Starševski čvek

Gradnja hise

Default avatar
Lp..s fantom bi gradila hiso..tam nekje 120kvadratnih metrov...parcelo ze imava, pa nasparano nekje 100000..stara sva 38let...je boljse vzet montazno hiso na kljuc ali klasiko gradit po fazah?
Ker sma kar old za gradnjo...stanovanja imava prek glave...malo se bova sicer morala varcevat, letos bi tako ali tako samo papirje...fant zelo solidno zasluzi s firmo...je pa vseeno to zalogaj ki se dela enkrat v lajfu...hvala za odgovore...
Default avatar
Tbb111 je napisal/a:
?
Dekle in fant pri 38-ih?
Resno?
Glede na starost, bi izbrala hišo na ključ, montažno.
Glede na finance mogoče vseeno klasiko in potem po fazah, glede na finančne prilive.
Default avatar
Stotisoč?
A sta v glavnem samo potovala in dopustovala zadnjo polovico svojega življenja?
Default avatar
pri osemintridesetih je napisal/a:
...in stanovanje. Ni slabo za dva z manj kot dvajset let delovne dobe. Verjetno sta pa tudi potovala in dopustovala. Upam, da to ni izvirni greh po tvoje. Midva sva na približno takšno stanje prilezla šele pri petdesetih, je pa res, da sva vmes spravila do kruha še dva otroka.
Default avatar
Tbb111 je napisal/a:
Montažna cca 1000€/m2 če je čisto tipska. To je samo hiša. Ni pa tu vseh dovoljenj, priklopov, plošče, notranje opreme...

Realno bi verjetno bilo okoli 170.000€ če gre vse idealno skozi, ampak to je čisto brez backupa in ne z vso opremo...

Moje mnenje, ki bazira na naši gradnji.
Default avatar
Ce hoceta na hitro v hiso, se odlocita za montazko na kljuc. S se nekaj kredita bo slo. Ce pa imata dovolj casa in rocnih spretnosti, pa zacnita gradit. Trajalo bo dlje in zna se zakomplicirat, ca vama v financni plan pade kaksno dete in vama "odzre" par sto eur na mesec.

V vajinem primeru bi sla v montazno na kljuc, vzela se nekaj kredita s pomocjo hipoteke na stanovanje, ki pa bi ga v prihodnje oddajala, da si pomagam odplacevati kredit. Prodajat ga ne (razen ce tistih 100000 ne izvira iz potencialne prodaje stanovanja). Pol je zadeva malo drugacna.
Default avatar
skrerw je napisal/a:
meni je tudi to padlo v oči.
skoraj že v srednjih letih, pa se imata za fanta in punco....

midva sva se našla pri mojih 37 letih in sva šla raje v nakup hiše, kot v gradnjo.
pet let stara hiša je kot nova, vseliš se takoj in ne zgubiš še pet let zaradi gradnje.
Default avatar
ne 100k je nasparano brez stanovanja...nerodno sem se izrazila s fant in punca...letos bova samo papirje zrihtala, drugo leto bi se pa pol zares zacelo...to se bova poskusala cimvec privarcevat, da bi probala brez kredita....ker poznam primeere ko je kredit vezo cist psihicno unicil....
Default avatar
Tbb111 je napisal/a:
Vama parcela odgovarja tako po velikosti kot po lokaciji? V tem primeru bi se jaz raje odločila za klasično gradnjo. Zna trajati dlje, ampak bo hiša na koncu popolnoma po vajinih željah in zelo verjetno bolj kakovostno narejena. Vama bo pa vzelo več časa za nadzor, koordinacijo in izbiro materialov, mojstrov, itd.
Default avatar
Saj ne vem, ali se ona zgoraj šali ali ne. 100.000 + stanovanje + parcela pri 38 je OGROMNO.

Kredit ni takšen bavbav, ampak če ga res ne želita, potem pač poskusita čimprej privarčevati čimveč.

Za kaj točno se bosta odločila, je seveda vajina stvar. Se sicer ne spoznam, a morda zadnje čase vidim tudi prednosti dobro zidanih hiš. Poudarek na dobro;) So pa tudi montažne nekaj popolnoma drugega kot pred 10, 20 ali celo več leti. Oboje pa najbrž v teh časih ne bo ravno hitro, ker so trenutno menda montažniki kar zasedeni.

