Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Preproste, zdrave in poceni jedi, ki jih imate radi

Default avatar

kislo zelje

Hrana je lahko poceni, draga ali nekaj vmes.

Kaj takega imate radi, pa da se šteje pod poceni hrano, hkrati pa je zdravo? Da na obrok ne stane več kot 2 evra, recimo, po osebi.
Default avatar

varjanka4

Kislo zelje, repa in žganci
polenta
kostna juha
Default avatar

Honesty

Kot rečeno, kislo zelje in repa, koleraba, bučna juha, juha iz zelja ali ohrovta, čičerikina, lečina,....
Jota iz zelja in repe, žganci (ajdovi, krompirjevi). Slivovi knedli....
Poleti, če imaš vrt in pridelaš kaj paradajza in stročjega lahko kuhaš zelo okusno in poceni. Ne vsak dan, se pa da. Ali pa razne mineštre, ko vse notr namečeš ala čušpajz ;)
Fižol je tudi hranljiv.
Default avatar

Jonc

Jota iz repe ali zelja), zelenjavna mineštra, ričet, fižol v solati, krompir v solati, polenta (z mlekom ali pa z jajci), omleta, frtalja, palačinke.
Default avatar

Jaz vem

Ovsena kašai z rozinami (porridge)
Default avatar

Meso in zelenjava

kislo zelje je napisal/a:
Hrana je lahko poceni, draga ali nekaj vmes.

Kaj takega imate radi, pa da se šteje pod poceni hrano, hkrati pa je zdravo? Da na obrok ne stane več kot 2 evra, recimo, po osebi.
Vsak obrok imamo obvezno juho, zelenjavno iz zmrznjene zelenjave, pride na osebo cca 0.25e.
Obrok je zame meso in zelenjava, ce pade se kak OH prav, ce ne, pac ne. Torej nekje 150 do 200g mesa plus 300g zelenjave je tam okoli 1.7e, odvusno od mesa in zelenjave... Evo, tako je zame zdravo kosilo.
Default avatar

Sadjezelenjava

Polpeti iz fižola in pire krompir
Lečina štruca, pečen krompir
Curry iz katerekoli fižola, riž
Jota brez mesa, s fižolom in krompirjem
Sarma z rižem in lečo
Maslena buča, polnjena s fižolom, pečena s krompirjem
Falafli s humusom in zelenjavo v tortilji
Celi veliki krompirji, navadni in sladki, pečeni v pečici, potem prerezani na pol in polnjeni z gostim fižolovim curryem
Vse vrste enolončnic s stročnicami, poleg kaša, riž, polenta
Polenta in omaka iz čičerike in gob
Zelo pogosto skuham juho iz zmrznjene zelenjave ali kremno špinačno, kremno bučno ali iz korečka in krompirja
Veganski mac and cheese
Default avatar

mi tako

imamo vrt in se oskrbujemo z zelenjavo. Za zimski čas spakiram mešanico korenja, graha, krompirja, zelene, cvetače, pora itd v vrčke cca 500 g in potem z veseljem kuham enolončnice na x načinov.
radi imamo šmorn in solato, palačinke in kompot, poleti paradižnikovo solato in kruh, pa mlad kromir iz pečice in solato, za večerjo pogosto naredim v jajcu popečene kruhke, občasno tudi kruhov narastek, poleti obožujemo dušeno zelenjavo na maslu, sladko zelje, krompirjev golaž, grenadirmarš, regrat z jajci (sezona regrata se je pričela :P ) motovilec z jajci, ko je sezona gremo po šampinjone ki so odlični praženi s krompirjem in jajci, v juhi, pohane bučke in solato, bučke v omaki s pirejem, melancane, sveže pacane kumare in kruh z zaseko (ni boljšega) , pečen fižol, pasulj, zelenjavne juhe, stročji fižol v omaki, rižev narastek, mlečni riž, mlečni zdrob, ajdova kaša, mlečna prosena kaša, včasih za večerjo naredim zlivanko,
v glavnem, pri nas ne kompliciramo, bolj je naravno, boljše je! :)
Default avatar

