Starševski čvek

kaj nam sporoča najina 3 letna hči - nenavadno obnašanje.

Default avatar
Naj na kratko opišem zadevo. Zelo bistra, prijazna in sočutna deklica, ki je zelo rada šla v vrtec, sedaj pa kar od enkrat ni mi všeč, ni mi lepo in nočem več v vrtec. Toži, da jo kar naprej ena od punčk tepe. Točno pokaže, tukaj me, tukaj me je itd...
En teden sva jo dala na počitnice, kjer je uživala na polno in odmislila vrtec. Po njeni vrnitvi je bilo malo krize, vendar sva ji rekla, da se mora sprijaznit in da midva nimava druge izbire, oba namreč hodiva v službo, babice pa so 100 km stran. Vzgojitejica pravi, da je punčka super, da nič ne zaznajo nenavadnega, in da nas preveč po nepotrebnem skrbi zanjo. V vrtcu naj bi bila zelo priljubljena. Doma imamo namreč zelo ljubeč odnos, veliko se ji posvečava, učiva jo, da na vse pove, kar se ji dogaja. Zadnje čase pa opažava nenavadno obnašanje. Sredi noči ob 2 zjutraj se je zbudila in joče in se z vso silo tepe po obrazu, zraven govori, nihče me nima rad, našteje vsa imena zaposlenih v vrtcu, da noče imeti rojstnega dneva, ki ga bo imela čez par dni in ko jo vprašava, kdo ti reče, da se moraš udarit, ker to ni prav, odgovori da v vrtcu pomočnica reče, da se mora sama sebe tepst. Ponoči še 45 min traja, da se sploh umiri in pride nazaj k sebi, tako močno podoživlja vse skupaj. Pokrije se po glavi in se skriva izza oddaje.Tudi čez dan, ko jo dava spat v sanjah govori,da jo nihče ne mara.

Kaj nam svetujete, ker to več ni normalno in je zelo zastrašujoče. Je tukaj kakšna psihologinja.
Default avatar
Svetujem ti, da se pogovoriš s čimveč drugimi starši v skupini, ker zagotovo niste edini, ki imate težave, če je z vzgojiteljico oz. pomočnico vzgojiteljice kaj narobe. Ko so moji hodili v vrtec, sem vzgojiteljico nekoč zalotila pri precej grobem kaznovanju otroka, ki ni bil moj. Povedala otrokovim staršem in je vodstvo zadevo uredilo. Možno je tudi, da so drugi otroci trenutno punčko 'izločili' - uh, se spomnim, kako so znale biti punce v nižjih razredih osnovne šole zoprne glede tega, ena sama lahko nahujska še ostale, da se spravijo na enega otroka. Punčki bi vsekakor verjela.
Default avatar
verjemi otroku kar ti govori. ne zanemari tega, da te ne bi zaneslo in bi raje poslušala vzgojiteljico in pustila vse v nemar. Upoštevaj otroka kar ti razlaga, nikogar ne obsojaj, ampak upoštevaj otroka in pojdi stvari do dna, da se razčisti kaj in kako je res.
zagotovo nekaj je in vzgojiteljica očitno malo preveč posplošuje in daje vse v nemar. Kar nikakor ni prav, niti strokovno.
Default avatar
zaskrbljenaaaq je napisal/a:

Pojdi na govorilno uro in povej vzgojiteljici, kakšne težave imate.Kar se pa tiče pomočnice, ravnaj zelo previdno.Povej , da jo omenja in kaj govori, ni pa nujno, da je to res.Obtožiti nekoga za nekaj, kar ni res - to človeka prizadene.Zato bodi previdna.
Moja sestra je vzgojiteljica in nekaj let nazaj jo je - še ne - štiriletni fantič - ko je šla mimo njega in se ga je mogoče samo malce dotaknila - obtožil, oziroma ji je rekel dobesedno tole :

Opraviči se mi, ker si me udarila!

Moja sestra je bila osupla- ker ni bilo nič res!
Šla je samo mimo njega in se ga mogoče dotaknila.Ali pa niti ne.

Takoj ko je prišla mamica, ji je povedala, kaj se je zgodilo in kako je reagiral njen še ne štiriletni sin.

A mama je rekla : Poznam vas in poznam mojega sina.Sem noseča in on pravi, da bo dobil sestrico Gajo.

V resnici bomo dobili fantka.In on to ve....pa še marsikaj si doma izmisli.