Predlagam vama, da gresta malo po največjih proizvajalcih montažnih hiš, torej Marles, Lumar, Jelovica, pa vidita, kaj ponujajo in za kakšno ceno. Pobrskaj še na forumu podsvojostreho.
Default avatar
tbb11 je napisal/a:
Se strinjam o unicevanju veze s kreditom. Poznam nekaj primerov tovrstnih locitev.
Z zidavo je tako. Za 100.000 jo bosta v grobem postavila (glede na to, da parcelo ze imata) bo pa zelo tezko, glede na to, da ima fant se firmo, da se bosta z njegovim (in tvojim) vsakodnevnim lastnim delom v hisi uspela vselit v manj kot 4-5ih letih. S 100000 sigurno ne. Za ta denar bosta mogla vlozit ogromno svojega casa (in tveganja za locitev).
Montazka. Absolutno. Pa ce se bo mudilo, sta v enem letu vseljena in s kupnino od stanovanja kupita notranjo opremo. S takim nacrtom bosta drugo pomlad v novi hisi.
Pa ne oklevat. Jutri pejta na firme z montazkami po idejne nacrte in predracune. S pametnim nacrtom sta za 200.000 vseljena. Skoda casa za pisanje in debatiranje ali sta fant in punca ali "izvenzakonskaskupajziveca partnerjakisenimata otrok"...brezveze.
Default avatar
npr je napisal/a:
V glavnem, premalo si poducena. Predvsem z zastarelim razmisljanjem o kakovosti gradnje in mnenjem, da je le zidana hisa taksna, kot si jo zelis. Danasnje montazke so vrhinskih bivanjskih kakovosti z obseznim naborom Tipov, ki se jih spreminja po lastnih zeljah. Ce hitrost gradnje vzporedis s petletno odsotnostjo partnerja, ker je pac na gradbiscu, milijonov reklamacij, slabo opravljenih del kolega od kolega, ...ni vredno. Pri montazki se pogovarjas z enim izvajalcem, ki jamci za vsa dela preverjenih izvajalcev in obrtnikov.
To je velik, tako casovni, organizacijski kot financni plus.
Default avatar
Blableblo je napisal/a:
Mogoče sem premalo podučena. Žal nisem vzporedno zidala in postavljala montažne hiše, da bi lahko primerjala. Vsak ima svoje mnenje in se odloča zase. Poznam primer montažne hiše, ki sigurno ne bo dočakal dobe 50 let, bo samo za podret. Modifikacije tipskih hiš so seveda možne, a to navadno še dodatno podraži zadevo. Če zidaš sam, imaš še nekaj vpliva na cashflow.
Si pa ne predstavljam partnerstva, kjer bi en od partnerjev prevzel celotno organizacijo gradnje, drugi pa pri tem ne bi sodeloval. Mislim, da bi se končalo z ločitvijo, žal.
Default avatar
bova sla max do 110-120 kvadratov...komunalni prispevek je na sreco zelo nizek napram drugim obcinam....za paiprje si niti ne predstavljam koliko stanejo...menda okrog 10k al pa se vec...sem racunala nekje 120, 130 k do vselitve, pa vidim da bo se treba vec...
Default avatar
tbbb11 je napisal/a:
Ne se ustrasit! 130 bo za vselitec premalo razen ce sta izjemna asketa. Ce po kakem klucu uspeta dobit montazko za 100000 so 10000 papirji, 7-15 temeljna plosca. Montazka za 100 ne bo na kljuc, kar pomeni vodo in elektro instalacije 5-10, estrihi 3, talna razpeljava 3000, talne obloge 3-5, kopalnice 5-20, kuhinja najmanj 5, notranja vrata 3, luci 1-juhuhu, stekarji jurja, toplotna crpalka ene 8, cistilna naprava ali instalacije za kanalizacijo 2-3, brez pohistva! Pa recimo, da lustri lahko pocakajo in da ze imata nekaj osnovnega pohistva.

Pa se nekaj!!!! Vidva imata boljse pogoje kot 99 % slovencev. Lotita se, ne bo vama zal! Ce bo treba vzamita kredit za znesek najemnine stanovanja. Vaju ne bo nic bolelo.
Default avatar
tbb11 je napisal/a:
a bejž no
kredit je vezo psihično uničil?
prvič slišim, da so krediti zmožni kaj takega naredit.

