v samem nartu. Nart me boli, kakor obremenim nogo. Gleženj gibam, hoja normalna pa povzroči bolečino v nartu ter na zunanjo stran. Pritisk z roko na nart ni grozno boleč, če ga stisnem s strani oz če ležim in je stopalo bočno na površini (z zunanjim delom) pa je sam nart ter stopalo ob najmanjši obremenitvi zelo boleče. Poskusila sem z oblogami zelja, čez dan, ponoči, masažo, Voltarenom, povijanjem...ni da ni. Ta bolečina ne izgine. Celo občutek je, kot bi se večala. Ob ne obremenjevanju noge je dokaj lažje, morda res malce boli, vendar dokaj zmerna bolečina. Ker imam kontrolo komaj čez mesec dni, me zanima kaj bi lahko bilo, kaj še naj poskusim, kajti to mi je sedaj največja ovira pri normalni hoji. Po hiši hodim brez bergel, kam dalje ne morem, saj pričnem tako šepati zaradi bolečine, da se lahko samo ustavim kjer sem. Je vse to res še normalno po času po operaciji, ali pa se kaj dogaja v stopalu oz nartu? Da je noga otečena ne morem reči, razen obremenjevanje se malce bolj pozna blazinice na stopalu kot da se je mehur povečal (govorim o navideznem občutku mehura oz kot nek gel v stopalu) ter tiščanje čevlja v nartnem delu. Na oko pa je dokaj normalno vse videti.
Default avatar
Pozdravljeni!

Glede na to, da je to že 6 poseg je vprašanje kakšni adaptacijski mehanizmi se dogajajo v stopalu... načeloma je normalno, da je nekaj časa po operaciji večja bolečina ob večji obremenitvi... in postopoma se bolečina manjša, medtem ko postopno večamo obremenitev....
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar
Ne - v šestih letih je to 4 operacija. Torej 4 operacije, po nobeni ni bilo takšnih težav v stopalu. Živci poškodovani, to je jasno, takšnih krčev ter bolečin pa nikoli. Najhuje je nart, tam je res huda bolečina, sploh po sedenju, hoja po 15 minutah...zvečer. In glede na vse skupaj, to ni niti neka posebna obremenitev za nogo, stopalo. Sploh če upoštevam nasvet operaterja, da po 14 dnevih, po odvzemu sponk, lahko pričnem nogo polno obremenjevati počasi. Ter seveda opuščati bergle.
Se pa je sedaj pričelo (pa noge vsekakor ne obremenjujem kaj več kot do sedaj - do bolečine, potem počivam) - zvečer ob tuširanju so prsti in nart malce napihnjeno (otečeno), tudi opazno temnejša barva kot zdrava noga. Vsi mi govorijo da bi moralo biti že v redu, tudi če primerjam z prejšnjimi okrevanji bi v tem času moralo biti skoraj ok... Pa ni. Pri osebnem zdravniku sem povprašala o MR ali UZ - ne vidi potrebe, se bo operater odločil. OK, ampak kontrolo imam komaj drugi mesec, pa potem če se odloči za kakšno dodatno preiskavo - a ni to izguba potrebnega časa, če je - bog ne daj - kaj narobe? S tem da osebni zdravnik me ni niti pogledal, samo na osnovi mojih besed se je odločil. Malce me je strah, saj bo že tri mesece od operacije, ko imam prvo kontrolo pri operaterju.
Default avatar
Od komplikacij po poškodbi je znana Sudeckova distrofija - sedaj jo nekako drugače bolj na dolgo poimenujejo 😉, ki se navzven kaže s svetlečo kožo.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66

Moderatorji

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt
Barbara Purkart