Domišljija, strah pred neznanim in novo okolje delajo marsikaj.Ne obtožuj pomočnice.Mogoče ni res.Take obtožbe delavke v vrtcu zelo prizadenejo!
Triletniki ne ločijo dobro od domišljije, sanj in resnice.

Želim ti konstruktiven in pameten pogovor v vrtcu in da bi se tvoja deklica dobro počutila v vrtcu.

Čimprej na pogovor.
Default avatar
Ena mamica je napisal/a:
Jaz bi se sla igre z lutkami, igrale bi se solo, da ni glih vrtec, pa naj deklica vodi igro...
Default avatar
V vrtcu je nekaj zelo narobe, vendar ne pričakuj, da bodo ženske priznale. Če ne bi bilo nič res, otrok ne bi tako burno reagiral. Otroci si marsikaj izmislijo, vendar zaradi tega nimajo nobenih travm v spanju. Verjemi ji in razišči sceno.
Default avatar
Tole izgleda kot mobingiran otrok.

Mogoče je vzgojiteljica psihopat in takšno znašanje dopušča ali celo podpihuje.

Nekaj hudo smrdi...urigirajte nemudoma, ker zgodnje travme najbolj vplivajo na človekovo poznejše življenje.
Zelo dobro bi bilo, če bi se dalo kako legalno kaj posnet, da se vidi točno kaj je na stvari...ampak kako do tega, nimam pojma. Vsi vrtci bi morali imeti nadzorne kamere v vseh prostorih.
Default avatar
Ti povem nekaj primerov iz moje prakse, zaradi katerih me bo gotovo katera napadla, da je treba otroku verjet in bla bla bla, ampak tudi ta možnost obstaja in prav je, da tudi v tej smeri malo raziščeš.

Čisto mogoče je, da je tvoja punčka zelo čustven otrok in je preprosto prepoved vzgojiteljic vzela zelo osebno in ima občutek, da se ji godi krivica. Kar se tiče punčke, ki jo tepe, mogoče je spet tvoja kriva. Lahko je punčko poskusila kaj komandirati, punčka se ji ni pustila in jo je mahnila. Mogoče je sama hotela udariti punčko, pa ji je vzgojiteljica rekla, da se to ne sme in da kar naj posuša sebe udariti, da bo videla, kako boli. Seveda se je tvoji to grozljivo zamerilo. So otroci, ki se jim zdi velikanska tragedija, če ni vedno po njihovo. To sem že sama videla. Celo dramo naredijo iz tega, tudi v takem stilu, da jih nekdo ne mara, ker jim je nekaj prepovedal. Praviš, da imate doma zelo lepe odnose. Zato ji gotovo ne gre v račun obnašanje nekaterih v vrtcu, ker tam odnosi seveda niso tako topli kot doma in jo to (preveč) prizadane.

Seveda obstaja tudi možnost, da se ji je zgodila kaka večja krivica. Poskusi se pogovoriti z vzgojiteljico, vztrajaj, da nekaj ni ok in da naj pove svoje mnenje. Poskusi govoriti s starši te punčke, ki naj bi jo tepla. Naj njim njihova punčka doma pove svojo plat zgodbe.
Default avatar
tudi vzgojiteljice so lahko motene je napisal/a:
Kar navijajte za to. Ampak kamere ne bodo pokazale samo dela vzgojiteljic, ampak tudi kako se v resnici obnašajo vaši sončki in ne vem, kako bi preživeli, ko bi vam končno spodbili besede "moj pa tega že ne dela".
Default avatar
zaskrbljenaaaq je napisal/a:
Priljubljena naj bi bila. Potem pride ljubosumje in jo ena od punčk tepe. Ena, ki je nabrita in manj priljubljena. Ampak želi svojo pozornost. Tudi na račun zaničevanja ali tepeža drugih. Temu se reče tudi rivalstvo. Našteje vsa imena zaposlenih v vrtcu? In praviš, da jo sprašujete, kdo ji govori, naj sama sebe udari. Praviš pomočnica. Katera punčka jo tepe? Kdo sedaj tepe koga? In kakšen vpliv imajo vrstnice v vrtcu? Mogoče biti 'frajer'.
Tako opisano stanje je oz. bi bilo travmirano in je nejasno. Od kje izhajajo travme, je potrebno pa raziskati. Če travme to so.

