ARTHRON Klinika za sklepe, hrbtenico in poškodbe

Odgovarjajo: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg

po operaciji gležnja

Default avatar
Januarja sem bila operirana na gležnju - revizija tibialnega živca, odstranjevanje zarastlin (po stari poškodbi ter operacijah). Same kosti ter sklep so dokaj v redu, mehka tkiva pa precej v slabem stanju.
Po operaciji je gleženj bolj gibljiv, tudi tibialni živec ni več tako dražeč. Težava pa se je pojavila v nartu ter stopalu. Ob hoji ter sedenju me prične boleti nart v nogi ter bolečina iz narta v sprednji del gležnja (tam ko je ob kiti ter zunanji kosti luknjica do vezi spredaj - upam da je vsaj malo jasno. Če se izrazim drugače - nekje na uri bi rekli da tam ura ena). Tudi da dotik je tam bolečina precejšnja. In še druga stvar je sedaj po operaciji - sprednji del stopala ter zunanji del ko stopim z boso nogo na tla je precej nenavaden ter neprijeten. Kot da imam v sprednjem delu podplata nekakšen voden mehur v nogi. Vizualno je vse videti ok, občutek ko stopiš pa je presneto neprijeten. Če nogo malce forsiram, potem se pojavi precejšnja bolečina. Tako da na sprehod ali sedenje kakšno uro skoraj ne morem brez bergel, če želim dokaj normalno hoditi. Tudi zadnji trije prsti so dokaj boleči. Da se bo občutek v nogi povrnil kot so mi rekli, se mi sedaj dozdeva, da je samo upanje, resnica bo drugačna. Kontrolo pri operaterju imam komaj čez mesec in pol. Nazadnje mi je rekel da je to popolnoma normalno, vendar.... Kmalu bo 2 meseca od operacije, jaz pa sem skoraj slabše kot pred operacijo. Vsaj kar se tiče bolečin. Prej so bile samo ob hoji, sedaj so prisotne skozi, samo stopnja bolečin se spreminja. Od rahlih krčev do precej hudih. In to v stopalu ter nartu, ki ga ni nihče nič saniral. Bi bilo res treba še počakati, ali naj prosim za hitrejši datum? Da ne bi res kaj bilo zamujeno. Ker sem motorist, upam, da bo zadeva sanirana do sezone. Trenutno pa slabo kaže.
Default avatar
Pozdravljeni,

priporočam, da opravite slikanje bolečega stopala in gležnja z magnetno resonanco in da predete nato na pregled.

Sicer je po tovrstnih operativnih posegih pričakovano, da je vnetje prisotno vsaj 3 mesece po operaciji. Povečane bolečine so lahko tudi znak popravljanja živca. Priporočam, da počakate na reden datum pregleda. V času trajanja bolečin priporočam, da se izogibate dolgotrajni hoji, stoji in sedenju. V mirovanju priporočam višji položaj operiranega gležnja od prsnega koša ter hlajenje bolečega področja z ledom (ali s hladnimi kopelmi) po 20 minut z urnimi presledki.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE
UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA


AMBULANTA LJUBLJANA, Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana
AMBULANTA MARIBOR, Lavričeva 1a, 2000 Maribor

Naročanje na telefon: 041 654 330 ali 01 601 11 70 ali na elektronski naslov: [email protected].

www.arthron.si

Direktor:
mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg
član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Moderatorji

mag. travm. Iztok Pilih , dr. med., spec. kirurg
Iztok_Pilih