Za malco

Polnozrnata žemlja s semeni in probiotični navadni jogurt.
Default avatar

ufjoj

Sadjezelenjava je napisal/a:
Polpeti iz fižola in pire krompir
Lečina štruca, pečen krompir
Curry iz katerekoli fižola, riž
Jota brez mesa, s fižolom in krompirjem
Sarma z rižem in lečo
Maslena buča, polnjena s fižolom, pečena s krompirjem
Falafli s humusom in zelenjavo v tortilji
Celi veliki krompirji, navadni in sladki, pečeni v pečici, potem prerezani na pol in polnjeni z gostim fižolovim curryem
Vse vrste enolončnic s stročnicami, poleg kaša, riž, polenta
Polenta in omaka iz čičerike in gob
Zelo pogosto skuham juho iz zmrznjene zelenjave ali kremno špinačno, kremno bučno ali iz korečka in krompirja
Veganski mac and cheese
Pri tebi pa morejo bit vonjave..........
Default avatar

Kot nas meni

mi tako je napisal/a:
imamo vrt in se oskrbujemo z zelenjavo. Za zimski čas spakiram mešanico korenja, graha, krompirja, zelene, cvetače, pora itd v vrčke cca 500 g in potem z veseljem kuham enolončnice na x načinov.
radi imamo šmorn in solato, palačinke in kompot, poleti paradižnikovo solato in kruh, pa mlad kromir iz pečice in solato, za večerjo pogosto naredim v jajcu popečene kruhke, občasno tudi kruhov narastek, poleti obožujemo dušeno zelenjavo na maslu, sladko zelje, krompirjev golaž, grenadirmarš, regrat z jajci (sezona regrata se je pričela :P ) motovilec z jajci, ko je sezona gremo po šampinjone ki so odlični praženi s krompirjem in jajci, v juhi, pohane bučke in solato, bučke v omaki s pirejem, melancane, sveže pacane kumare in kruh z zaseko (ni boljšega) , pečen fižol, pasulj, zelenjavne juhe, stročji fižol v omaki, rižev narastek, mlečni riž, mlečni zdrob, ajdova kaša, mlečna prosena kaša, včasih za večerjo naredim zlivanko,
v glavnem, pri nas ne kompliciramo, bolj je naravno, boljše je! :)
Kot ji brala naš način prehranjevanja :-)
Danes recimo smo imeli piščančje obaro s pecenimi sirovimi kruhki, za 6 oseb, stroškovno je prišlo recimo 11-12 eur, pa smo najedli za kosilo, pol članov pa je isto se za večerjo imel. Ugodno, zdravo, okusno in enostavno.
Default avatar

dorisss

ufjoj je napisal/a:
Sadjezelenjava je napisal/a:
Polpeti iz fižola in pire krompir
Lečina štruca, pečen krompir
Curry iz katerekoli fižola, riž
Jota brez mesa, s fižolom in krompirjem
Sarma z rižem in lečo
Maslena buča, polnjena s fižolom, pečena s krompirjem
Falafli s humusom in zelenjavo v tortilji
Celi veliki krompirji, navadni in sladki, pečeni v pečici, potem prerezani na pol in polnjeni z gostim fižolovim curryem
Vse vrste enolončnic s stročnicami, poleg kaša, riž, polenta
Polenta in omaka iz čičerike in gob
Zelo pogosto skuham juho iz zmrznjene zelenjave ali kremno špinačno, kremno bučno ali iz korečka in krompirja
Veganski mac and cheese
Pri tebi pa morejo bit vonjave..........
Predvidevam, da tole leti na fizol... a ti jaz nekaj povem? Odkar sem iz prehrane crtala mleko, mlecne izdelke in kruh ter testenine, z vonjavami nimam nobenih tezav. Lahko jem kakrsnokoli zelenjavo, fizol redno, nobenih vetrov, problem je le, ce pretiravam z mesom. Strocnic se crevesje navadi in jih predela, vzroki za smrad so ponavadi drugje.
Default avatar

ufjoj

dorisss je napisal/a:
ufjoj je napisal/a:


Pri tebi pa morejo bit vonjave..........
Predvidevam, da tole leti na fizol... a ti jaz nekaj povem? Odkar sem iz prehrane crtala mleko, mlecne izdelke in kruh ter testenine, z vonjavami nimam nobenih tezav. Lahko jem kakrsnokoli zelenjavo, fizol redno, nobenih vetrov, problem je le, ce pretiravam z mesom. Strocnic se crevesje navadi in jih predela, vzroki za smrad so ponavadi drugje.
Patentiraj svojo iznajdo. Ves svet namreč po fižolu prdi.
Default avatar

dorisss

ufjoj je napisal/a:
dorisss je napisal/a:


