Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., specialistka otorinolaringologije

Vnetje srednjega ušesa

Default avatar
Spoštovani!

Vnetje srednjega ušesa se mi je pojavilo iznenada, potem ko se mi je uho zamašilo zaradi pritiska, ker sem se peljala z gondolo. Imam počen bobnič 3x3 mm, imela sem neke hemoraične bule in vnet mastoid. Zato sem dobila antibiotik amoksiklav in kapljice ciloxan. Po kapljicah me je uho še bolj bolelo, zato mi je zdravnica rekla, da jih ne rabim uporabljat in mi predpisala momox pršilo za nos. Na zadnjem pregledu, včeraj, po enem tednu jemanja antibiotika in nekaj dni momoxa je zdravnik ugotovil, da mi še vedno izteka neka tekočina izza bobniča, ko se napnem, in mi zato predpisal maxitrol kapljice za v nos in v uho. Na forumu sem videla, da ste omenili, da so kaplice maxitrol ototoksične. Ali jih lahko opustim, kakšno terapijo svetujete, glede na to,da tudi dojim ?

Hvala za odgovor.
Default avatar
Živjo!

Imam akutno vnetje srednjega ušesa. Danes sem končala 10 dnevno kuro z amoksiklavom, v uho si dajem tudi ciloxan 3 krat na dan po štiri kapljice in fiziološko raztopino s pantexylom v nos. Taka navodila sem dobila v ambulanti v Izoli, problem pa je, da me po tem času še vedno boli uho. Imam predrt bobnič, luknja je bila menda 3x3 mm, zdravnik mi je pred dvema dnevoma rekel, da tudi še vedno priteka neka tekočina izza ušesa, ko se napihnem. Uho je gluho, včasih malo zažvižga. Sem pa imela kar močno gnojno vnetje s hemoragičnimi bulami na sluhovodu in vnet mastoid. Zanima me, če je normalno, da me uho še vedno boli? Bolečina je razširjena tudi na levo stran glave, zaradi antibiotičnih kapljic je samo še hujše. Ali jih moram nujno uporabljati?

Hvala za odgovor.
Default avatar
Spoštovani,

maxitrol kapljice opustite. So ototoksične.
Lahko pa uporabite Ciloxan kapljice za uho, ki jih že imate.
V nos 5 dni dekongestivne kapljice, večkrat izenačite pritisk.
Izcedek - bister lahko izteka zelo dolgo.

Dodatno ste dopisali, da je uho gluho. V tem primeru je potreben preizkus sluha in če se je poškodovalo notranje uho - senzorinevralna izguba sluha, je potrebno dodatno še zdravljenje z Medrolom. Če izcedek že sam od sebe izteka, ne bo potreben prerez bobniča.
Lep pozdrav,

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar
Tudi bolečina je normalna še po 10 ih dnevih?

Katere dekongestivne kapljice za nos mislite?

Najlepša hvala še enkrat.
Default avatar
Ponovno pozdravljeni!

Koliko časa moram uporabljati ciloxan kapljice in ali jih moram nujno uporabljati? Zdi se mi, da me zaradi njih še bolj boli uho. Ali je normalno, da me po desetih dnevih uho še vedno boli?

Dekongestivne kapljice, mislite operil ipd?
Sicer imam fiziološko raztopino s pantexylom za nos.

Najlepša hvala še enkrat.

Lep dan!
Default avatar
Če po 10 dnevih antibiotika enako boli, se vrnite še danes k ORL specialistu.
Možnosti so:
- vnetje se ne zdravi - če je bobnič še rdeč, bo potreben antibiotik intarvensko
- lahko gre za okužbo z virusom HSV ali VZV, še posebej, če so bili mehurčki- dokaže se s serološko preiskavo. Ker dojite, se je potrebno o morebitnem zdravljenju posvetovati z infektologom
- Ciloxan kapljice niso nujne
- dekongestivnih kapljic je na tržišču veliko - v lekarni
- fiziološka s panthexylom je koristna za omejevanje rasti bakterij, vendar nič ne stanjša sluznice v nosu in ne odpre Evstahijeve tube.
Lep pozdrav,

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar
Ne boli enako, je pa še vedno prisotno boleče zbadanje v ušesu, pretakanje in pritisk predvsem v ležečem položaju, pa me zanima, če je to normalno ali bi moralo že čisto izginiti? Sluh se mi počasi popravlja.

Na zadnjem pregledu so mi rekli: " Na bobniču ni več videti hemoragijskih bul, da pa je bobnič moten, deluje tanek in da prezračenost srednjega ušesa ne deluje optimalna. Pri izvajanju valsave je videti počasno iztekanje seroznega prozorno rumenkastega izcedka, najverjetneje iz perforacije nizko ob spodnjem robu bobniča, ki je sicer otoskopsko nepregleden."

Imam pa še eno vprašanje: ker imam alergijo na cvetni prah in se zdaj že kaže kot povečan izcedek iz nosa, kako to vpliva na otitis? Ker dojim, kahko uporabljam samo Aqua maris pršilo za nos 4 allergy. Verjetno ga lahko uporabljam normalno še naprej, kaj menite?

Mommox mi je zdravnica predpisala namesto antibiotika v uho. Ali ga lahko opustim ali ne, ker je menda tudi kortikosteroid?

Najlepša hvala za odgovor.

Lep dan.
Default avatar
Polnost ušesa in slabši sluh zaradi vnetja srednjega ušesa trajajo 1 mesec.
Alergija, ki povzroča zamašenost nosu in verjetno tudi Evstahijevih tub, stanje poslabšuje oz. upočasnjuje zdravljenje.
Različne fiziološke raztopine lahko uporabljate nornmalno naprej.
Mommox lahko prejemate, čeprav dojite. Se pa Mommox daje v nos in ne v uho. Pomagal vam bo tudi pri zdravljenju alergije.
Lep pozdrav,

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar
Najlepša hvala za tako hitre in izčrpne odgovore. Super ste. Pohvale :-))))))))))
Default avatar
Spoštovani, pisala sem vam ali ste morda prebrali moje vprašanje? Hvala za pomoč

Moderatorji

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL
igorfajdiga
as. dr. Tanja Soklič Košak , dr. med., specialistka otorinolaringologije
TanjaSoklic