če sta se dva malce zaplezala s krediti, sta potem morala živeti v večji ali manjši revščini, očitno. kar pa je bilo za vezo prehudo. torej, samo v dobrem, nič v slabem

kar pomeni, da če eden od vaju zboli, izgubi službo ipd ipd itd bo to za vajino vezo čisto pretežko za prenest....
Default avatar
No tako...
Tisti, ki govorijo, da bo gradnja navadne hiše dlje trajala, so jo verjetno gradili pred 20 leti in vložili vanjo 10 let življenja. Zdaj jo, ko imaš papirje, narediš v 1 letu, mogoče je montažna res kakšen mesec prej, ampak to verjetno ni tako popmembno. Midva sva se odločila za klasično gradnjo in je šlo vse, kot po maslu. Glede na to, da je cenovno tam tam, sem zelo zadovoljna, da sva tako naredila. Taka hiša bo brez problemov ostala še za nama.
Če imata 100.000,00 EUR, rabita res nekje 70.000,00 EUR za dokončanje, ampak to je v obeh primerih, tako klasične, kot montažne gradnje.
Default avatar
Dajta se prosim najprej poučiti, kakšne so prednosti klasične in sodobne montažne hiše (in MON ne bo najbolj primeren vir za te reči). In se odločita potem, kaj vama najbolj ustreza.

In da ne bo nesporazumov, tudi montažno hišo imaš lahko čisto tako, kot si jo želiš. Jaz jo imam. Čisto moja, je ni enake. Sva pa gradila še starejša kot vidva.

In nikoli ne bi vzela ključa. Ne pri klasiki, ne pri montažni. Največ zafuranih hiš, ki jih poznam, so grajene na ključ. Ker si ujet in nimaš prava glasanja oz. je vse, kar bi drugače, za mastno doplačilo in potem ljudje sklonijo glave in na koncu je drek:-( Midva sva od montažne vzela skelet najbolj priznanega proizvajalca, ki bi mu edinemu sicer zaupala tudi ključ, ampak sva imela svoje kriterije izvedbe in sva želela biti povsod zraven. Lahko rečem, da imamo BP hišo + za vse vemo kaj in kje je vgrajeno.

Drugače pa so številke, ki jih berem tukaj na monu, za moje pojme precej nerealistične ali pa hudo asketske. Seveda se da zapraviti do oblakov in nazaj, ampak kvalitetna gradnja in kvalitetna oprema stanejo. In kakršenkoli budget si bosta že zadala, računaj, da bosta šla čez. Z odličnim planiranjem samo za kakih 10%, večina za okoli 30%.
Default avatar
sto ljudi sto čudi je napisal/a:
Vsak bo svoje hvalil, tako da nima pomena, kaj mi tukaj razglabljamo. Jaz sem se že zaradi občutka raje odločila za klasično gradnjo in kot pravim mi ni žal. Sem preštudirala v nulo največje ponudnike montažnih hiš ravno zaradi tega, ker so me vsi strašili koliko časa traja klasična gradnja. Dobro, da nisem nasedla. Ravno tako se da hitro narediti klasično in ni ti treba biti non stop na gradbišču, zjutraj greš, se zmeniš kaj bodo tisti dan počeli in zvečer greš iz firbca pogledat kako napreduje. Bistveno pa je imeti nadzornega, ki se mu zaupa in opravlja svoje delo, ker nismo vsi gradbinci in bi nas mimogrede prinesli okrog.
Kar se tiče pa finančnega načrta, če res dobro naštudiraš reči, ne moreš udariti veliko mimo. Moj mož je dal vse v excell in se zmotil za 5.000,00 EUR v +, tako da če se potrudita nikjer ne piše, da se bosta za kar 30% zakalkulirala.
Še to, zgoraj sem pavšalno pisala, da je približna cena za obe vrsti gradnje enaka, kar ni povsem res. Če bi vzela tipsko montažno hišo, potem verjetno ja. Sva šla pa eno tako pogledat in naju je skoraj kap. Škatlica, v zgornjem štuku s kolenčno steno, da ne moreš normalno hodit in če bi želela normelen strop, bi bilo ful za doplačati. Po lastnem načrtu, je spet za doplačati. Ne nasedi slikam iz prospekta! Poglejta pri ponudnikih, ko imajo dneve odprtih vrat, se vama splača iti in tam bosta točno videla kaj se dobi za določen denar.
Default avatar
so kar visoke cene...mislimda bi pri klasicni slo ceneje, ker moj pozna kar nekaj mojstrov, pa ce bi mogoce z gotovino delal bi bli kaksni popusti...to sem se vredu zakalkulirala glede montaznih....vidim da pod 150 nebi slo not....