Predvidevam, da tole leti na fizol... a ti jaz nekaj povem? Odkar sem iz prehrane crtala mleko, mlecne izdelke in kruh ter testenine, z vonjavami nimam nobenih tezav. Lahko jem kakrsnokoli zelenjavo, fizol redno, nobenih vetrov, problem je le, ce pretiravam z mesom. Strocnic se crevesje navadi in jih predela, vzroki za smrad so ponavadi drugje.
Patentiraj svojo iznajdo. Ves svet namreč po fižolu prdi.
Bolj ali manj, verjetno.
Default avatar

Replika

dorisss je napisal/a:
ufjoj je napisal/a:


Pri tebi pa morejo bit vonjave..........
Predvidevam, da tole leti na fizol... a ti jaz nekaj povem? Odkar sem iz prehrane crtala mleko, mlecne izdelke in kruh ter testenine, z vonjavami nimam nobenih tezav. Lahko jem kakrsnokoli zelenjavo, fizol redno, nobenih vetrov, problem je le, ce pretiravam z mesom. Strocnic se crevesje navadi in jih predela, vzroki za smrad so ponavadi drugje.
Zanimivo, imam enake izkušnje, tudi prebava se mi je uredila neverjetno, počutje, vse.
Pri tem da tudi krompirja in riža jem samo minimalno.
Matevža recimo, tega jemo veliko, ali pa rada imam stročji fižol s krompirjem po primorsko (kopa) . Sicer pa jemo veliko minešter (zelenjavnih juh) , leče, čičerike, tudi bob.
Default avatar

auri

Obozujem fizolovo solato z jajci. Pa juho iz rdece lece. Curry iz cicerike. Ricet in pasulj. Skledo solate z jajci in fizolom. Skutne polpete z ovsenimi kosmici. Hladne “mocne”solate iz pire, kvinoje ali lece.

Naceloma je vse to relativno zdravo in precej ugodno.
Default avatar

dorisss

Replika je napisal/a:
dorisss je napisal/a:


Predvidevam, da tole leti na fizol... a ti jaz nekaj povem? Odkar sem iz prehrane crtala mleko, mlecne izdelke in kruh ter testenine, z vonjavami nimam nobenih tezav. Lahko jem kakrsnokoli zelenjavo, fizol redno, nobenih vetrov, problem je le, ce pretiravam z mesom. Strocnic se crevesje navadi in jih predela, vzroki za smrad so ponavadi drugje.
Zanimivo, imam enake izkušnje, tudi prebava se mi je uredila neverjetno, počutje, vse.
Pri tem da tudi krompirja in riža jem samo minimalno.
Matevža recimo, tega jemo veliko, ali pa rada imam stročji fižol s krompirjem po primorsko (kopa) . Sicer pa jemo veliko minešter (zelenjavnih juh) , leče, čičerike, tudi bob.
Ce bi se meni uspelo se krompirja odvaditi, bi pa zmagala ;-) Sicer pa ja, tudi jaz nimam vec tezav s prebavo, ki so me prej stalno mucile, pa napihnjenosti ni vec,...
Default avatar

Robi...

dorisss je napisal/a:
Replika je napisal/a:


Zanimivo, imam enake izkušnje, tudi prebava se mi je uredila neverjetno, počutje, vse.
Pri tem da tudi krompirja in riža jem samo minimalno.
Matevža recimo, tega jemo veliko, ali pa rada imam stročji fižol s krompirjem po primorsko (kopa) . Sicer pa jemo veliko minešter (zelenjavnih juh) , leče, čičerike, tudi bob.
Ce bi se meni uspelo se krompirja odvaditi, bi pa zmagala ;-) Sicer pa ja, tudi jaz nimam vec tezav s prebavo, ki so me prej stalno mucile, pa napihnjenosti ni vec,...
Mogoče je bil razlog laktozna intoleranca.
Default avatar

Replika

dorisss je napisal/a:
Replika je napisal/a:


Zanimivo, imam enake izkušnje, tudi prebava se mi je uredila neverjetno, počutje, vse.
Pri tem da tudi krompirja in riža jem samo minimalno.
Matevža recimo, tega jemo veliko, ali pa rada imam stročji fižol s krompirjem po primorsko (kopa) . Sicer pa jemo veliko minešter (zelenjavnih juh) , leče, čičerike, tudi bob.
Ce bi se meni uspelo se krompirja odvaditi, bi pa zmagala ;-) Sicer pa ja, tudi jaz nimam vec tezav s prebavo, ki so me prej stalno mucile, pa napihnjenosti ni vec,...
Krompir seveda jemo, ampak jaz ga vzamem samo za vzorec. Razen, če je pečen. Ali pomfri. Ali pire, ali v solati 😂😂😂😂. Ne, res ga malo pojem 😁