Pogovorita se z otrokom. Z ljudmi. Ker tole predstavljeno, je mineštra.
Default avatar
Pogovori se z vzgojiteljico in pelji tamalo k psihologu, ker nekaj sigurno ni ok, ni oa nujno da so vzgojiteljice krive.
Default avatar
Ooo to bi bilo nekaj za videti je napisal/a:
Nimam nič proti! Resnica čez vse!
Default avatar
tudi vzgojiteljice so lahko motene je napisal/a:
Potem tudi v tvoji službi, če bi se vse lahko snemalo? Ampak tebi to zihr ne bilo prav. Da še na stranišče ne moreš brez kamere.
Tole predstavljeno zihr ni ok. Ker ne vem, ali predstavitev ni ok, ali pa dejansko stanje. Otroci so napredni, naj mi kdo pove, kateri otrok, triletni, predvsem travmirani, bo še vse zaposlene naštel? In kdo koga zdej heca? Vsi zaposleni in jo učijo prav vsi zaposleni, da se mora tepsti ali jo uči sovrstnica, kako se mora nabunkat in kako res biti priljubljen? S to predstavitvijo nekaj ne štima.
Če je pa stvar kot v morebitnih kengerujih, naj se pa sproži preiskava. Ampak to bo morala storiti avtorica. Saj lahko potem javno pove, kje naj bi se to dogajalo. Ker ne moreš niti spraševati glede morebitnih travm, pa do otrokovega pediatra otrok tudi morda ni prišel. No, mogoče bi pa s kakšno kamero.
Nisem rekla, da se vprašati ne sme. Ampak avtorica, kaj bosta vidva storila? Če ostali lahko vprašamo, če že pišete in sprašujete. Ker določene predstavitve imajo dno, nekatere ne.

Dajem možnost tudi osebi, ki je povedala svoj vidik, kako se je možno obnašati. In kaj je včasih hujše, kot otroku odvzet priljubljeno liziko? Eni se zaradi ihte, ko ni po njihivo, mečejo ob steno.

Kaj bo avtorica sedaj prav?
Default avatar
Mineštra je napisal/a:
Ti si pa zagotovo ena od tistih "ta hudih" vzgojiteljic?
Pa ti ne bi bilo prav, a ne?
Vrtec je javna ustanova in glede na to kaj se je tam že dogajalo, bi bilo čisto ok tako zaščititi otroke.
Default avatar
tudi vzgojiteljice so lahko motene je napisal/a:
Ja ja, blablabla. Kar slišim cele horde staršev ponavljati eno in isto: "doma že ni tak. Je vzgojiteljica kriva, da se v vrtcu tako obnaša."
Default avatar
Tole je navadno provokacija. Ne verjamem, da bi obstajala mama, ki bi po tolikem času spraševala za nasvete na forumu (in to na MONu!:-( in še ne bi ukrepala!
Default avatar
provocative je napisal/a:
Mogoče pa je pri "tapočasnih".

Zelo me zanima, kaj se v resnici dogaja.
Default avatar
tudi vzgojiteljice so lahko motene je napisal/a:
Nataša, si to ti? Ker je znana pobudnica peticije za vse sorte neumnosti v šolstvu hotela imet kamere v vrtcih. To bo! Snemajte, da boste lahko nadzorovale. Adijo, pamet!
Mogoče bi po tvoje imeli tudi v wc vrtca nadzorne kamere, a ne? Pedofilija pa to??? To bi radi?
Default avatar
tudi vzgojiteljice so lahko motene je napisal/a:


Kaj pa če ti nimaš vseh pik v glavi? Da bi bila vzgojiteljica v javnem vrtcu psihopatka?

Jaz bi tebi dala v službi nadzorne kamere.Še v wc bi jo dala. Bogsigavedi, kaj počneš tam.Taka avša kot si ti, sigurno mečeš vložke v školjko in hodiš vsake pol ure na čik pavzo s šefi vred, ki jim vsak dan lezeš v rit, delaš pa bore malo.
Upam, da si brez službe.Ker si je ne zaslužiš.
Default avatar
v vseh prostorih je napisal/a:
Kaj pa tebi ni prav? Se bojiš, da bi prišlo kaj na dan? Ravno k školjkam kamer ne bi dali, a ne?
In kaj je tu pedofilskega, a mora bit povezano v internet? Preprosto, primerna pooblaščena oseba (ženska) bi periodično to pregledovala.